της Νατάσας Βησσαρίωνος
Στη “Φωνή της Ελλάδας”, το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο, φιλοξενήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης.
Ο καθηγητής κ. Χρυσουλάκης μίλησε στη Νατάσα Βησσαρίωνος για τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και πρώτα από όλα αναφέρθηκε στην Διαδικτυακή πλατφόρμα staellinika που με πλοηγό το Simon Fraser University, Stavros Niarchos Foundation –Centre for Hellenic Studies, Vancouver Canada και με χρηματοδότηση από το “ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ”, άρχισε την λειτουργία της πριν λίγες ημέρες.
“Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποτελεί μια μεγάλη προσφορά στα νέα παιδιά της διασποράς, που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν είτε από τον υπολογιστή του σπιτιού τους, είτε από το κινητό τηλέφωνο τους, είτε από το tablet τους, στον υπέροχο κόσμο της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής μυθολογίας και του πολιτισμού. Είναι μία σειρά εφαρμογών που προσεγγίζει όλες τις ηλικίες. Έχουμε ξεκινήσει με τις πιο μικρές ηλικίες. Είναι κλιμακωτά τα μαθήματα: από 4 έως 6 χρόνων, από 6 έως 8 χρόνων, από 9 χρόνων και άνω ενώ ετοιμάζονται μαθήματα και για τους ενήλικες. Επιπλέον μέσα από την πλατφόρμα αυτή υποστηρίζονται δομές ομογενειακές του εξωτερικού, όπως πρεσβείες, προξενεία, κοινότητες, πολιτιστικοί σύλλογοι κ.λ.π.» ανέφερε ο κ. Χρυσουλάκης.
«Κάναμε την πανδημία ευκαιρία» είπε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Χρυσουλάκης επισημαίνοντας ότι «η πρώτη φάση του προγράμματος ήταν σχεδιασμένη να υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά λόγω της πανδημίας, που πολλά παιδιά ήταν κλεισμένα στο σπίτι τους, προσπάθησαν μετά από επιδίωξη του υφυπουργού εξωτερικών αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Κωνσταντίνου Βλάση, να λειτουργήσει νωρίτερα. Τον Σεπτέμβριο του 2020 αναμένεται η δεύτερη φάση του προγράμματος».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός κ. Χρυσουλάκης, ήδη υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση «αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένα 6000 ελληνόπουλα, ενώ οι επισκέψεις έχουν ξεπεράσει τις εκατοντάδες χιλιάδες….. ο αριθμός αυξάνεται ταχύτατα». Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού προέτρεψε τους ενδιαφερόμενους να εγγραφούν στην πλατφόρμα, και όχι απλώς να περιηγούνται, έτσι ώστε να ενημερώνονται άμεσα όποτε προστίθεται κάποιο νέο μάθημα ελληνικής γλώσσας.
Ακόμη, τόνισε ότι η Ελληνική γλώσσα αποτελεί προτεραιότητα για τους Έλληνες του εξωτερικού αλλά και για την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και αναφέρθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΓΓΑΕ με τίτλο «Η Ελληνική γλώσσα είναι ψυχή», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής με καλεσμένους προσωπικότητες του Ελληνισμού που δραστηριοποιούνται διεθνώς στον εκκλησιαστικό αλλά και επιστημονικό χώρο από διάφορα σημεία της γης.
Ο κ. Χρυσουλάκης μίλησε ακόμη για τον Διεθνή Διαγωνισμό Ζωγραφικής για τα παιδιά και τους νέους της Ομογένειας με θέμα «κοντά ή μακριά ΕΙΜΑΣΤΕ όλοι ΕΝΑ» που προχώρησε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας (ΠΠΕ), και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ο Διαγωνισμός Ζωγραφικής διεξάγεται ηλεκτρονικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τα Ελληνόπουλα όπου γης μπορούν να στείλουν τις ζωγραφιές τους έως τις 5 Ιουλίου 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της πανδημίας έχουν ακυρωθεί τα προγράμματα φιλοξενίας της ΓΓΑΕ, όπου θα φιλοξενούνταν φέτος στην πατρίδα μας 800 παιδιά από την Ομογένεια, ενταγμένα σε 18 διαφορετικά προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στα Ελληνόπουλα της Διασποράς να κάνουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού, αλλά και να έρθουν σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας. Όπως είπε ο κ. Χρυσουλάκης, «μόλις δοθεί η ευκαιρία, τα προγράμματα είναι σχεδιασμένα και θα υλοποιηθούν, είτε φέτος, είτε του χρόνου».
Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού αναφέρθηκε τέλος στην προσωπική διαδικτυακή επαφή του με πολλούς Έλληνες της Διασποράς, στην περίοδο της πανδημίας και όπως είπε χαρακτηριστικά «Σε όλες τις περιπτώσεις οι ομογενειακές οργανώσεις, η Εκκλησία – ειδικά της Β. Αμερικής, της Αυστραλίας και της Μ. Βρετανίας – αλλά και οργανώσεις όπως η ΑΧΕΠΑ, βοήθησαν ουσιαστικά προσφέροντας σε όσους έχουν ανάγκη. Η ελληνική ψυχή μίλησε, αλλά σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού έλειπε η ζεστασιά της πατρίδας».