Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

O Κωνσταντίνος Βελέντζας στη “Φωνή της Ελλάδας” για την Ημέρα Φιλελληνισμού
Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE

O Κωνσταντίνος Βελέντζας στη “Φωνή της Ελλάδας” για την Ημέρα Φιλελληνισμού

Τιμώντας την «ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021, στις 13:05, η εκπομπή «Έλληνες παντού», που μεταδίδεται από το Παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ «Η Φωνή της Ελλάδας», φιλοξένησε έναν από τους «θησαυροφύλακες και αποστόλους μνημοσύνης», του ιδεολογικού και πολιτικού κινήματος, που ονομάστηκε «Φιλελληνισμός» και εκφράστηκε ποικιλοτρόπως, υπέρ της Ελλάδας, ως πολιτικό, ως διπλωματικό, ακόμη και ως λογοτεχνικό ρεύμα.

Πρόκειται για τον Κο. Κωνσταντίνο Βελέντζα, ιδρυτή του φορέα συλλογικής μνήμης, «Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό», η οποία διασώζει και προβάλλει, σε παγκόσμια κλίμακα, τα τεκμήρια της αγάπης των ξένων, προς την Ελλάδα. Την εύνοια και ενδιαφέρον τους, υπέρ των ελληνικών θέσεων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο πριν αλλά και στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης που ξεκίνησε στα 1821, όταν ο Φιλελληνισμός εκφράστηκε, όχι μόνο ως ηθική αλλά και ως διπλωματική και υλική συμπαράσταση, προς το ξεσηκωμένο Γένος των Ελλήνων.

Ο Κος Κωνσταντίνος Βελέντζας είναι επίσης μέλος του Δ.Σ του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος, με ειδίκευση στον Αυτοματισμό και την πληροφορική, στο Πολυτεχνείο του ULB (Universite Libre de Bruxelles) στις Βρυξέλλες. Συνέχισε, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στο ίδιο αντικείμενο και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Οικονομία, στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών στις Βρυξέλλες. Αμέσως μετά, εργάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη βελγική πρωτεύουσα, για οχτώ (8) έτη. Στη συνέχεια, ο κ. Βελέντζας, ίδρυσε το Διεθνή Όμιλο Εταιρειών Πληροφορικής ¨EUROPEAN DYNAMICS¨, του οποίου είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, με παρουσία και δραστηριότητα σε πάνω από πενήντα (50) χώρες διεθνώς.

Στη ραδιοφωνική συζήτηση, ανήμερα της Ημέρας Φιλελληνισμού, ανάμεσα στον παρουσιαστή της εκπομπής «Έλληνες παντού», δημοσιογράφο, Θανάση Χούπη και τον Κο Κωνσταντίνο Βελέντζα, έγινε ιδιαίτερη μνεία στη σπουδαιότητα διαρκούς ενδυνάμωσης της κατανόησης και του ενδιαφέροντος των ελληνικών θέσεων, σε παγκόσμια κλίμακα, για όλες τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη, αφιερωματική εκπομπή γίνεται πέντε (5) μόλις μέρες μετά από μια πολύ σημαντική, αλλά λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, κλειστή τελετή, που οργάνωσε η ¨Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό¨, στο ¨Μουσείο του Φιλελληνισμού¨, για τα εγκαίνια της Έκθεσης για τον “Αμερικανικό Φιλελληνισμό”. Στην εν λόγω τελετή παρέστησαν, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Βλάσσης, ο Υφυπουργός Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Geoffrey Pyatt, ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Μαρία Βιδάλη και ο Αναπληρωτής του Δημάρχου Αθηναίων, Αντιδήμαρχος, κ. Ελευθέριος Σκιαδάς.

Το Μουσείο Φιλελληνισμού φιλοξενεί μια εκτενή και μοναδική συλλογή από ζωγραφικούς πίνακες, προσωπικά αντικείμενα, όπλα, βιβλία και αρχειακό υλικό σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην συμμετοχή και συμβολή των Ευρωπαίων και Αμερικανών Φιλελλήνων. Τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα εκτίθενται για πρώτη φορά δημοσίως. Από τις 14 Απριλίου, το Μουσείο φιλοξενεί και την ειδική έκθεση αφιερωμένη στον «Αμερικανικό Φιλελληνισμό», με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η Έκθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της Πρεσβείας «ΗΠΑ-Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 Χρόνια Φιλίας» με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση. Περιλαμβάνει εντυπωσιακά αντικείμενα Αμερικανών Φιλελλήνων, όπως προσωπικά αντικείμενα του Dr. Samuel Howe, λιθογραφίες Φιλελλήνων όπως ο ποιητής Fitz Halleck, εκδόσεις βιβλίων από τους Everett και Ticknor, άρθρα εφημερίδων της εποχής, καθώς και επιστολές και άλλα έγγραφα που αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο των Αμερικανών Φιλελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση. Αν και το Μουσείο δεν είναι ανοιχτό για το κοινό λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, προσφέρει ψηφιακή περιήγηση σε επισκέπτες από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, στο διαδικτυακό τόπο: https://phmus.org/the-museum/episkepsi-online/

ΣΧΕΤΙΚΑ on demand