Ο διεθνούς φήμης σεφ Νικόλας Κουλούσιας που ετοίμασε το μενού για τον πλατινένιο ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, ήταν καλεσμένος στη γαστρονομική εκπομπή «Γλυκιά ζωή» που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη «Φωνή της Ελλάδας».
Ο Νικόλας Κουλούσιας έχει διακριθεί πολλές φορές και έχει λάβει τον τίτλο του πρεσβευτή της ελληνικής γαστρονομίας από το Greek Taste Beyond Borders για την προσφορά του στη διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας συνομίλησε με τη Νατάσα Βησσαρίωνος για τη ζωή του στη Γερμανία όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε γαστρονομία, για τα μέρη που εργάστηκε ως σεφ, από την Αίγυπτο και τη Γκάνα μέχρι το παλάτι του Μπάκιγχαμ, για το project του με τις συνταγές για ανθρώπους με προβλήματα όρασης αλλά και για τα επόμενα σχέδιά του που θα πραγματοποιηθούν στην Κύθνο.
«Πάντα ένιωθα ότι μου έλειπε το κομμάτι της Ελλάδας, παρόλο που την είχα γνωρίσει μόνο στις καλοκαιρινές διακοπές. Πάντα ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα» είπε ο κ. Κουλούσιας.
«Από μικρό παιδί υπήρχε η μαγειρική στα χέρια μου, την είχα κάνει παιχνίδι στην αρχή, με τη μητέρα μου, με τις θείες μου, στις διακοπές μας στη Ναύπακτο και στην Κοζάνη… και μετά το παιχνίδι το έκανα επάγγελμά μου. Ο πατέρας μου αντέδρασε πολύ στην απόφασή μου να γίνω μάγειρας… άλλες εποχές, το θεωρούσε γυναικείο επάγγελμα» ανέφερε ο διακεκριμένος σεφ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νικόλας Κουλούσιας, έφερε την κλασική ελληνική κουζίνα στην Γκάνα. «Ήταν πολύ δύσκολο να βρω ευρωπαϊκά υλικά στη Γκάνα… Έκανα ένα πάντρεμα λιβανέζικων υλικών που ήταν άφθονα στη χώρα, με ελληνικά για να μπορέσω να μαγειρέψω ελληνικά πιάτα» ανέφερε στην εκπομπή ενώ για την εργασία του στα ανάκτορα της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας είπε χαρακτηριστικά ότι «αλλάζεις τον τρόπο σκέψης όταν μαγειρεύεις για τα ανάκτορα γιατί υπάρχει ένα πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσεις, αλλά αντίστοιχη ευθύνη υπάρχει και όταν μαγειρεύεις για όποιον πελάτη… ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι».
Ο διακεκριμένος σεφ έχει δημιουργήσει ένα project με συνταγές γραμμένες με το σύστημα braille έτσι ώστε να μπορούν και όσοι έχουν προβλήματα όρασης να μαγειρέψουν. «Είναι μία πολύ μεγάλη εκπαίδευση για μας, προσπαθούμε να μαγειρέψουμε χωρίς όραση, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τις δυσκολίες. Το υγρό, πρέπει να μετρηθεί με το δάχτυλο για παράδειγμα, δεν μπορείς να μετρήσεις το 1/4 λίτρο αν δεν βλέπεις…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουλούσιας που ετοιμάζει παράλληλα και ένα project στην Κύθνο. «Θέλω να προσφέρω στον κόσμο ένα πάντρεμα από γεύσεις, γνώσεις γαστρονομικές ύλες που έχω βρει και έχω δοκιμάσει στο εξωτερικό, και με όλες αυτές τις εμπειρίες που έχω μαζέψει τόσα χρόνια τώρα από τα ταξίδια μου, να δημιουργήσω γαστρονομικές βραδιές στην Κύθνο!» κατέληξε ο γνωστός σεφ.
Aκούστε όλη τη συνέντευξη στο ηχητικό της ανάρτησης