Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Η ιστορία του μανιάτικου χωριού Cargese της Κορσικής
Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE

Η ιστορία του μανιάτικου χωριού Cargese της Κορσικής

της Νατάσας Βησσαρίωνος

Στo παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, τη  “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” φιλοξενήθηκε ο πατέρας Αθανάσιος Αρμάος, ο οποίος ξετύλιξε το κουβάρι της ιστορίας του ελληνικού χωριού Cargese της Κορσικής.

Σύμφωνα με τον πατέρα Αθανάσιο Αρμάο, που επισκέπτεται το χωριό Cargese ανελλιπώς 58 χρόνια τώρα και λειτουργεί στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, “η ιστορία των Μανιατών της Κορσικής άρχισε το 1675 όταν περίπου 800 Μανιάτες έφτασαν στην Κορσική μετά από τρεις μήνες ταλαιπωρίας στο γαλλικό πλοίο “Ο Σωτήρας”. Ο λόγος που εγκατέλειψαν την Μάνη και συγκεκριμένα το Οίτυλο, ήταν το γεγονός ότι ήθελαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τη μια, αλλά και μια “βεντέτα” που είχε ξεσπάσει μεταξύ της οικογενείας των Γιατράδων και της οικογενείας των Στεφανόπουλων. Οι Στεφανόπουλοι ήταν εκείνοι που πήραν την απόφαση να μεταναστεύσουν στην Κορσική που βρισκόταν τότε υπό την κυριαρχία της Γένοβας“.

Φωτογραφία από το ελληνικό χωριό Cargese κάποτε…(ιστοσελίδα δήμου Cargese)

 

Όπως διηγήθηκε ο πατέρας Αθανάσιος Αρμάος, “αρχικά οι Μανιάτες εγκαταστάθηκαν στην Paomia της Κορσικής, ένα βουνό που μετέτρεψαν σε κήπο, και αργότερα στο Ajaccio. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Κορσικανών και Γενοβέζων, οι Μανιάτες μετακόμισαν στο Ajaccio και πολέμησαν στο πλευρό της Γένοβας. Οι Γενοβέζοι παραχώρησαν τελικά την Κορσική στη Γαλλία και κυβερνήτης ορίστηκε ο Γάλλος στρατηγός Μαρμπέφ, που θεωρούσε ότι οι Μανιάτες ήταν πολύ καλοί στρατιώτες και ότι η παραμονή τους θα ωφελούσε την Κορσική. Ήταν φιλέλληνας και μοίρασε με θαυμαστό τρόπο σπίτια και αγροτική γη στους Μανιάτες επιτρέποντας τους να φτιάξουν το δικό τους χωριό, εκεί που βρίσκεται το σημερινό Cargese. Όλα αυτά, 100 χρόνια μετά την εγκατάσταση των Ελλήνων στην Κορσική, δηλαδή γύρω στο 1870“.

Το μανιάτικο χωριό Cargese της Κορσικής σήμερα (ιστοσελίδα δήμου Cargese)

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1992, το Cargese αδελφοποιήθηκε με το Οίτυλο και ο πατέρας Αθανάσιος Αρμάος θυμάται με συγκίνηση τότε που ξενάγησε τους Έλληνες της Κορσικής στο Οίτυλο της Μάνης αλλά και τους Μανιάτες από το Οίτυλο, στην Κορσική. “Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για την ωραιότερη εμπειρία της ζωής μου: να γνωρίσω τους Μανιάτες της Κορσικής και να γίνω ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Cargese Κορσικής και Οίτυλου Μάνης” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πατέρας Αρμάος.

Σήμερα, ελάχιστοι απόγονοι των Μανιατών στο Cargese της Κορσικής μιλούν την ελληνική γλώσσα, αλλά νιώθουν πρώτα Έλληνες και μετά Γάλλοι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ on demand