Δύο σημαντικές προσωπικότητες της ομογένειας, την κ. Βαρβάρα Αθανασίου – Ιωάννου και την κ. Μαριλένα Μελά, που διακρίνονται η κάθε μία στον τομέα της, φιλοξένησε σήμερα η εκπομπή ”Πάρε τον Χρόνο σου” με τον Προκόπη Αγγελόπουλο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η κ. Αθανασίου – Ιωάννου τόνισε για τη μέρα αυτή, ότι θα έπρεπε να γιορτάζεται κάθε μέρα και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τη στατιστική που διάβασε πρόσφατα, θα περάσουν διακόσια ογδόντα έξι χρόνια για να αποκτηθεί πλήρως η ισότητα. Επίσης, πρόσθεσε, ότι ενώ η Μητροπολιτική κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει ποσοστό πενήντα τοις εκατό άντρες και πενήντα τοις εκατό γυναίκες, στα κέντρα λήψης αποφάσεων, δεν υπάρχουν όσες Ελληνίδες θα έπρεπε.
Αναφερόμενη στις γυναικοκτονίες, τόνισε, ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο και θα πρέπει να υπάρξει αυστηρότερη νομοθεσία για τους αυτουργούς. Το τελευταίο της εγχείρημα σαν εθελόντρια είναι η διοργάνωση του πρώτου Παγκόσμιου συνεδρίου με θέμα ”Γυναίκες και Ελληνισμός” που θα πραγματοποιηθεί ατα Γιάννενα μεταξύ 2 και 6 Σεπτεμβρίου, με τη στήριξη των άλλων εθελοντριών γυναικών στο “Δίκτυο Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας”.
Η κ. Βαρβάρα Αθανασίου – Ιωάννου κατάγεται από την Ήπειρο και είναι Ιδρύτρια και Επικεφαλής του Δικτύου Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας και συγγραφέας. Έχει ανώτερες σπουδές στα Παιδαγωγικά και στο Ανθρώπινο Δυναμικό και έχει ακολουθήσει τρεις καριέρες. Ως εκπαιδευτικός, διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού και λέκτορας σε πανεπιστήμια.
Είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού “Δικτύου Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας” (“Food For Thought Network Inc”) και της παγκόσμιας πλατφόρμας μάθησης “Greek Australian Women and Their Friends Around The World Global Forum”. Είναι, επίσης, συγγραφέας του βιβλίου “Her voice: Greek women and their friends”, συνεργάτης σχολικών προγραμμάτων διδασκαλίας και συν-συγγραφέας περισσότερων από 60 παιδικών βιβλίων στα ελληνικά,.
Η Δρ. Μαριλένα Μελά, Διευθύντρια Κλινικής Εργαστηριακής Γενετικής στο Genome Center στις ΗΠΑ, με τη σειρά της δήλωσε, ότι η Ημέρα της Γυναίκας θα έπρεπε να γιορτάζεται κάθε μέρα, ωστόσο, σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία για έναν ακόμη εορτασμό. Παράλληλα, επεσήμανε τα εμπόδια που συναντάει κάποιος Έλληνας που πηγαίνει στην Αμερική για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Στη συνέχεια, σημείωσε, ότι το γεγονός ότι η ίδια είναι γυναίκα και ασχολείται με τη Μοριακή Βιολογία κάνει τις καταστάσεις πιο γοητευτικές, μπαίνοντας σε προκλήσεις με τον ίδιο της τον εαυτό.
Η κ. Μελά κατάγεται από τη Λευκάδα και ζει και εργάζεται στη Βοστώνη. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου έλαβε το πτυχίο της στην Εφαρμοσμένη Βιολογία/Βιοτεχνολογία. Στη συνέχεια, συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς και στο University College του Λονδίνου με ειδίκευση στη Μοριακή Ιατρική και την Ανθρώπινη Γενετική. Μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου ολοκλήρωσε τις διδακτορικές της σπουδές στη Βιολογία του Καρκίνου και τη Γονιδιωματική στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια Σήμερα εργάζεται ως Διευθύντρια Κλινικής Εργαστηριακής Γενετικής στο μη κερδοσκοπικό ακαδημαϊκό ερευνητικό ίδρυμα New York Genome Center.
Ως Κλινικός Εργαστηριακός Γενετιστής ειδικεύεται στη διάγνωση καρκίνων και άλλων γενετικών συνδρόμων, στην προγεννητική διάγνωση και στην ακριβή κλινική ερμηνεία πολύπλοκων αποτελεσμάτων στον τομέα της Κλινικής Κυτταρογενετικής και της Μοριακής Γενετικής.