Καλεσμένη τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 στην εκπομπή “Κουβέντες Μακρινές” βρέθηκε η συγγραφέας και επίκουρη καθηγήτρια Αγλαΐα Μπλιούμη.
Η Αγλαΐα Μπλιούμη γεννήθηκε το 1972 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας από Έλληνες γονείς μετανάστες. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, Διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και υπηρετεί ως μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Έχει διδάξει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο «Δημιουργική γραφή» και «Μεθοδολογία έρευνας». Έκανε τη λογοτεχνική της εμφάνιση με το γερμανόφωνο διήγημα «Το ξένο μέσα μου» στην ανθολογία Αποκλίσεις και μεταβάσεις, 1997. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες γερμανόφωνες και δίγλωσσες (γερμανικά/ελληνικά) ανθολογίες.
Γεννημένη στη Στουτγάρδη της Γερμανίας η ίδια γνωρίζει από “πρώτο χέρι” την πραγματικότητα του να είναι κανείς 2ης γενιάς μετανάστης, τον ρατσισμό, τις αντιλήψεις, αλλά και τα προνόμια μου επιφέρει μια τέτοιου είδους “υβριδική ταυτότητα”, όπως αναφέρει και η ίδια. Κεντρικό θέμα της συζήτησης η μεταναστευτική λογοτεχνία, πάνω στην οποία έχει ερευνήσει αλλά και εργαστεί η καλεσμένη. Όλες αυτές οι σκέψεις, οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες από μια ζωή μοιρασμένη ανάμεσα σε δύο πατρίδες αποτυπώνονται με την ακρίβεια που προσφέρει η δίγλωσση αντίληψη, στο βιβλίο “Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα“, που αποτελεί το πρώτο λογοτεχνικό εγχείρημα της συγγραφέα στα ελληνικά, και αναφέρεται στη σύγχρονη ελληνική μετανάστευση μέσα από τα μάτια μιας μετανάστριας 2ης γενιάς. Το βιβλίο το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και πρόκειται να παρουσιαστεί στις 29 Νοεμβρίου 2022 στο βιβλιοπωλείο “Ιανός”. Η κυρία Μπλιούμη απάντησε στην Νατάσα Βησσαρίωνος και τον Γιάννη-Στέλιο Τζιρβελάκη για όλα τα συστατικά στοιχεία που συντελούν το μυθιστόρημα: για τις σελίδες που είναι γραμμένες στην γερμανική γλώσσα, τα στοιχεία από την ιστορία της ίδιας που αναδύονται μέσα από την ζωή των πρωταγωνιστών, τους γκάσταρμπάιτερ κι όλα εκείνα τα γεγονότα και τις προσλαμβάνουσες ενός παιδιού, το οποίο γεννιέται και ζει στην Γερμανία από γονείς Έλληνες.
Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε επίσης η Νάγια Μπολέτσου, ένα από τα ιδρυτιά μέλη των GIWA: Greek International Women Awards. Πρόκειται για ένα θεσμό που βραβεύει και τιμά τις Ελληνίδες των οποίων το έργο στον επαγγελματικό τους τομέας τυγχάνει διεθνούς βεληνεκούς. Στόχος του θεσμού είναι να αποτελέσουν οι γυναίκες αυτές έμπνευση για τις υπόλοιπες αλλά και η ενδυνάμωση του θηλυκού φύλου. Η ιστορία του θεσμού, οι βλέψεις, οι στόχοι και η ύπαρξή του, όπως και η διαδικασία υποβολής προτάσεων και δηλώσεων για απονομή συζητήθηκαν, καθότι ίσως απασχολούν κάθε ακροάτρια.
Κουβέντες Μακρινές
Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00
LIVE