Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Μια Ελληνική Λέσχη Ανάγνωσης στο Λουξεμβούργο
Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE

Μια Ελληνική Λέσχη Ανάγνωσης στο Λουξεμβούργο

της Νατάσας Βησσαρίωνος

Στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” φιλοξενήθηκε από την «Ελληνική Λέσχη Ανάγνωσης Λουξεμβούργου» η κυρία Όλγα Ιωαννίδου.

Η «Ελληνική Λέσχη Ανάγνωσης» λειτουργεί σταθερά από τον Απρίλιο του 2019 και από τον Μάρτιο του 2020, διαδικτυακά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Έχουν αγκαλιάσει πολλοί ομογενείς το εγχείρημα και πλέον μιλάμε για μία όμορφη παρέα που αποτελείται από σταθερά και ενεργά μέλη. Συναντιόμαστε μία φορά το μήνα και συζητάμε για ένα βιβλίο κάθε φορά. Έχουμε ελληνική λογοτεχνία το ένα εξάμηνο και παγκόσμια λογοτεχνία το επόμενο εξάμηνο. Από κλασικούς (Καζαντζάκης) μέχρι νεότερους (Μακριδάκης)».

Η κα. Ιωαννίδου, είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας και το μεταπτυχιακό της είχε ως αντικείμενο την Ελληνική Κοινότητα του Λουξεμβούργου. Όπως δήλωσε «οι Έλληνες στο Λουξεμβούργο ήταν γύρω στους 1800 πριν το 2009 και τώρα είναι γύρω στους 4000. Υπήρξε ένα μεταναστευτικό κύμα που διπλασίασε τον αριθμό των ομογενών στο Λουξεμβούργο. Υπάρχουν ομογενειακοί φορείς στο Λουξεμβούργο, όπως η Ελληνική κοινότητα, Ελληνική Εταιρεία Θεάτρου, η Ομάδα του Ελληνικού Κινηματογράφου, η ομάδα ελληνικών χορών αλλά και 4-5 ελληνικά εστιατόρια, και τελευταία έχουμε και ελληνικό σουβλατζίδικο…. Υπάρχει και η ομάδα «Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» που έδρασε ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και διοργάνωνε εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολουθούσαν με πολύ ενδιαφέρον και οι Λουξεμβουργιανοί».

Για την κυρία Ιωαννίδου που πήγε στο Λουξεμβούργο για μόνιμη εγκατάσταση το 2016, είναι πολύ διαφορετική η ζωή σε σχέση με την Ελλάδα και ειδικά με τη Λέσβο, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.
«Εδώ είναι όλα στη θέση τους… οργανωμένα. Το ότι βρίσκεσαι στην καρδιά της Ευρώπης το αισθάνεσαι έντονα. Το θετικό είναι ότι στο Λουξεμβούργο έχεις ένα κράτος που είναι αρωγός και όχι απέναντί σου… Δεν αισθάνεσαι ότι είσαι ξένος γιατί το 50% των κατοίκων είναι μη Λουξεμβουργιανοί. Δεν υπάρχει μία κυρίαρχη εθνότητα που να σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν ανήκεις εδώ…Μπορείς να ζήσεις στη χώρα ακόμη και αν δεν μιλάς λουξεμβουργιανά ή γαλλικά. Κάποιοι τα καταφέρνουν και με λίγα Αγγλικά»

Όσον αφορά στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση, όπως δήλωσε η κυρία Ιωαννίδου «υπάρχει το Ευρωπαϊκό σχολείο που έχει ελληνικό τμήμα. Τα παιδιά των υπαλλήλων που εργάζονται στα ευρωπαϊκά όργανα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν τα παιδιά τους στο ευρωπαϊκό σχολείο δωρεάν όπου υπάρχει ελληνικό τμήμα. Για τα παιδιά τώρα που ακολουθούν το λουξεμβουργιανό σύστημα παιδείας, υπάρχει το σχολείο μητρικής γλώσσας, το οποίο πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, όπου πραγματοποιείται και μάθημα μυθολογίας εκτός της ελληνικής γλώσσας».

«Για μας που είμαστε πιο μακριά, δεν ξέρουμε πότε θα ξαναδούμε τους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα, έχουμε πολύ άγχος, ανασφάλεια, φόβο αλλά και η νοσταλγία για την πατρίδα μεγάλωσε…» ανέφερε χαρακτηριστικά για την πανδημία του κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ on demand