Η Ελλάδα στον Κόσμο Γ. Διονυσόπουλος, Κ. Χούμπα
0:00
0:00 LIVE

Ο Αλέξανδρος Κιτροέφ στην εκπομπή “Η Ελλάδα στον κόσμο” | 04.06.2024

Διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο “100 χρόνια μεταξύ Αμερικανισμού και Ελληνισμού” και ομιλητή τον Αλέξανδρο Κιτροέφ, καθηγητή Ιστορίας στο Haverford College της Πενσυλβάνια, διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Το σεμινάριο θα εξετάσει την 100χρονη ιστορία της AHEPA και θα εξηγήσει γιατί και πώς προσαρμόστηκε τόσο καλά στο μεταβαλλόμενο αμερικανικό τοπίο και στην ταυτότητα της ελληνικής Αμερικής.

Ο κ. Κιτροέφ, ο οποίος φιλοξενήθηκε στη “Φωνή της Ελλάδας” και στην εκπομπή “Η Ελλάδα στον κόσμο” με τον Γιώργο Διονυσόπουλο, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως “η AHEPA ιδρύθηκε το 1922 για να ενθαρρύνει και να πείσει τους Έλληνες να ενσωματωθούν στην Αμερική για να προστατευτούν από την ξενοφοβία και τον ρατσισμό που υπήρχε εκείνη την εποχή στις ΗΠΑ. Πέτυχε όμως τους σκοπούς της και σιγά σιγά, κι επειδή ακριβώς ήταν και ελληνική και αμερικανική οργάνωση, στράφηκε και προς την Ελλάδα, και από τη δεκαετία του ΄30 και του ΄40, και ιδίως την μεταπολεμική εποχή, η AHEPA, η οποία διατηρεί βέβαια τον αμερικάνικο χαρακτήρα της με την έννοια ότι είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς ομογενείς, έχει μια πολύ ισχυρή σύνδεση με την Ελλάδα και με επισκέψεις και με ενασχόληση με τα εθνικά ζητήματα και με πάρα πολύ φιλανθρωπική δουλειά“.

Βιογραφικό σημείωμα:
Ο Αλέξανδρος Κιτροέφ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη σύγχρονη ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σήμερα είναι καθηγητής Ιστορίας στο Haverford College στην Πενσυλβάνια. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην εξέλιξή της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη διασπορά, μέσω δημοσιεύσεων σχετικά με τον αθλητισμό και την πολιτική. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι: The Greeks and the Making of Modern Egypt (2019) , Greek Orthodoxy in America: a modern history (2020) και The History of AHEPA 1922-2022.

Έχει επίσης συνεργαστεί με τη σκηνοθέτη Μαρία Ηλιού ως ιστορικό σύμβουλο σε διάφορα ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων «Το ταξίδι: το ελληνικό όνειρο στην Αμερική», «Σμύρνη 1922: The Destruction of a Cosmopolitan City» και “Athens Between East & West, 1821-1896” που είναι η πρώτη από μια σειρά 5 τμημάτων για τη σύγχρονη ιστορία της πόλης. Ο Kitroeff εργάζεται επί του παρόντος πάνω στην ιστορία των ελληνικών εστιατορίων και της εστίασης στην Αμερική.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στο You Tube και στο Facebook, την Πέμπτη 13 Ιουνίου και ώρα 7μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ on demand