Τη θέση ότι, «το Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά την προέλαση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, είναι ανάγκη να τεθεί στις πραγματικές του διαστάσεις, ως ζήτημα εισβολής και κατοχής», διατύπωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council / HALC) κ. Έντι Ζεμενίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Έλληνες παντού», στο παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ «Η Φωνή της Ελλάδας», στο δημοσιογράφο Θανάση Χούπη.
Επιπλέον, με αφετηρία τις κυρώσεις της Δύσης, σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά απαιτείται να θέσει εμφατικά, σε όλα τα επίπεδα, ζήτημα εφαρμογής ανάλογων κυρώσεων, σε βάρος της Τουρκίας. Κυρώσεις εναντίον προσώπων, τουρκικών τραπεζών, αλλά ακόμα και στελεχών του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους…».
Όλα αυτά, με θεμέλιο την καμπάνια του HALC, που έφερε στο προσκήνιο των νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ και κατέστησε γνωστές, στην αμερικανική κοινή γνώμη, το σύνολο των πρόσφατων, παραβατικών συμπεριφορών της Τουρκίας: Από τις απειλές της να επιτεθεί στα στρατεύματα των ΗΠΑ στη Συρία ως τις αεροπορικές της εισβολές στον ελληνικό εναέριο χώρο, χιλιάδες φορές το χρόνο. Από το άκρως επίκαιρο ζήτημα της εισβολής και της παράνομης κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας (κράτους – μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε), ως τη χρησιμοποίηση των τουρκικών πολεμικών πλοίων, για να εκφοβίσει αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Από τη φυλάκιση των περισσότερων δημοσιογράφων από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ως τις κατά καιρούς προσβολές προς τους Αμερικανούς πρεσβευτές ή τις συλλήψεις μελών της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Τουρκία. Από την άρνηση των γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, ως τις άγριες επιθέσεις, σε βάρος ειρηνικών, Αμερικανών διαδηλωτών, στο έδαφος των ΗΠΑ, με δράστες μέλη της συνοδείας του Τούρκου προέδρου.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του HALC, του φορέα που έχει στο ενεργητικό του πάμπολλες, επιτυχημένες ενημερωτικές εκστρατείες, του Κογκρέσου και της κοινής γνώμης των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών κι εκείνες που συνέβαλαν στην επιβολή του αμερικανικού εμπάργκο προς την Τουρκία, που αφορά στα αεροσκάφη F-35, καθώς και στην επιβολή κυρώσεων για την προμήθεια του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, εκτίμησε ότι η κλεψύδρα του χρόνου θα υποχρεώσει σύντομα την κυβέρνηση της Άγκυρας να εγκαταλείψει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου και των ακροβασιών, ανάμεσα στη Δύση και στη Μόσχα. Ενώ υπογράμμισε ότι, «εδώ και καιρό, στην Ουάσιγκτον, επιδεινώνεται το κλίμα για την Τουρκία. Κι όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στην Άγκυρα, σε κυβερνητικό επίπεδο, η Τουρκία δεν θα έχει για καιρό, τη σχέση που είχε με τις ΗΠΑ, πριν από μια 20ετία».
Ο κ. Ζεμενίδης, εξάλλου, με αφετηρία τη διαπίστωση ότι, από τις 24 Φεβρουαρίου, τίποτα δεν εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, σε κατευθύνσεις που φαινόταν παγιωμένες, επισήμανε ότι, «οι ΗΠΑ θέλουν την Ελλάδα σε ηγετικό ρόλο, στη νοτιοανατολική Ευρώπη -με αναβαθμισμένο το ρόλο της βόρειας Ελλάδας- αλλά και σε κομβικό ρόλο, σε ό,τι αφορά στη μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη, από το έδαφος της χώρας». Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «ανόητη» τη θέση που εκφράστηκε στο γνωστό ¨non paper¨ για τον αγωγό East Med, υπογραμμίζοντας ότι, «τα τελικά, ασφαλή, οικονομικά δεδομένα θα κρίνουν την τύχη του συγκεκριμένου αγωγού».
Σε ό,τι αφορά στην «επώαση» της παρούσας κρίσης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του HALC εκτίμησε ότι, «διαπράξαμε ύβρη, ως Δύση! Επειδή κερδίσαμε μια φάση της Ιστορίας, πιστέψαμε στο τέλος της Ιστορίας… Κι αδιαφορήσαμε για την επερχόμενη σύγκρουση των πολιτισμών…». Όσο για το μελλοντικό βηματισμό της Δύσης, ειδικά στην Ευρώπη, ο Έντι Ζεμενίδης διαπίστωσε πως, «η παρούσα κρίση οδήγησε σε ενότητα και προσέγγιση των δυνάμεών της», ενώ εκτίμησε ότι «στη σωστή κατεύθυνση κινείται και η απόφαση του Βερολίνου να αποκτήσει ένοπλες δυνάμεις, αν και οι ΗΠΑ δεν εμπιστεύονται ακόμη, στο 100%, το Βερολίνο».
Τέλος, αναφερόμενος στην προβολή και υποστήριξη των ελληνικών δικαίων και δικαιωμάτων, στο Λευκό Οίκο, στο State Department και στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Έντι Ζεμενίδης υπογράμμισε ότι «δεν είναι ζήτημα δαπανών από την πλευρά της Πατρίδας. Απαιτείται να ψηλώσουμε, εμείς οι Ελληνοαμερικανοί, τον πήχη των απαιτήσεών μας. Να ενημερώνουμε τα μέλη των νομοθετικών σωμάτων στις ΗΠΑ. Κι αν το κάνουμε, τα πάντα μπορούμε να τα καταφέρουμε!».
Ολόκληρη η συνέντευξη στο ηχητικό της ανάρτησης.