της Νατάσας Βησσαρίωνος
Ένα “Ελληνικό χωριό” στην καρδιά της Αμερικής οφείλει να έχει και έναν Έλληνα δήμαρχο. Μόνο που στην περίπτωση του Τάρπον Σπρινγκς, δεν έχουμε να κάνουμε ακριβώς με χωριό, αλλά με έναν δήμο 30.000 κατοίκων εκ των οποίων μόνο 3.500 περίπου είναι ελληνικής καταγωγής. Επειδή όμως πρόκειται για έναν δήμο που θυμίζει νησί των Δωδεκανήσων, με τα ονόματα των δρόμων να είναι γραμμένα και στα ελληνικά εκτός από τα αγγλικά, με ελληνικά εστιατόρια και καταστήματα και μία ανάπτυξη του βασίστηκε στην σπογγαλιεία που δημιούργησαν Έλληνες από την Κάλυμνο, τη Σύμη και τη Χάλκη, δικαίως όλοι αποκαλούν την περιοχή “Ελληνικό χωριό”.
Ο ομογενής δήμαρχος Κρις Αλαχούζος είναι ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος 1ης γενιάς στις ΗΠΑ. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του Έλληνα μετανάστη που δούλεψε σκληρά, κόπιασε για να καταφέρει να αναδειχθεί όλο και σε μεγαλύτερες θέσεις. Μετανάστευσε μαζί με τον πατέρα του στη Φλόριδα, στο Τάρπον Σπρινγκς σε ηλικία 13 χρόνων, όπου πήγε σχολείο και συγχρόνως δούλευε, εντάχθηκε στο στρατό, υπηρέτησε στους πεζοναύτες (U.S. Marines) και τελειώνοντας την θητεία του, σπούδασε στο πανεπιστήμιο.
Ο κύριος Αλαχούζος μίλησε στη “Φωνή της Ελλάδας” για τη ζωή των Ελλήνων στο Τάρπον Σπρινγκς, τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού – με δεδομένο ότι είναι μια περιοχή που βασίζεται στον τουρισμό – για την οικονομική βοήθεια που παρείχε ο δήμος στις μικρές επιχειρήσεις, για τις επισκέψεις των Ελλήνων πολιτικών και ειδικά για την παρουσία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον εορτασμό των Θεοφανίων τον Γενάρη του 2020 – ένας εορτασμός που συγκεντρώνει περίπου 25.000 πιστούς κάθε χρόνο – για το ενδιαφέρον του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου για τους ομογενείς του Τάρπον Σπρινγκς την περίοδο της πανδημίας, αλλά και για το νέο μεταναστευτικό κύμα που τον πληγώνει…”να βλέπει επιστήμονες και σπουδαία μυαλά να φεύγουν από την πατρίδα….Στο νοσοκομείο της περιοχής, υπάρχουν πολλοί Έλληνες γιατροί και με περηφάνια σας λέω ότι είναι και οι καλύτεροι γιατροί του νοσοκομείου“.
Ο κ. Αλαχούζος τόνισε ακόμη ότι είναι λάθος η οικονομία μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, να βασίζεται στον τουρισμό μόνο. Και ένα από τα προγράμματα που και ο ίδιος, προχώρησε στα πρώτα του βήματα ως δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς ήταν αυτό ακριβώς, “να μην βασίζεται η οικονομία του Τάρπον Σπρινγκς μόνο στην βιομηχανία του τουρισμού, αλλά να βασίζεται και σε άλλα εισοδήματα ώστε ακόμη και αν “πέσει” ο τουρισμός, όπως έγινε τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού, να μην “πέσει” τελείως και η οικονομία, να υπάρξει μία ισορροπία“.
Ο ομογενής δήμαρχος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τους ξενιτεμένους συμπατριώτες μας όπου γης και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “η επιθυμία όλων των Ελλήνων του εξωτερικού είναι να επιστρέψουν και να κάνουν κάτι καλό και εποικοδομητικό για την πατρίδα τους. Αν ρωτήσεις έναν ξενιτεμένο, ακόμη και έναν επιτυχημένο ξενιτεμένο, η Ελλάδα πάντοτε του λείπει… η ψυχή του ποτέ δεν έφυγε από την Ελλάδα“.
Τέλος, ο κ. Αλαχούζος δήλωσε ότι θα επισκεφθεί και φέτος το καλοκαίρι την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κάλυμνο!