Σαν τον Οδυσσέα Νικόλ Λιακοσταύρου
0:00
0:00 LIVE

Σαν τον Οδυσσέα με τη Νικόλ Λιακοσταύρου | 11.05.2024

ΠΕΙΡΑΤΕΣ – ΚΟΥΡΣΟΙ και ΝΑΥΑΓΙΣΤΕΣ (μέρος Α΄)
Η ιστορία της πειρατείας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο γεωπολιτικός της ρόλος.
”Οι ιδιαίτερες περιπτώσεις της Μήλου, της Κιμώλου και της Μυκόνου”
”Ερημώσεις οικισμών και μετακινήσεις”

”Κινήσεις των κατοίκων για την αντιμετώπιση των επιδρομών.
Φτιάχτηκαν νέα φρούρια ή επισκευάστηκαν τα παλιά. Μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα επισκευάστηκαν τα κάστρα στα Κύθηρα, στη Λήμνο, στην Λέσβο, στην Νάξο, στη Κεφαλονιά , στη Ζάκυνθο, στη Κω και στο Καστελόριζο, έτσι ώστε να μπορέσουν να προστατευτούν οι κάτοικοι από τις πειρατικές επιδρομές…
Οι κάτοικοι της Τήνου από τα μέσα του 16ου αιώνα πραγματοποιούσαν βάρδιες σε πύργους και βίγλες συνολικά σε 24 σημεία του νησιού. Βίγλες σώζονται και στο νησί της Σίφνου. Είναι στρογγυλά χτίσματα στις κορυφές του νησιού και είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να έχουν θέα του άλλου δεξιά και αριστερά. Έτσι δημιουργούσαν μια αλυσίδα που κάλυπτε όλο το νησί από τον νότο στην δύση και έτι με φωτιές ή με καπνό ειδοποιούσαν το νησί για τον ερχομό πειρατών. Τέτοιες αλυσίδες από βίγλες υπάρχουν ακόμα στην Κρήτη και στην Χίο…
Στην Άνδρο και στα Μεστά της Χίου οι ακραίοι τοίχοι του οικισμού δεν είχαν παράθυρα στο εξωτερικό και ενώνονταν μεταξύ τους δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τοίχος και οι δρόμοι είχαν πύλες ώστε να κλείνουν κάθε νύχτα. Η ίδια αρχιτεκτονική επικρατεί και στην Μόλυβο της Λέσβου.”
(πηγή: αφιέρωμα σε 3 μέρη της ”ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ”, Χρήσιμες πηγές:

Κραντονέλλη Αλεξάνδρα, Ελληνική Πειρατεία και Κούρσος, τον ΙΗ’ αιώνα και μέχρι την Ελληνική επανάσταση, εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας.
Κραντονέλλη Αλεξάνδρα, Ιστορία της Πειρατείας, Στους μέσους χρόνους της τουρκοκρατίας 1538-1699, εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας.
Κωνσταντινίδη Αναστ. Κωστή, Η ληστεία και η πειρατεία στη Σκύρο, Σκιάθο και Σκόπελο κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 μέχρι της αντιβασιλείας του Όθωνα, Ιστορική μελέτη βασισμένη αποκλειστικά επί εγγράφων, τόμος πρώτος, Αθήνα 1988.
Μεξης Δήμος, Μάνη και Μανιάτες, εκδ. Εστία, Αθήνα 1977.
Πάτρικ Λη Φερμορ, Μάνη, εκδ. Κέδρος.
Ιούλιος Βερν, Το Αιγαίο στις Φλόγες.

ΛΙΣΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: 1) Το τραγούδι των πειρατών – Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Καζαντζής, Γιάννης Καλαντζόπουλος, 2) Ορίζοντας ξένος – Γέενα Πυρός, 3) Pirate Flag – Kenny Chesney, 4) Ο ύμνος των μαύρων πειρατών (Ρίο-Αντίρριο) – Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου, 5) Του κουρσάρου – Άλκηστις Πρωτοψάλτη, 6) Ο ύμνος των σειρήνων – Ιωάννα & Αρετή Σπανομάρκου, Γιώργος Ξενοκώστας, 7) Του πειρατή το χάδι – Μελίνα Κανά, Νίκος Ξυδάκης & Δώρα Μασκλαβάνου, 8) Στοιχειωμένοι πειρατές – Σταμάτης Μεσημέρης, 9) Κάβο αμόρε – Αχιλλέας Μωραΐτης, 10) Σειρηνικόν – Μαρία Πολυκανδριώτη, 11) Γαλανός ορίζοντας – Κώστας Βασιλιάγκος, 12) Pirate tango – Ilias Pantelias, 13) The Sea – The Trawler (η Τράτα) – Νίκος Σκαλκώτας (Nikos Skalkotas)

ΣΧΕΤΙΚΑ on demand