Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Δήμας: Η Ελλάδα γίνεται ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις σε ‘Ερευνα και Τεχνολογία (R&D) στα Βαλκάνια
Η Παγκόσμια Φωνή Μας Π.Δίπλας, Δ. Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE

Δήμας: Η Ελλάδα γίνεται ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις σε ‘Ερευνα και Τεχνολογία (R&D) στα Βαλκάνια

Ο στόχος να αναδειχτεί η Ελλάδα σε πρωταγωνιστή στο χώρο της Έρευνας και Ανάπτυξης στα Βαλκάνια και την Νοτιανατολική Ευρώπη είναι ρεαλιστικός, υποστηρίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στην Φωνή της Ελλάδας, στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» και στους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη. Αφορμή για τη συνέντευξη ήταν η έκθεση «ΙΔΕΑ-Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία» η οποία εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες στην Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο και όπου ήταν προγραμματισμένο να συμμετέχει και ο κ. Δήμας.

«Η έκθεση ΙΔΕΑ για την αρχαία ελληνική επιστήμη και τεχνολογία παρουσιάζει την εξέλιξη της ελληνικής σκέψης που δημιούργησε μια σειρά επιστημονικών, τεχνικών και καλλιτεχνικών πεδίων», σημειώνει ο Χρίστος Δήμας. Ο ίδιος υπογραμμίζει τη συνεισφορά τόσο του οργανισμού ΝΟΗΣΙΣ, υπεύθυνου για την παραγωγή της έκθεσης αυτής όσο και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που χρηματοδότησε την δημιουργία της.
«Με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, το Νόησις υλοποιεί ένα πολύ σπουδαίο στόχο, να διαδώσει την αρχαία ελληνική επιστήμη και τεχνολογία σε διεθνές περιβάλλον», τονίζει. «Στόχος είναι η παρουσίαση της έκθεσης σε μεγάλα μουσεία και τεχνολογικά κέντρα, σε συνεργασία με πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν στις νέες τεχνολογίες, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, και είναι ένας από τους βασικούς στόχους που έχουμε ως ελληνική πολιτεία. Νομίζω ότι είναι μια έκθεση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και το γεγονός ότι εγκαινιάζεται στην Αλεξάνδρεια είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα εξωστρέφειας και θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μετά την Αλεξάνδρεια και την Αίγυπτο».
Με τη συζήτηση να περνάει στο θέμα της σημερινής κατάστασης της Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, τη διαρροή επιστημόνων στο εξωτερικό και τις ελπίδες για αντιστροφή του «brain drain» με τις πρόσφατες επενδύσεις, ο κ. Δήμας υπογραμμίζει ότι η συγκράτηση του επιστημονικού κεφαλαίου μας και ο επαναπατρισμός όσων έφυγαν είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. «Η επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη, στο R&D είναι στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ακριβώς επειδή δημιουργούνται νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Θα αναφέρω επενδύσεις όπως είναι της Pfizer, της Microsoft, της SISCO, της EY, της Applied Materials, της e-go, της Volkswagen στην Αστυπάλαια – και πολλές άλλες». Όπως σημειώνει, και για τις ελληνικές, ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις έχουν δοθεί αυξημένα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στη Ε&Α (R&D), με αποτέλεσμα υπάρχει ένα πλέγμα σημαντικών πολιτικών, ειδικότερα για την Έρευνα και την Ανάπτυξη που δημιουργούν νέες καλά αμειβόμενες, ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Όσον αφορά την απόδοση των προσπαθειών για τόνωση της Ε&Α, ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των δαπανών για έρευνα που καταγράφεται στο τελευταίο διάστημα. «Αν δούμε τα πολύ πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, θα δούμε ότι από το 2019 έως το 2020 είχαμε την μεγαλύτερη αύξηση στην ένταση δαπανών Ε&Α της τελευταίας 10ετίας, όπου φτάσαμε στο 1,5% του ΑΕΠ Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές μας στο κομμάτι της καινοτομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πριν από 1,5 μήνα ότι η Ελλάδα είναι στις χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση στον πίνακα κατάταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ζητήματα καινοτομίας».
Μολονότι χρειάζεται να τρέχουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα από τους ανταγωνιστές μας, οι ανακοινώσεις των τελευταίων 2 χρόνων για επενδύσεις από μεγάλες εταιρίες αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι πλέον και ανταγωνιστική αλλά και ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις Έρευνας και Ανάπτυξης. «Η Ελλάδα πράγματι γίνεται ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας στην ΝΑ Ευρώπη, ένας σημαντικός πόλος, που όχι μόνο θα καταφέρουμε να κρατήσουμε πρωτίστως τους νέους επιστήμονες και τους επιχειρηματίες στη χώρα μας και να επαναπατρίσουμε πολλούς που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά, και γιατί όχι να προσελκύσουμε ανθρώπους και από ξένες χώρες που έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία στη χώρα μας και να παράγουν πλούτο εντός της Ελλάδας».
Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα μπορεί να γίνει το Ισραήλ της περιοχής όσον αφορά την Έρευνα και Ανάπτυξη, ο κ. Δήμας σημειώνει ότι πρόκειται για ωραίο στόχο που όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον, αφού, όπως λέει, το Ισραήλ επενδύει στην Καινοτομία από τη δεκαετία του ’90 και συνεχίζει συστηματικά. «Το να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε το Ισραήλ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ήταν πολύ ωραίο να το ισχυριστούμε, πρέπει όμως να δούμε πριν πως μπορούμε να πετύχουμε κάποια βήματα. Άρα, ο στόχος, που θέτω εγώ και η ελληνική κυβέρνηση, είναι η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στα Βαλκάνια και στην ΝΑ Ευρώπη, να αποκτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην περιοχή και στην Ευρώπη και παγκοσμίως».
Τέλος, όσον αφορά την οικοδόμηση επιχειρηματικής κουλτούρας στην Ελλάδα, ο κ. Δήμας υπογραμμίζει ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας γίνονται προσπάθειες στο θέμα της επιχειρηματικότητας καθώς και της κουλτούρας «δεύτερης ευκαιρίας». Εδώ, σημειώνει ιδιαίτερα πως οι νέες τεχνολογίες τηλεκπαίδευσης που μπήκαν στα σχολεία με την πανδημία μπορούν να βοηθήσουν να λυθούν τα προβλήματα. «Το να διδάσκαμε επιχειρηματικότητα ή για την τεχνητή νοημοσύνη μόνο σε επιλεγμένα σχολεία κυρίως σε αστικά κέντρα δεν θα ήταν δίκαιο για τα υπόλοιπα σχολεία. Πλέον με την τηλεκπαίδευση μπορεί να καλυφθεί το κενό Νομίζω ότι το υπουργείο Παιδείας έχει αντιληφθεί το ζήτημα και θα δούμε όλο και περισσότερα μαθήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο στόχος δεν είναι να δημιουργούμε αποφοίτους λυκείου οι οποίοι μπορούν να παπαγαλίζουν αλλά νέα παιδιά τα οποία έχουν τη δυνατότητα να σκέπτονται πρακτικούς τρόπους και πρακτικές λύσεις για υπαρκτά ρεαλιστικά προβλήματα», καταλήγει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Συντάκτης: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ PODCAST