Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για τον “Μηχανισμό των Αντικυθήρων” από ομογενή επιστήμονα
0:00
0:00 LIVE

Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για τον “Μηχανισμό των Αντικυθήρων” από ομογενή επιστήμονα

της Νατάσας Βησσαρίωνος

Στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” φιλοξενήθηκε ο ομογενής  Δρ. Μάρκος Σκουλάτος, που εργάζεται στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και μίλησε για την ανακατασκευή του Μηχανισμού Αντικυθήρων καθώς και για την εφαρμογή που δημιούργησε για κινητά τηλέφωνα και tablet.

O κ. Σκουλάτος, αναφέρθηκε στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που ανακαλύφθηκε στις αρχές του 1900 και από τότε έχει συναρπάσει τους ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας. “Είναι ένα κομμάτι γενικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά ειδικά για μας είναι ένα κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Πρόκειται για έναν αστρονομικό υπολογιστή. Αποτελείται από γρανάζια που τίθενται σε κίνηση από μία μόνο λαβή και κάνει προβλέψεις στο παρόν και στο μέλλον, αλλά σου δίνει στοιχεία και για το παρελθόν. Έχει δύο ημερολόγια, ένα ηλιακό και ένα σεληνιακό που με βάση τις ενδείξεις μπορείς να δεις που είναι ο ήλιος, σε ποια φάση είναι η σελήνη, καθώς και τις πιθανές εκλείψεις ήλιου και σελήνης και συγχρόνως δείχνει και τους πέντε ορατούς πλανήτες. Μιλάμε για έναν μηχανισμό του δημιουργήθηκε το 60 με 80 π.Χ. και επάνω του 3000 χαρακτήρες που αποτελούν τις  οδηγίες χρήσης. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι όπως αγοράζεις σήμερα μια συσκευή έχει εγχειρίδιο χρήσης, έτσι γινόταν και με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων! Στην Αρχαία Ελλάδα, πιστεύω ότι ο μηχανισμός αυτός πρέπει να ήταν ένα gadget. Για αυτό και την ιστοσελίδα που έχω δημιουργήσει με όλη την έρευνά μου για τον Μηχανισμό την έχω ονομάσει το αιώνιο gadget δηλαδή: eternalgadget

Ο κ. Σκουλάτος εξήγησε πως του κέντρισε το ενδιαφέρον ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων :”Το ενδιαφέρον μου δημιουργήθηκε από ένα ντοκιμαντέρ του BBC για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που το παρακολούθησα το 2012 και με έκανε να θέλω να ανακατασκευάσω τον Μηχανισμό. Δυσκολεύτηκα πολύ γιατί είναι ένας τομέας που δεν είχα ασχοληθεί, σαν την ωρολογοποιία. Μετά από δύο χρόνια τα κατάφερα και είμαι πολύ χαρούμενος που λειτουργεί και μπορώ να τον χειρίζομαι. Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήξερα αν θα λειτουργήσει… Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από επιστήμονες για να ανακατασκευάσουν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ίσως και εκατό παγκοσμίως, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι λειτουργικό. Λειτουργικά Μηχανισμοί που να δουλεύουν είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού “.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σκουλάτος δημιούργησε και μια εφαρμογή για tablet και κινητά τηλέφωνα. “Συνεργάστηκα με έναν Γερμανό επιστήμονα, και δημιουργήσαμε μετά από δύο χρόνια δουλειάς, μια εφαρμογή για το κινητό ή το tablet που λέγεται “Διαδραστικός Μηχανισμός Αντικυθήρων” όπου “κατεβάζοντας” την εφαρμογή μπορείς να κάνεις τις δικές σου προβλέψεις. Η εφαρμογή διατίθεται σε έξι γλώσσες (φυσικά και στα ελληνικά) και παράλληλα, έχουμε προσθέσει και έξτρα λειτουργίες όπως αν προβλέψεις μία έκλειψη, μπορείς μέσω της εφαρμογής να μπεις στο site της ΝASA και να επιβεβαιώσεις αν ή πρόβλεψή σου ήταν σωστή. Η εφαρμογή κυκλοφόρησε πριν δύο μήνες και ήδη έχει πουληθεί σε αρκετές χώρες”.

 

O Δρ. Μάρκος Σκουλάτος σε ομιλία του για τον “Μηχανισμό των Αντικυθήρων”

Επιθυμία του κ. Σκουλάτου, θα ήταν με κάποιο τρόπο να χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή από τα ελληνικά σχολεία, να την είχαν όλοι οι μαθητές και να γινόταν ένα ωριαίο μάθημα τον χρόνο για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ο ίδιος έχει δώσει πολλές διαλέξεις και ομιλίες, σε συνέδρια, σε μουσεία, στην Γερμανία, στην Ελλάδα και στην Ελβετία καθώς και σε σχολεία ακόμη και σε νηπιαγωγείο!

Το επόμενο σχέδιο του, αφορά μία ανακατασκευή του “Κουτιού της Σελήνης” . “Είναι μία μικρή φορητή συσκευή του 6ου αιώνα π.Χ με την ονομασία “Το Κουτί της Σελήνης” ή “Βυζαντινό Ηλιακό Ημερολόγιο”, που βρίσκεται στο Μουσείο Επιστήμης στο Λονδίνο, και θυμίζει το παλιό ρολόϊ με την αλυσίδα που είχαμε στην τσέπη. Είναι σαν ένα ημερολόγιο”.

Περισσότερες πληροφορίες για την ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στην ιστοσελίδα: http://www.eternalgadgetry.com/
 

ΣΧΕΤΙΚΑ PODCAST