Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE

Η Ελληνική Κοινότητα Δανίας συμμετείχε στην Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Η Ελληνική Κοινότητα Δανίας συμμετείχε στην μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος της Κοπεγχάγης για την Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας γιορτάζεται από το 2000 σε διάφορα μέρη του κόσμου με σκοπό την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και πολυγλωσσίας.
Στο περίπτερο της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας, οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν ελληνικά βιβλία για ενήλικες και παιδιά, να διαβάσουν πληροφορίες και να ενημερωθούν για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της καθώς και να συζητήσουν με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας.Επίσης υπήρχε έντυπο με λέξεις στην δανική (π.χ. σας ευχαριστώ, αντίο, καλημέρα, οι αριθμοί από το 1-10, ‘το όνομά μου είναι’, ‘ποιο είναι το όνομά σου’) και την αντίστοιχη μετάφραση στα ελληνικά.

Η εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας, Ζωή Λαμπράκου (μεταπτυχιακή φοιτήτρια) στην γιορτή του ΟΗΕ για την μητρική γλώσσα

Η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας, κυρία Ελίνα Σταματάτου, μίλησε στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος και αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ελληνικής Κοινότητας καθώς και για το ενδιαφέρον των Δανών για την Ελλάδα και τη γλώσσα μας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά “σε όλα τα λύκεια της Δανίας υπάρχει η επιλογή των αρχαίων ελληνικών για τους μαθητές“. Η κυρία Σταματάτου αναφέρθηκε και στο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα προς τη Δανία, τονίζοντας ότι “ενώ μέχρι το 2014 σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή έμεναν στη Δανία περίπου 700 Έλληνες, ο αριθμός έφτασε τα τελευταία έξι χρόνια τους 4.000. Οι περισσότεροι όμως είναι φοιτητές“. Ακόμη δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η ελληνική κοινότητα θα συμμετάσχει και το 2021 στις εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας στην Κοπεγχάγη, με περίπτερο ελληνικών βιβλίων αλλά και με μουσικοθεατρική παράσταση.

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος

ΣΧΕΤΙΚΑ PODCAST