Στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος μίλησε ο ομογενής γιατρός Σάββας Αποστολίδης από τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Ο Σάββας Αποστολίδης πήγε για σπουδές ιατρικής στη Γερμανία τη δεκαετία του ’80, αφού από μικρός ήθελε να ασχοληθεί με την επιστήμη της ιατρικής και σήμερα είναι Διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Ερυθρού Σταυρού στη γερμανική πόλη.
Όπως ανέφερε «η ιδέα για την ίδρυση ενός Δικτύου Ελλήνων Ιατρών, ήρθε μετά την πρώτη παγκόσμια τηλεδιάσκεψη ομογενών ιατρών που πραγματοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Συμμετείχαν 100 ομογενείς γιατροί από 25 χώρες. Για μένα ήταν μια φοβερή εμπειρία. Ήμουν ένας από τους τρεις Έλληνες ιατρούς της Γερμανίας που συμμετείχαν. Τότε εμπνευστήκαμε την ιδέα να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Ελλήνων Ιατρών αρχίζοντας ο καθένας από την περιοχή του».
Πράγματι την Κυριακή 21 Νοεμβρίου διοργανώθηκε διαδικτυακά η πρώτη συνάντηση των Ελλήνων ιατρών του κρατιδίου της Έσσης, που όπως είπε ο κ. Αποστολίδης, συμμετείχαν περίπου 25 ομογενείς γιατροί και συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ίδρυση ενός συλλόγου που θα εκπροσωπεί τους Έλληνες και Κύπριους γιατρούς της Έσσης.
«Είχαμε την τιμή να είναι μαζί μας εκπρόσωποι του μοναδικού ιατρικού συλλόγου στη Γερμανία, από τη Ρηνανία Βεστφαλία και εκπρόσωποι ενός ακόμη συλλόγου από γειτονική περιοχή. Έτσι το δίκτυο μας θα ξεκινήσει και παγγερμανικά παράλληλα» τόνισε ο κ. Αποστολίδης.
Στόχοι του Δικτύου Ελλήνων Ιατρών Γερμανίας, είναι να ανταλλάσσουν απόψεις τα μέλη μεταξύ τους, με Έλληνες γιατρούς από την πατρίδα, με ομογενείς γιατρούς από αντίστοιχους συλλόγους σ΄ όλο τον κόσμο αλλά και «να στηρίξουμε τους νέους γιατρούς που έρχονται στη Γερμανία, να τους βοηθήσουμε να βρουν εργασία, στα γραφειοκρατικά ζητήματα, να εκπαιδευτούν οι νέοι γιατροί και να μετεκπαιδευτούμε οι παλαιότεροι. Ήδη διοργανώνονται ενημερωτικά σεμινάρια on line από τον ιατρικό σύλλογο της Ρηνανίας Βεστφαλίας που θα συμμετέχουμε και οι ομογενείς γιατροί της Έσσης. Παράλληλα θέλουμε να είναι πιο δυνατή η εκπροσώπησή μας απέναντι σε άλλους φορείς της Γερμανίας αλλά και να δημιουργηθεί μια πιο εντατική σχέση με τους γιατρούς στην Ελλάδα” ανέφερε ο διακεκριμένος ομογενής γιατρός.
“To Brain drain δεν χρειάζεται να είναι αρνητικό, μπορούμε να φτιάξουμε μια τεράστια δεξαμενή γνώσεων όλοι οι Έλληνες γιατροί όπου κι αν μένουμε” επισήμανε ο κ. Αποστολίδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 15, 16 και 17 Ιουλίου 2022 θα πραγματοποιηθεί Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Θα διοργανωθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και αναμένεται να συμμετάσχουν πολλοί ομογενείς γιατροί από διάφορα σημεία της γης.