Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Μια ξεχωριστή Ακαδημία Χορού στην Αδελαΐδα
Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE

Μια ξεχωριστή Ακαδημία Χορού στην Αδελαΐδα

Από τη μακρινή Αδελαΐδα, από τις λίγες περιοχές της Αυστραλίας που δεν έχει δει σχεδόν καθόλου καραντίνα, ο Γιάννης Οικονόμου, χοροδιδάσκαλος στην Ακαδημία Χορού της Ελληνικής Κοινότητας Νοτίου Αυστραλίας, μίλησε στη Φωνή της Ελλάδας, στη Νατάσα Βησσαρίωνος και την εκπομπή «Κουβέντες Μακρινές» για τη γοητεία των παραδοσιακών ελληνικών χορών και το καμάρι της Κοινότητας, την Ακαδημία Χορού.

Μετανάστης από …κούνια, ο Γιάννης Οικονόμου γεννήθηκε τη δεκαετία του ’60 στο Μανχάιμ της Γερμανίας, όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του. Πριν προλάβει να γνωρίσει την ξένη χώρα και όταν είχε φτάσει 4 χρονών, η οικογένειά του επέστρεψε πίσω στα Γιάννενα για να δημιουργήσει εκεί επιχείρηση. Ωστόσο, στα 32 χρόνια του, ο Γιάννης Οικονόμου γνώρισε μια ομογενή από την Αδελαΐδα και πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει και να εγκατασταθεί στη μακρινή Αυστραλία.

Βέβαια, η νοσταλγία για την Ελλάδα υπάρχει πάντα. «Νοσταλγία για την πατρίδα υπάρχει πάντα υπάρχει» παραδέχεται. «Ειδικά εμείς που δεν έχουμε γεννηθεί εδώ, πάντα νιώθουμε νοσταλγία». Όμως, παράλληλα, η αιμορραγία της μετανάστευσης συνεχίζεται για την Ελλάδα, αφού, όπως λέει, τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί στην Αυστραλία πολλοί Έλληνες, κυρίως νέα ζευγάρια και με παιδιά.

Η Ακαδημία Χορού της Ελληνικής Κοινότητας Ν. Αυστραλίας, εξηγεί, δημιουργήθηκε τα τελευταία 10-15 χρόνια, από ένα αρχικό χορευτικό τμήμα, χαμηλού προφίλ. Σιγά σιγά, όσο τα παιδιά μάθαιναν και συνδέονταν με τους ελληνικούς, παραδοσιακούς χορούς, τις μεγαλοπρεπείς στολές και τα πανηγύρια, ο πήχης ανέβαινε πιο ψηλά και πιο κοντά στα ήθη και τα έθιμα της Πατρίδας. Σήμερα, η Ακαδημία αριθμεί γύρω στους 100 μαθητές, ηλικίας  από 5χρόνων έως και ενήλικες, και το βεστιάριό της διαθέτει έναν σημαντικό πλούτο από αυθεντικές, παραδοσιακές στολές.

Αυτός ο πλούτος της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς συγκινεί και φέρνει κοντά όχι μόνον τα παιδιά από την ελληνική κοινότητα, αλλά και από μικτούς γάμους καθώς και φιλέλληνες. «Όταν τελευταία ανεβάσαμε τον πήχη, κάναμε παραστάσεις και φτιάξαμε φορεσιές, ερχόταν μετά παιδιά από το Πανεπιστήμιο, από παντού, για χορό. Τους κεντρίσαμε το ενδιαφέρον», τονίζει ο Γιάννης Οικονόμου, αποκαλύπτοντας ότι ανάμεσα στους χορευτές της Ακαδημίας υπάρχουν δύο αγόρια περσικής καταγωγής και ένας ιταλικής καταγωγής.

Επόμενος στόχος της Ακαδημίας Χορού της Ν. Αυστραλίας είναι ένα ταξίδι στην Ελλάδα και παραστάσεις σε διάφορες πόλεις, σχέδιο που ήταν προγραμματισμένο για τα Χριστούγεννα του 2020 και το σταμάτησε ο …κορωνοϊός. Τώρα, ετοιμάζονται για την εκδήλωση του ερχομένου Μαΐου που θα είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και περιμένουν το άνοιγμα των συνόρων. «Για μας είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχουμε βιώσει αυτό τον καιρό», λέει ο ίδιος. «Δεν μπορούμε να δούμε τους γονείς μας, την Πατρίδα μας, τώρα έχουμε δύο χρόνια που δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε. Είπε ο πρωθυπουργός ότι το Δεκέμβριο θα ανοίξουν πάλι τα σύνορα, αλλά πρώτα πρέπει να πιάσουμε τα νούμερα- γύρω στο 80% να έχουν εμβολιαστεί».

Επιμέλεια: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ PODCAST