Νέο μνημόνιο συνεργασίας για θέματα αποδήμων μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψαν σήμερα Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αντώνης Διαματάρης και ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Φώτης Φωτίου, στο υπουργείο Εξωτερικών. Το μνημόνιο συνεργασίας εστιάζει στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά και έχει ως στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα της Διασποράς.
Η «Φωνή της Ελλάδας» κάλυψε το γεγονός, με τον δημοσιογράφο κ. Θανάση Χούπη και τη Διευθύντρια της «Φωνής της Ελλάδας» κα. Γιάννα Τριανταφύλλη.
Παράλληλα, ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Φώτης Φωτίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αντώνης Διαματάρης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης και ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Σάββας Αναστασιάδης παραχώρησαν συνέντευξη στη «Φωνή της Ελλάδας» και στην δημοσιογράφο Νατάσα Βησσαρίωνος αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου.
Ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Φώτης Φωτίου είπε χαρακτηριστικά: «Ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι ένας. Η διασπορά μας, αποτελεί ένα εθνικό κεφάλαιο και για τις δύο χώρες. Το μνημόνιο έχει ως στόχο τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου όσον αφορά στις δράσεις για τους Απόδημους. Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στη νέα γενιά που πρέπει να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε να παραμείνουν στις ρίζες τους. Αυτοί θα είναι οι αυριανοί ηγέτες της Διασποράς μας».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Αντώνης Διαματάρης, τόνισε ότι «Ελλαδίτες και Κύπριοι στο εξωτερικό είμαστε ένα» και αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει «να υποστηρίξουμε την ελληνική γλώσσα και να αναδείξουμε πόσο πλούσια είναι. Η ελληνική γλώσσα θα πρέπει να μπει ψηλά στην ατζέντα του Ελληνισμού γενικότερα». Ο κ. Διαματάρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της ψήφου των ομογενών αναφέροντας: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να βρεθεί μια λύση όπου ο Απόδημος Ελληνισμός θα ψηφίζει στα μέρη τα οποία μένει χωρίς να αναγκάζεται να μετακινηθεί στην πατρίδα…. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Άλλο θέλουμε και πολλές φορές άλλο αναγκαζόμαστε να δεχθούμε. Πιστεύω όμως ότι δεν θα δεχθούμε λύσεις απαράδεκτες. Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος διαπραγματεύσεων μέχρι να φτάσουμε στην τελική μορφή».
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης μιλώντας για το νέο μνημόνιο συνεργασίας είπε: «Ξεκινάμε έναν νέο δρόμο με τους αδερφούς μας τους Κύπριους σε πάρα πολλά επίπεδα γιατί οι ομογενείς και των δύο χωρών μοιράζονται κοινά συμφέροντα και προσδοκίες». Ο κ. Χρυσουλάκης μίλησε ακόμη για τους άμεσους στόχους και τις δράσεις της ΓΓΑΕ, λέγοντας: «Κύριος στόχος της ΓΓΑΕ είναι να φέρουμε την Ελλάδα κοντά στη διασπορά μας», ενώ αναφέρθηκε στα προγράμματα φιλοξενίας Ελληνόπουλων, 3ης και 4ης γενιάς από το εξωτερικό που θα πραγματοποιήσει η ΓΓΑΕ, καθώς και στον σχεδιασμό μιας ηλεκτρονικής μεταρρύθμισης στα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό που θα διευκολύνει τους απόδημους Έλληνες.
Ο κ. Σάββας Αναστασιάδης, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό τόνισε τον σημαντικό ρόλο του νέου μνημονίου συνεργασίας αφού «η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο κράτη ταυτισμένα σε ένα» και ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις των αντίστοιχων επιτροπών στην Κύπρο, στην Αθήνα και στη συνέχεια, στο Ισραήλ, στην Αρμενία και ίσως στην Αίγυπτο. Ακόμη, αναφέρθηκε στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, στην Κωνσταντινούπολη, στα μέσα Νοεμβρίου με στόχο να επισκεφθεί τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την υπογραφή του μνημονίου, παραβρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γιάννης Αμανατίδης.