Στη “Φωνή της Ελλάδας”, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τον Απόδημο Ελληνισμό, και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος φιλοξενήθηκε σήμερα Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021, ο δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης ειδήσεων της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος” κ. Σωτήρης Χατζημανώλης.
Ο κ. Χατζημανώλης, είχε φτάσει στην Αυστραλία το 1973, λίγους μήνες πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου και θυμήθηκε τα γεγονότα όπως τα έζησε τότε, δηλαδή με τη ματιά του μετανάστη. Ακόμη αναφέρθηκε, στις αντιδράσεις της Ομογένειας, στον αντιδικτατορικό αγώνα της εφημερίδας “Νέος Κόσμος” καθώς και στις γιορτές που διοργανώνουν στη μνήμη της επετείου οι ελληνικοί φορείς της Μελβούρνης.
“Θυμάμαι πολύ καλά τα τραγικά γεγονότα εκείνων των ημερών. Μοναδική έγκυρη πηγή ενημέρωσης ήταν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, γιατί στα ελληνικά υπήρχε λογοκρισία. Είχε συγκλονιστεί η ομογένεια της Αυστραλίας και γενικά η αυστραλιανή κοινωνία από τα αιματηρά επεισόδια του Πολυτεχνείου. Οι ομογενείς διοργάνωσαν αυθόρμητα διαμαρτυρίες όσο διήρκεσε η πολιορκία του πολυτεχνείου αλλά και αργότερα… εκατοντάδες ξενυχτούσαν έξω από το ελληνικό προξενείο της Μελβούρνης και στη συνέχεια κυρίως οι Έλληνες φοιτητές διοργάνωσαν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις, ζητώντας την υποστήριξη των Αυστραλών, την οποία και πέτυχαν” ανέφερε ο κ. Χατζημανώλης.
“Η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 και άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του ΄60. Ήταν το εκφραστικό όργανο των Ελλήνων μεταναστών που εγκατέλειπαν εκείνη την περίοδο την πατρίδα και ερχόντουσαν για εργασία στην Αυστραλία. Ο «Νέος κόσμος» μίλησε για ανθρώπινα δικαιώματα, για ίσα δικαιώματα των μεταναστών, για τον πολυπολιτισμό και κατ’ επέκταση όταν έγινε η δικτατορία, δεν περιορίστηκε στο να καταγράφει μόνο τα γεγονότα αλλά έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στο να οργανώνει αντιδικτατορικές εκδηλώσεις και συνέβαλε στην επίσκεψη μεγάλων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα, όπως του Μίκη Θεοδωράκη, του Ανδρέα Παπανδρέου και δεκάδων άλλων” πρόσθεσε ο δημοσιογράφος από την Αυστραλία κ. Χατζημανώλης.
Τέλος, όπως τόνισε, η επέτειος του Πολυτεχνείου γιορτάζεται από τα ελληνικά σχολεία της Μελβούρνης κάθε χρόνο και φέτος τα Ελληνόπουλα είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν διαδικτυακά με τον φωτορεπόρτερ του Πολυτεχνείου Αριστοτέλη Σαρρηκώστα. “Μάλιστα οι εορτασμοί επικεντρώνονται πολλές φορές στο «σωστό» νόημα της εξέγερσης. Όπως για παράδειγμα πριν τρία χρόνια σε εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου σκέφτηκαν οι διοργανωτές να εκφράσουν το πνεύμα της αντίστασης που εμπεριέχει η επέτειος με την αντίσταση των ιθαγενών της Αυστραλίας κατά των εισβολέων, των λευκών αποίκων” κατέληξε ο κ. Χατζημανώλης.