Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Ο “Πρεσβευτής του Ελληνισμού” Πέδρο Ολάγια στη “Φωνή της Ελλάδας” για την Ημέρα Φιλελληνισμού
Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE

Ο “Πρεσβευτής του Ελληνισμού” Πέδρο Ολάγια στη “Φωνή της Ελλάδας” για την Ημέρα Φιλελληνισμού

Στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος, φιλοξενήθηκε σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου, με αφορμή την Ημέρα Φιλελληνισμού ο πολυβραβευμένος ελληνιστής, συγγραφέας, καθηγητής φιλόλογος, μεταφραστής και κινηματογραφιστής Πέδρο Ολάγια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φιλελληνισμός του και η προσφορά του στην ανάδειξη και προβολή της Ελλάδας έχει αναγνωριστεί και από το ελληνικό κράτος που του έχει δώσει τον τίτλο: «Πρεσβευτής του Ελληνισμού» και παράλληλα έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος της Αξίας του Πολίτη.

Περισσότεροι από τριάντα πρωτότυπους τίτλους σε διάφορες γλώσσες και μια μακρά σειρά από μεταφράσεις, δημοσιεύσεις, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες σε διάφορες χώρες, σηματοδοτούν τη δημιουργική σταδιοδρομία του Ισπανού φιλέλληνα Πέδρο Ολάγια, που κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα. Τα λογοτεχνικά και οπτικοακουστικά του έργα μελετούν και προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό συνδυάζοντας με έντονα προσωπική γλώσσα λογοτεχνικά, επιστημονικά και εικαστικά στοιχεία.

Ανάμεσά τους είναι το μνημειώδες έργο «Μυθολογικός Άτλας της Ελλάδας» που χρειάστηκαν έξι χρόνια επιτόπιας έρευνας και εξαντλητικής μελέτης των πηγών, για να αποτυπωθεί με ακρίβεια πάνω σε λεπτομερείς χάρτες η γεωγραφία της ελληνικής μυθολογίας. «Είναι το πρώτο μεγάλο έργο που έκανα εδώ στην Ελλάδα και με έκανε γνωστό στους Έλληνες. Αναδεικνύει τη στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους τόπους και στους μύθους. Διένυσα περισσότερα από 100.000 χιλιόμετρα στην Ελλάδα αλλά ήταν ακόμη ένα τεράστιο «ταξίδι» στην αρχαιοελληνική γραμματεία γιατί όλοι αυτοί οι μύθοι σώζονται διάσπαρτοι σε έργα περισσοτέρων από 100 συγγραφέων» ανέφερε ο Πέδρο Ολάγια στη “Φωνή της Ελλάδας”.

«Για μένα ο Ελληνισμός δεν είναι μόνο κυρίαρχο στοιχείο, συστατικό αλλά και πρώτη ύλη σε αυτό που ονομάζουμε ανθρωπιστική παιδεία, ανθρωπιστική στάση ζωής. Μια στάση απέναντι στην αυθαιρεσία και τη βαρβαρότητα, μια στάση δημιουργική που προσπαθεί συνέχεια να καλλιεργεί τον καλύτερο εαυτό μας. Μια στάση που μέσω της συναίσθησης και της αυτογνωσίας προσπαθεί να προστατέψει τον άνθρωπο από τα χειρότερα ένστικτα του είδους του. Εγώ νομίζω ότι αυτή η κληρονομιά, αυτή η πνευματική πατρίδα είναι αυτό που με ελκύει. Αυτή η Ελλάδα που μας ωθεί ανέκαθεν να γίνουμε καλύτεροι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ελληνιστής Πέδρο Ολάγια.

Ανάμεσα στα λογοτεχνικά έργα του, ξεχωρίζει μία τριλογία για την Ελλάδα και την «Αριστεία». Πρόκειται για τα βιβλία: «Ελλάδος ελάσσων ιστορία», «Μετέωρη Ελλάδα» και το «Περί πολιτικού γήρατος, μια αναπάντητη επιστολή στον Κικέρωνα».
«Προσπαθώ μέσα από τα βιβλία αυτά, να θυμίσω την στάση του αττικού πνεύματος, την ανθρωπιστική στάση, όχι μόνο στους άλλους αλλά και για μένα τον ίδιο. Είναι μία στρατευμένη στάση ζωής και για αυτό έχει σημασία να την υπενθυμίζουμε συνέχεια, να τη διατηρούμε συνέχεια, γιατί τίποτα δεν είναι ακόμη καθιερωμένο από αυτά που διακυβεύονται…. Αυτά που διακυβεύονταν όταν ξεκίνησε το Κίνημα του Φιλελληνισμού, λίγο πριν την Επανάσταση του 1821, εξακολουθούν να διακυβεύονται σήμερα. Γι’ αυτό χρειάζεται η υπενθύμιση του αυτονόητου» δήλωσε ο διακεκριμένος συγγραφέας Πέδρο Ολάγια.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα παραμένει «μετέωρη», ο κ. Ολάγια απάντησε: «Είναι ακόμη «μετέωρη» η Ελλάδα, με τις πολλές σημασίες του όρου. Είναι αυτό που διακυβεύεται, που εκκρεμεί, αυτό που αποτελεί ένα ιδανικό ή ένα όραμα που μας καθοδηγεί, αλλά που δεν έχει αποκτηθεί ακόμη».
Σημειώνεται ότι το βιβλίο «Μετέωρη Ελλάδα» έχει γυριστεί και σε ταινία. Είναι άλλωστε πλούσιο και το κινηματογραφικό έργο του κ. Ολάγια. Ανάμεσά στις ταινίες – ντοκιμαντέρ που έχει δημιουργήσει συγκαταλέγεται το φιλμ για τον ζωγράφο Μανώλη Καλλιγιάννη καθώς και εκείνο για τον Ιωάννη Απόστολο Φωκά.

Στο ερώτημα πως θα χαρακτήριζε τον Έλληνα σήμερα, ο κ. Ολάγια τόνισε: «Ο Έλληνας, αν έχει κάτι που δεν έχουν οι μη Έλληνες, είναι ότι έχει την ευχή και την κατάρα να ζήσει με το «φάντασμα» του αρχαίου παρελθόντος να αιωρείται πάνω από το κεφάλι του. Είναι ένα μεγάλο φορτίο που έχει τα υπέρ και τα κατά του. Και όχι μόνο ο σημερινός Έλληνας αλλά ακόμη και αυτός της Επανάστασης. Αυτό διαφοροποιεί τους Έλληνες από τους άλλους λαούς. Αυτό το χρέος που έχουν απέναντι στο ίδιο τους το παρελθόν, η άβολη ανάγκη της συνεχούς αναμέτρησης με αυτή την εικόνα».

Περισσότερα για τον Πέδρο Ολάγια εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ PODCAST