Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου στη “Φωνή της Ελλάδας”
Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου στη “Φωνή της Ελλάδας”

Για τη συμβολή των Ελλήνων της Αίγυπτου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μίλησε χθες Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου κ. Μιχάλης Μπίσκος.

“Στο Κάιρο τότε στην καρδιά του πολέμου ήταν η έδρα της ελληνικής κυβέρνησης…η ανασύνταξη της Ελληνικής κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αρωγή των Αιγυπτιωτών” τόνισε ο κ. Μπίσκος ενώ αναφέρθηκε στις επιτροπές που διοργάνωσαν οι Έλληνες της Αιγύπτου για να στηρίξουν τον Αγώνα υλικά και ψυχικά.

“Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου διέθεσε τις αίθουσες της “Ξενακείου Σχολής”, για την στέγαση των στρατολογικών γραφείων, των Ελληνικών δυνάμεων, του Ελληνικού φρουραρχείου, των οργανώσεων του “Δέματος του Στρατιώτη”, της “Περίθαλψης των Οικογενειών Επιστράτων”, της “Φανέλας του Στρατιώτη”. Άλλες οργανώσεις που συστήθηκαν ήταν, το “Σώμα Ελληνίδων Εθελοντριών Νοσοκόμων Αιγύπτου” όπου ενεγράφησαν παραπάνω από 150 αδελφές νοσοκόμες, το “Ελληνικό Τάγμα Πεζικού” στην Αλεξάνδρεια όπου κατετάγησαν συνολικά 900 άνδρες, από τους οποίους οι 400 ήταν εθελοντές και το “Αρχηγείο Φάλαγγας Ελλήνων Αιγύπτου” για την επιστράτευση των ομογενών που έμεναν μόνιμα στην χώρα αυτή. Και φυσικά επιστρατεύτηκαν για τον Αγώνα και τα δύο μεγάλα νοσοκομεία, το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου και το Κοτσίκειο Νοσοκομείο Αλεξανδρείας. Κατά την περίοδο 1941-1944, νοσηλευτήκαν σε αυτά τα δύο νοσοκομεία 13162 οπλίτες!” είπε στη “Φωνή της Ελλάδας” ο κ. Μπίσκος.

Πινακίδα στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου -πηγή: “Νέο φως” εφημερίδα Καΐρου

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά κατετάγησαν στις ελληνικές δυνάμεις 7.063 Αιγυπτιώτες. “Το δε τίμημα των Αιγυπτιωτών Ελλήνων ήταν 145 νεκροί συντοπίτες μας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπίσκος “τους οποίους τιμούμε κάθε χρόνο στο Ελ Αλαμέϊν, στο Μνημείο Πεσόντων με ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή της ελληνικής και της κυπριακής πρεσβείας καθώς και των ελληνικών σχολείων αλλά και εδώ στην Κηφισιά οι σύλλογοι των Ελλήνων της Αιγύπτου”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ PODCAST