Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Τα ελληνικά σχολεία του Λουμπουμπάσι στο Κονγκό γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Η Ελλάδα στον Κόσμο Γ. Διονυσόπουλος, Κ. Χούμπα
0:00
0:00 LIVE

Τα ελληνικά σχολεία του Λουμπουμπάσι στο Κονγκό γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, όλων των βαθμίδων, των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, φιλοξένησε σήμερα, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, η «Φωνή της Ελλάδας», στο πλαίσιο των εορτασμών για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης του Ελληνικού Σχολείου στο Λουμπουμπάσι και υπό την καθοδήγηση των δασκάλων και των καθηγητών τους συμμετείχαν σε μια σειρά από δρώμενα και εκδηλώσεις που σαν στόχο είχαν την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας και της συνεισφοράς της στη φιλοσοφία, τις τέχνες, τις επιστήμες και τον πολιτισμό.

“Οι Έλληνες εδώ, θεωρώ ότι είμαστε λίγο περισσότερο Έλληνες γιατί η απόστασή μας από τη «μητέρα πατρίδα» και η νοσταλγία, μας γι΄ αυτή, μας δίνουν περισσότερη δύναμη και επιθυμία να διατηρούμε, όχι μόνο τη γλώσσα, αλλά και τα ήθη, τα έθιμα τις παραδόσεις, τις εθνικές επετείους”, ανέφερε η διευθύντρια του Γυμνασίου-Λυκείου, κ. Βικτώρια Γερασιμίδου, μιλώντας στην εκπομπή “Η Ελλάδα στον κόσμο” και τους δημοσιογράφους Γιώργο Διονυσόπουλο και Θοδωρή Ψαλιδόπουλο.

“Τα ελληνικά σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι, υπάρχουν εδώ, όχι απλά και μόνο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και για να μεταφερθεί και να κληροδοτηθεί ένας ολόκληρος πολιτισμός, ο ελληνικός πολιτισμός μας”, σημείωσε η κ. Γερασιμίδου, τονίζοντας ότι η Ελληνική Κοινότητα και ο πρόεδρος της κ. Γιώργος Ψαρομμάτης, το Κοινοτικό Συμβούλιο, οι γονείς και κηδεμόνες και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, στηρίζουν απεριόριστα, όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά τα σχολεία στα οποία φοιτούν, σε όλες τις βαθμίδες, περίπου 50 μαθητές.

“Οι μαθητές μας είναι Ελληνόπουλα, υπάρχουν όμως και μαθητές που προέρχονται από μεικτούς γάμους, που είτε η μητέρα, είτε ο πατέρας, έχουν ελληνική καταγωγή. Τα σχολεία μας ωστόσο είναι ανοιχτά σε όποιον θέλει να μετέλθει της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού. Κατά καιρούς είχαμε και Κονγκολέζους μαθητές”, τόνισε η κ. Γερασιμίδου, χαρακτηρίζοντας το σχολείο ως «ψυχή της κοινότητας”.

“Είναι πολύ μεγάλη ανάγκη για να κρατηθεί εδώ ο ελληνισμός, να υπάρχουν τα δημόσια αυτά σχολεία γιατί, όχι μόνο ενισχύουν την εθνική συνείδηση, όχι μόνο δίνουν την ελληνική μόρφωση, αλλά αποτελούν και έναν σταθμό στην ιστορία της κοινότητας δρώντας καταλυτικά σε καθημερινή βάση”, συμπλήρωσε η Διευθύντρια του Γυμνασίου – Λυκείου Λουμπουμπάσι.

Από την πλευρά της, η εκπαιδευτικός της γαλλικής γλώσσας, κ. Αλεξάνδρα Λέφα και η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου, κ. Αγγελική Κωτσορίδη, αναφέρθηκαν στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, οι οποίες, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας, περιλάμβαναν ανάγνωση ελληνικών κειμένων από τους μαθητές, βιντεοπαρουσιάσεις, κυνήγι γλωσσικού θησαυρού κ.ά.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν μαθητές του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου, οι οποίοι ανέγνωσαν αποσπάσματα έργων σημαντικών Ελλήνων ποιητών. Τέλος, τον δικό τους ξεχωριστό τόνο έδωσαν στην εκπομπή, οι μαθητές του νηπιαγωγείου, αποχαιρετώντας τους ακροατές της «Φωνής της Ελλάδας» με ένα δυνατό “καλημέρα Ελλάδα”!

ΣΧΕΤΙΚΑ PODCAST