Στη “Φωνή της Ελλάδας“, το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης με αφορμή τη συμμετοχή του στη Διημερίδα «Ενδυναμώνοντας τις γέφυρες μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων και της Ελληνικής Διασποράς» που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Παπαστεργιάδης ανέφερε ότι η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης έχει 15 απογευματινά σχολεία ελληνικής γλώσσας και ένα ημερήσιο ελληνικό σχολείο ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης, όπου είχε παρθεί απόφαση να σταματήσει το τμήμα ελληνικών σπουδών και μετά από μεγάλη εκστρατεία της ελληνικής παροικίας, θα συνεχιστεί για τα επόμενα τρία χρόνια. “Σας θυμίζω ότι αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα ελληνικών σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Μελβούρνης, της τρίτης μεγαλύτερης ελληνόφωνης πόλης στον κόσμο, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και κάναμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να συνεχιστεί την επόμενη τριετία, με το μέλλον από εκεί και ύστερα να διαγράφεται αβέβαιο…” τόνισε ο κ. Παπαστεργιάδης.
Στόχος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης είναι να δημιουργηθεί στο πανεπιστήμιο της πόλης μία Έδρα Ερευνών για τον Ελληνισμό της Διασποράς. “Ήδη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βικτώριας θα χρηματοδοτήσει με 2,5 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας τη συγκεκριμένη έδρα ενώ αναμένουμε ένα αντίστοιχο ποσό και από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης” ανέφερε στη “Φωνή της Ελλάδας” ο κ. Παπαστεργιαδης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Παπαστεργιάδης ανέλυσε και τις επτά διαφορετικές προτάσεις της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων και της Ελληνικής Διασποράς”.
“Αρχικά θεωρώ ότι πρέπει να λειτουργήσουν στα πανεπιστήμια της Αθήνας, της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης Κέντρα Απόδημου Ελληνισμού σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών διότι αυτά τα κέντρα θα αποτελούν διαρκή συμμετοχή και διαδραστική συνεργασία με τον Ελληνισμό της Διασποράς και όλους τους φιλέλληνες. Θεωρώ ότι είναι σημαντική η δημιουργία τέτοιων κέντρων, αφού δεν λειτουργεί σε κανένα πανεπιστήμιο στην πατρίδα ένα σύστημα μελέτης του Αποδήμου Ελληνισμού.
Το δεύτερο που προτείνουμε είναι να λειτουργήσουν διακρατικές, διαπανεπιστημιακές συμφωνίες με τις χώρες υποδοχής Ελλήνων υπηκόων και φιλελλήνων που να προβλέπουν την ανταλλαγή προσωπικού και φοιτητών για τρίμηνα ή εξάμηνα στα ελληνικά πανεπιστήμια με πλήρη και ισότιμη βαθμολογική αξιολόγηση. Είναι λυπηρό να έχουν όλα τα πανεπιστήμια της Μελβούρνης συνεργασίες με όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης, αλλά όχι με τα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Οι περισσότεροι φοιτητές που σπουδάζουν στη Μελβούρνη, έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους για ένα εξάμηνο στα πανεπιστήμια της Ευρώπης, αλλά όχι στα πανεπιστήμια της Ελλάδας.
Η τρίτη πρότασή μας είναι να διοργανωθεί μία συντονισμένη και συστηματική πολιτιστική προσπάθεια από τα ελληνικά πανεπιστήμια με στόχο να προσελκύσουν ομογενείς φοιτητές μέσα από ετήσια ή διετή προγράμματα σπουδών καθώς και προγράμματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.
Ακόμη, θεωρώ ότι πρέπει να λειτουργήσουν αγγλόφωνα τμήματα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μέσω των αγγλόφωνων τμημάτων, η Αυστραλία είχε εισόδημα 24 δις δολάρια από την εξαγωγή της παιδείας της και 700.000 ξένους φοιτητές οι όποιοι κατέβαλαν κατά μέσο όρο 26.000 δολάρια. Ενώ ο τουρισμός έφερε στην Αυστραλία μόνο 19 δις δολάρια. Οι ξενόγλωσσοι φοιτητές αποτελούν την 2η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε κι η Ελλάδα να αυξήσει το συνάλλαγμά της και να ενισχύσει την παγκόσμια δύναμη της.
Επιπροσθέτως, προτείνουμε να ενισχυθεί το πρόγραμμα “Παιδεία Ομογενών” του Πανεπιστήμιου Κρήτης μέσω του οποίου, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται Έλληνες φοιτητές της Διασποράς τη μητέρα – πατρίδα και να γνωρίζουν από κοντά την κουλτούρα και τον πολιτισμό της.
Αναμφίβολα, πρέπει να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας στο ζήτημα της ανάπτυξης των ερευνητικών καινοτόμων πρωτοβουλιών. Σκοπεύουμε να προωθήσουμε μια διεθνή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών ερευνητικών κέντρων και του Συμβουλίου Έρευνας της Μελβούρνης, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται Έλληνες ερευνητές και επιστήμονες στα προγράμματα του Πανεπιστήμιου της Μελβούρνης.
Τέλος, είναι αναγκαίο η Ελλάδα να δημιουργήσει προγράμματα μικρής διάρκειας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε ομογενείς και αλλοδαπούς. Έτσι θα διασώσουμε και θα εξαπλώσουμε την γλώσσα μας, ενώ παράλληλα θα προσελκύσουμε και τουρίστες” κατέληξε ο κ. Παπαστεργιάδης.
Συντάκτης: Νατάσα Βησσαρίωνος