Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ – ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022, με καλεσμένο στο στούντιο τον διευθυντή Ερευνών του Δημόκριτου και ερευνητή στο CERN, Γιώργο Σταυρόπουλο
Δύο Όψεις, Πολλές Απόψεις Χ. Παγώνης, Π. Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE

ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ – ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022, με καλεσμένο στο στούντιο τον διευθυντή Ερευνών του Δημόκριτου και ερευνητή στο CERN, Γιώργο Σταυρόπουλο

Μετά από ένα σχόλιο πάνω στην επικαιρότητα της ημέρας, με βασικό θέμα το μακελειό σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας των ΗΠΑ, με έναν 18χρονο να δολοφονεί 19 μαθητές και δύο δασκάλους, η εκπομπή φιλοξένησε στο στούντιο έναν διακεκριμένο Έλληνα φυσικό και ερευνητή στο Δημόκριτο και στο CERN. Ο κ. Γιώργος Σταυρόπουλος σπούδασε φυσικός στην Αθήνα και, σύντομα, ενεργοποιήθηκε στον τομέα της Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ, στο CERN , στο Μπέρκλεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών, επιστρέφοντας στην Ελλάδα για να εργαστεί στον Δημόκριτο, ενώ, παράλληλα, συμμετείχε, μέχρι και σήμερα, στην ερευνητική ομάδα του πειράματος ATLAS/LHC στο CERN.

Ο κ. Σταυρόπουλος μιλά για τα πειράματα στον επιταχυντή αδρονίων και πως αυτά βρίσκουν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητα, όπως στην Ιατρική με τις θεραπείες του Καρκίνου. Αναφέρεται στις μεγάλες προκλήσεις της  έρευνας για την απαρχή του Σύμπαντος, τα συμπεράσματα στα οποία έχουν οδηγήσει δεκαετίες ερευνών στον επιταχυντή Αδρονίων, αλλά και στην τεράστια προσπάθεια που απαιτείται από την Επιστημονική Κοινότητα για να μπορέσει να λειτουργήσει η έρευνα αυτή, που απαιτεί ακόμη και την ανάπτυξη ειδικών, πρωτότυπων λογισμικών από τους ίδιους τους επιστήμονες. Κάνει αναφορά στη νέα, τρίτη περίοδο ενεργοποίησης του LHC, που ονομάζεται Run 3, και θα διαρκέσει μέχρι το 2025 και θα επιτρέψει σε ομάδες φυσικών και σε όλο τον κόσμο να μελετήσουν το μποζόνιο Higgs με μεγάλη λεπτομέρεια. Μια περίοδος που ξεκινά στο CERN, μετά από μια τριετία παύσης των ερευνών για συντήρηση και αναβαθμίσεις.

Ο κ. Σταυρόπουλος εξηγεί ότι ένα μέρος της δουλειάς που γίνεται στο CERN ξεκινά από την Ελλάδα και τον Δημόκριτο, ενώ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι, μετά την οικονομική κρίση του 2010, σταμάτησε να λειτουργεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Δημόκριτου που προσέφερε διδακτορικούς τίτλους σε Έλληνες φοιτητές, αλλά και τις προοπτικές για μια λαμπρή καριέρα στον χώρο της Έρευνας, σε μεγάλα πανεπιστήμια του Εξωτερικού.

Μια συζήτηση πάνω στην Επιστημονική Φαντασία για τους πολλούς που είναι επιστημονικός ρεαλισμός γι αυτούς που εργάζονται πάνω σε ερευνητικά σχήματα, αναζητώντας τη μεγάλη Αλήθεια για τον κόσμο που ζούμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ on demand