10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Βοστώνη

Ο ελληνικός πολιτισμός θα μονοπωλήσει για λίγες μέρες τη Βοστώνη καθώς ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη, 28 Μαΐου οι εργασίες του 10ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Η δράση φιλοξενείται έως και τις 2 Ιουνίου 2024, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Maliotis Cultural Center στο Brookline, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθύντρια Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Το 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Η διάδοση και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια της Αμερικής». Φέτος, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με μία σπάνια ακουστική εμπειρία που επιμελείται ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας. Μέσω της «Ασκητικής» του Νίκου Καζαντζάκη και με μία αφήγηση στο απόλυτο σκοτάδι, θα ταξιδέψει τους συμμετέχοντες στη μοναδική κληρονομιά του παγκόσμιου Έλληνα δημιουργού.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές από 25 και πλέον ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα. Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή εκπαιδευτικών από τα ελληνικά ομογενειακά σχολεία από την Αμερική, τον Καναδά και την Ευρώπη.

Οι εργασίες του προγράμματος θα μεταδίδονται ζωντανά. Οι σύνδεσμοι παρακολούθησης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου: https://summerschool.ac.uoi.gr

Καθόλη τη διάρκεια των εργασιών του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα λειτουργούν στο Maliotis Cultural Center εκθέσεις έργων, ενώ θα παρουσιαστεί η ιστορία και η προσφορά της Εθνικής Πινακοθήκης, επισήμανε η Χρυσούλα Κουρκουντή, Γενική Διευθύντρια του Μαλιώτειου Πολιτιστικού Κέντρου. Πολύ σημαντική είναι και η ξενάγηση στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Αμερικής. Οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στην Πτέρυγα Μπεχράκη του Μουσείου που περιλαμβάνει χώρους με καινοτόμες οθόνες, διαδραστικές εμπειρίες και καθηλωτικές παραστάσεις αρχαίου Ελληνικού ναού.

[iframe src=”https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2024/ert3/themata-ert3/05/28-10-52-vostwni-askhtikh.mp4&bgimg=https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2024/05/28-10-52-vostwni-askhtikh_2.jpg”]