1919: Το χρονικό του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη | 26.08.2023, 13.00

To Σάββατο, 26.08.2023 στις 13.00 ώρα Ελλάδας συντονιστείτε στη Φωνή της Ελλάδας και την εκπομπή Διηγήσεις με τη Μαρία Καραγιαννάκη για να ακολυσετε το επόμενο μέρος του επετειακού αφιερώματος στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Σε συνέχεια του αφιερώματος, θα ανατρέξουμε στο χρονικό της αποβίβασης του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη, τον Μάϊο του 1919.

Τα πρώτα τμήματα του ελληνικού στρατού με την 1η Ελληνική Μεραρχία υπό τον συνταγματάρχη Ζαφειρίου, αποβιβάζονται στην προκυμαία της Σμύρνης το πρωί της 15ης Μαΐου 1919 (2 Μαΐου, με το παλαιό ημερολόγιο). Ήταν η απαρχή μιας τρίχρονης περιπέτειας που έμελλε να σφραγίσει με τον πιο τραγικό τρόπο τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Λίγο νωρίτερα, στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων, δίνεται η εντολή στον Ελευθέριο Βενιζέλο να αποστείλει στρατό στη Σμύρνη, έπειτα από υπόμνημα του για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών, προκαλώντας την έντονη τουρκική αντίδραση. Παρουσιάζουμε το χρονικό της επέκτασης της ελληνικής ζώνης κατοχής, υπό τη σκιά πλέον της πολιτικής πτώσης του Ελ. Βενιζέλου τον Νοέμβριο του 1920 με την επάνοδο του εξόριστου Κωνσταντίνου.

Η διπλωματική αντεπίθεση του Μουσταφά Κεμάλ και η επιτυχία της ελληνικής επίθεσης στη μάχη του ποταμού Σαγγάριου, καθόρισαν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας της σιδηροδρομικής γραμμής Εσκί Σεχίρ-Αφιόν Καραχισάρ, η οποία όμως στην εξέλιξη της, ανάγκασε τα ελληνικά στρατεύματα σε υποχώρηση.

Η πύρρεια νίκη των τουρκικών στρατευμάτων τερματίζει στη μάχη αυτή, την πιο επική φάση της ελληνικής εκστρατείας στη Μικρά Ασία. Την πορεία προς την Άγκυρα.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Μαρία Καραγιαννάκη