Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

9η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Εκδηλώσεις

Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και για άλλη μία χρονιά σχεδιάζονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

«Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα μορφοποίησε και μεταβίβασε σημαντικές επιστημονικές θεωρίες, φιλοσοφικές θεωρήσεις και λογοτεχνικά κείμενα. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως» αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, «την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αλλά οι εκδηλώσεις, σε όλο τον κόσμο, έχουν ήδη ξεκινήσει».

Συγκεκριμένα:

  • Διάλεξη με θέμα την ελληνική γλώσσα από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και με την αιγίδα του Προξενείου της Ελλάδας στο Αμβούργο διοργανώθηκε στις 4/2.
  • Διάλεξη με θέμα «Ποιος χρειάζεται τα ελληνικά σήμερα» διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Στοκχόλμη στις 5/2.
  • Εκδήλωση με θέμα «Τα Ελληνικά τον 21ο αιώνα» φιλοξένησε η Πρεσβεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες στις 6/2.
  • Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο διοργάνωσε εκδήλωση  στις 7/2 με κεντρική ομιλήτρια την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Λίλια Διαμαντοπούλου και θέμα «Η γλώσσα ως παιχνίδι, η περίπτωση της οπτικής ποίησης».
  • Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βουκουρέστι τιμά την ημέρα με έναν φοιτητικό διαγωνισμό λογοτεχνικού κειμένου με λέξεις ελληνικής προέλευσης ή ρίζας.
  • Η ελληνική κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας, στη Νάπολη της Ιταλίας διοργανώνει «Εβδομάδα ελληνικού πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας» στις 9, 10, 11 και 12 Φεβρουαρίου.
  • Εκδήλωση διοργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Βάδης Βυρτεμβέργης την Κυριακή, 9/2, με ομιλητές τους εκπαιδευτικούς Βασίλης Κωστόπουλο, και Καλλιόπη Ζαρογιάννη, αλλά και τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γονέων Γερμανίας, Αθανάσιο Κήπα και τον μεταφραστή, Παναγιώτης Παχάκη.
  • Συζήτηση για τη νεοελληνική γλώσσα στη βρετανική τριτοβάθμια εκπαίδευση διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο στις 13/2.
  • H Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή» το Σάββατο, 22/2, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας».

 

Φούλη Ζαβιτσάνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδοιπορικό του Ζωγραφείου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης στις ρίζες του
Το γνωστό Ζωγράφειο Λύκειο, φάρος των ελληνικών γραμμάτων στην Κωνσταντινούπολη, ιδρύθηκε το 1893. Σύμφωνα με την απόφαση της Κοινότητας Σταυροδρομίου πήρε το όνομα του «μεγαθύμου χορηγού του, ευγνωμοσύνης και τιμής ένεκα», του πεφωτισμένου μεγαλοεπιχειρηματία Χρηστάκη Ζωγράφου, που παραχώρησε στην...
Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και το παρακράτος | 02.05.2025, 13:00
Η ραδιοφωνική σειρά "Αφύλαχτη Διάβαση" παρουσιάζει ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τη δράση του παρακράτους στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη μέσα από τα τεκμήρια που περιλαμβάνονταν στους φακέλους της Κρατικής Ασφάλειας και των Μυστικών Υπηρεσιών και τα οποία ήρθαν στο φως σχεδόν δυόμισι δεκαετίες αργότερα.   Κύριο...
“Η Στουτγάρδη και η Ελληνική Επανάσταση του 1821” | 30.04.2025, 12:00
Την Τετάρτη 30 Απριλίου, στις 12:00 ώρα Ελλάδας, η εκπομπή "Κουβέντες Mακρινές" ταξιδεύει στη Γερμανία.  Καλεσμένος είναι ο πρόεδρος του φορέα "Ομογένεια Γερμανίας - Omogenia Germanias e.v." κ. Κώστας Καχριμανίδης που θα αναφερθεί στην παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στη Στουτγάρδη το Σάββατο 3 Μαΐου...
Marabou project του Κωνσταντίνου Σοφικίτη – Εικόνες που ταξιδεύουν όπως τα ποιήματα του Καββαδία
Μια φωτογραφική αφήγηση που έχει τις ρίζες της στην ανάγκη του δημιουργού της για περιπλάνηση, κατανόηση και αποτύπωση των ανθρώπων -και των ιστοριών τους- συνιστά το πρότζεκτ Marabou του Κωνσταντίνου Σοφικίτη. Το φωτογραφικό αυτό πρότζεκτ δεν είναι απλώς μια σειρά εικόνων από τον κόσμο γύρω μας, α...
Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος καλωσόρισε τους Εύζωνες στο Σύδνεϋ
Με αισθήματα χαράς, συγκίνησης και υπερηφάνειας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, καλωσόρισε χθες, Δευτέρα, 28 Απριλίου, στο Σίδνεϊ, τη 14μελή αντιπροσωπεία της Προεδρικής Φρουράς της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία επισκέπτεται την πέμπτη ήπειρο για να συμμετάσχει σε εορταστικές εκδηλώσεις επ’ ευκαιρ...
5ο Muhabbet -“Για γαστρονομικές κουλτούρες και διασπορικές ταυτότητες” στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας
Muhabbet: συζητήσεις για την κοινή κουλτούρα της ύστερης οθωμανικής εποχής στην ανατολική Μεσόγειο Το Muhabbet είναι μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη συνάθροιση ακαδημαϊκών, φοιτητών και γενικά όσων ενδιαφέρονται για την κοινή κοινωνική ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Ανατολικής Μεσογείου. Επιθυ...