Η έκθεση με τίτλο “Yiannis Tsarouchis: “Dance in real life”” (Γιάννης Τσαρούχης: Xορός στην πραγματική ζωή) εγκαινιάστηκε πριν μερικές ημέρες στη γκαλερί Wrightwood 659 στο Σικάγο και είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στην Αμερική, αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη.
Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 200 έργα, συμπεριλαμβανομένων ζωγραφικών έργων και έργων σε χαρτί από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές από την Ελλάδα και διεθνώς. Τα έργα αυτά καλύπτουν τη διάρκεια της καριέρας του καλλιτέχνη (1930–1989). Δείχνουν πώς αφομοίωσε και μεταμόρφωσε τις επιρροές που δέχτηκε: από την ελληνική παράδοση (χειροτεχνίες, κοστούμια, στολίδια), την αρχαία ελληνική και παλαιοχριστιανική τέχνη, τα βυζαντινά ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες και τις αγιογραφίες, το θέατρο σκιών του Καραγκιόζη αλλά και τις νέες γλώσσες της σύγχρονης τέχνης (κυβισμός, φοβισμός, σουρεαλισμός).
Η επιμέλεια της έκθεσης “Γιάννης Τσαρούχης: Χορός στην πραγματική ζωή” έγινε από την ανιψιά του καλλιτέχνη, κ. Ανδρονίκη Γρυπάρη, πρόεδρο του Ιδρύματος Γιάννης Τσαρούχης και τον Adam Szymczyk, πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή της Documenta 14.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κατάλογος της έκθεσης στην γκαλερί Wrightwood 659: “O τίτλος αντανακλά το ενδιαφέρον του Τσαρούχη στις φόρμες του χορού και το πως ο χορός συνδεόταν με την καθημερινή εμπειρία και επίσης χρησιμοποιεί αυτές τις φόρμες ως αφετηρία στην ματιά του πάνω στο αντρικό σώμα. H διττότητα του έργου του Τσαρούχη ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, την εργατική με την αστική τάξη και το συνηθισμένο με το θεϊκό. Είμαστε ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε αυτόν τον βαθυστόχαστο πολύπλοκο και αλληγορικό καλλιτέχνη στο αμερικανικό κοινό”.
Ο Γιάννης Τσαρούχης παρότι παραμένει σχετικά άγνωστος στο εξωτερικό, στην Ελλάδα θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του εικοστού αιώνα. Γεννήθηκε το 1910 στον Πειραιά και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε νεαρή ηλικία, δουλεύοντας ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος για το θέατρο.
O Τσαρούχης επισκέφθηκε το Παρίσι για πρώτη φορά το 1935, όπου γνώρισε το έργο του Ανρί Ματίς, του Πάμπλο Πικάσο, του Μαξ Έρνστ και άλλων καλλιτεχνών της Avant-garde. Το 1938, σε ηλικία 28 ετών, πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα. Μετά τη θητεία του στον ελληνικό στρατό, με τον οποίο πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, επέστρεψε στη ζωγραφική και εργάστηκε στο θέατρο, αποκτώντας διεθνή φήμη. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα (1967-1974), ο Τσαρούχης αυτό-εξορίστηκε στο Παρίσι για 13 χρόνια. Επιστρέφοντας, έζησε στην Αθήνα, έως το θάνατό του το 1989.
H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31/7/21
Πηγή: www.tsarouchis.gr, www.ellines.com