Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

George Ciamba: Βαθύτατοι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας

Ο πρέσβης της Ρουμανίας στην Αθήνα, πρ. υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. George Ciamba μιλάει στη “Φωνή της Ελλάδας” για την πανδημία, την αντιμετώπισή της, την επόμενη μέρα, για τον κόσμο και την Ευρώπη, τους δεσμούς και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ρουμανίας.

«Ζούμε σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο, που υπόκειται σε απότομη, βάναυση απο-παγκοσμιοποίηση! Επιβάλλεται συντονισμός των εθνικών στρατηγικών & συνεχής διάλογος με τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.»

Συνέντευξη στον Αθανάσιο Χούπη

Ο κ. George Ciamba, είναι ο Διπλωμάτης της Ρουμανίας, που έχει συνδέσει, όσο κανένας εκ των προκατόχων του στην Αθήνα, τη σταδιοδρομία του με την Ελλάδα. Πρέσβης της Ρουμανίας στην ελληνική πρωτεύουσα, από το 2007 έως το 2012, έγινε αργότερα Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, την περίοδο 2012-2016, άλλαξε κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο και υπηρέτησε ως Υφυπουργός Διμερών και Στρατηγικών Υποθέσεων στον Ευρω-Ατλαντικό Χώρο, τη διετία 2017-2018. Αμέσως μετά, ανέλαβε εκ νέου κυβερνητικά καθήκοντα, ως αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας, προκειμένου να φέρει σε πέρας μέγα μέρος των υποχρεώσεων της χώρας του, ως προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Ήταν η πρώτη προεδρία της Ρουμανίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε., αφότου έγινε μέλος της (2007), για τούτο και ήταν ιδιαίτερα απαιτητική. Ο απολογισμός της προσπάθειας έδειξε ότι, τη διετία που ο κ. George Ciamba άσκησε τα καθήκοντά του (2018-2019), συνέβαλε τα μέγιστα στην προετοιμασία υλοποίησης των υφιστάμενων πολιτικών της Ε.Ε., αλλά και στην προώθηση κάποιων φιλόδοξων στόχων, που έθεσε η Κυβέρνηση του Βουκουρεστίου, «για μια Ευρώπη που απαιτείται να πορεύεται και να ενεργεί με πνεύμα αλληλεγγύης και συνοχής».

Έτσι, λοιπόν, το 2019, ολοκληρώνοντας μια διαδρομή που τον έφερε στον πυρήνα των σύγχρονων ευρωπαϊκών αναζητήσεων, ο Ρουμάνος Διπλωμάτης επέστρεψε στην Ελλάδα, ως Πρέσβης και πάλι της Χώρας του στην Αθήνα, έχοντας σαφή επίγνωση τόσο των σύγχρονων «στοιχημάτων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των προκλήσεων που αφορούν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και τούτο, διότι, πριν την πρώτη του παρουσία στην Ελλάδα, ως επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ρουμανίας(2007-2012), ο κ. George Ciamba είχε χρηματίσει ήδη, Πρέσβης της Ρουμανίας στην Τουρκία (1999-2003), ενώ την περίοδο (2003-2007) διετέλεσε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρουμανίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου. Γι΄ αυτό ίσως, υπό το επιπρόσθετο βάρος που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 στην Ευρώπη, ο κ. George Ciamba, υπογραμμίζει ξεκάθαρα την αναγκαιότητα, για μια διαφορετική οπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη, πριν γίνει παγκόσμιος παίκτης, πρέπει να γίνει σημαντικός παίκτης στην περιοχή μας». Ο ίδιος επισημαίνει ότι, «η Ρουμανία χαιρετίζει το γεγονός ότι, η πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίστηκε ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου βαθιάς κρίσης στην υγεία, καθώς η Ευρώπη στάθηκε ικανή να λάβει γεωπολιτικές αποφάσεις, συμφωνώντας να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία».

Ο Ρουμάνος Διπλωμάτης επισημαίνει επίσης, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, το γεγονός ότι η χώρα του είναι το πρώτο μέλος της Ένωσης που θα ξεκινήσει τις διαδικασίες προμηθειών που θα αφορούν σε ιατρικό, προστατευτικό εξοπλισμό, σε μάσκες, ατομικές προστατευτικές στολές και αναπνευστήρες. Ταυτόχρονα, με το βλέμμα στο χθες της Ε.Ε., ο κ. George Ciamba εκφράζει την πεποίθηση ότι, όπως στο παρελθόν, οι μεγάλες προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετατράπηκαν πάντοτε σε ευκαιρίες, το ίδιο θα συμβεί και τώρα, ώστε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με ενότητα, αλληλεγγύη και συνοχή, να επιδιώξουν την πολυπόθητη ανάκαμψη.

Επιπλέον, με μια τοποθέτηση που αποτυπώνει το βλέμμα του προς τη νέα εποχή, σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, ο κ. George Ciamba, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην ευκαιρία που προσφέρει η Επέτειος (2021) της συμπλήρωσης των 200ων χρόνων από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Αφού η συγκεκριμένη στιγμή, όπως υπογραμμίζει με νόημα ο Ρουμάνος Διπλωμάτης, είχε «ιδιαίτερες αντηχήσεις στην ιστορία του ρουμανικού λαού». Μαζί με τη συμπλήρωση 140 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο πλευρών, προσφέρει την ευκαιρία, στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, να ξαναθυμηθούν και να ενισχύσουν τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που τους συνδέουν όλα αυτά τα χρόνια.

Ολόκληρη η συνέντευξη, που έδωσε στον δημοσιογράφο Θανάση Χούπη, στη «Φωνή της Ελλάδας» ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Αθήνα, κ. George Ciamba, έχει ως εξής:

  • Κύριε Πρέσβη, πώς εξελίσσεται η κατάσταση στη χώρα σας, αναφορικά με τη μάχη κατά της πανδημίας;

«Η Ρουμανία έχει λάβει μέτρα παρόμοια με εκείνα που έχουν υιοθετηθεί από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε, για την πρόληψη της εξάπλωσης αυτής της πανδημίας, αλλά και για τη μείωση των αρνητικών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων, που δημιουργούνται από την εφαρμογή των περιορισμών. Συνέπεια της κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ήταν το κλείσιμο των σχολείων, των καταστημάτων, των εστιατορίων και των καφέ και στη Ρουμανία. Η συμβουλή προς τον πληθυσμό είναι να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι, να αποφύγει περιττά ταξίδια και να τηρήσει αυστηρά τις συστάσεις των αρχών.
Η εξέλιξη της κατάστασης στην Ευρώπη και στον κόσμο, έφερε την αναστολή των αεροπορικών πτήσεων, από και προς τους προορισμούς που θεωρούνται περιοχές κινδύνου, τις λεγόμενες “κόκκινες ζώνες” (Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ κ.λπ.). Σας αναφέρω ακόμη ότι, προς το παρόν, οι πτήσεις από και προς το Βουκουρέστι πραγματοποιούνται από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα και το αντίστοιχο Αεροδρόμιο ¨Otopeni Henri Coanda¨ του Βουκουρεστίου. Επίσης, εφαρμόζονται τα μέτρα καραντίνας ή αυτο-απομόνωσης στην είσοδο στην επικράτεια της Ρουμανίας, ήδη από τις αρχές Μαρτίου. Ταυτόχρονα, σε συντονισμό με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τα κράτη μέλη της, η Ρουμανία διασφαλίζει την κυκλοφορία, στην επικράτειά της, όλων των αγαθών και τη λειτουργικότητα των δικτύων εφοδιασμού, για βασικά προϊόντα όπως: φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός, τρόφιμα, απολυμαντικά, ευπαθή προϊόντα και ζώντα ζώα.
Πρέπει να αναφέρω ότι, στη Ρουμανία, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης καταγράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020 και για τις επόμενες δύο εβδομάδες διατηρήθηκε η σποραδική μετάδοση της νόσου, με 1-2 περιπτώσεις να επιβεβαιώνονται καθημερινά. Από τις 10 Μαρτίου, ο ημερήσιος αριθμός επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ακολουθεί ανοδική τάση, φτάνοντας κατά μέσο όρο 300 περιπτώσεις ανά ημέρα την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου».

  • Το σύστημα Υγείας της χώρας σας, πώς οργανώνεται πλέον, για τη συνέχεια της μάχης;

«Οι Γιατροί βρίσκονται και στη Ρουμανία, στην πρώτη γραμμή, όπως σε όλα τα άλλα κράτη που πλήττονται από αυτήν την πανδημία. Είναι οι ήρωες, που πολεμούν με έναν αόρατο εχθρό και οι οποίοι, με την αδιάλειπτη δραστηριότητά τους, προσπαθούν να μειώσουν τις επιπτώσεις της μόλυνσης και να ανακουφίσουν όσους νοσούν. Ακολουθώντας Πρωτόκολλα παρόμοια με εκείνα άλλων κρατών μελών ΕΕ, το Υπουργείο Υγείας της Ρουμανίας εκπόνησε το σχέδιο μέτρων για την προετοιμασία των νοσοκομείων. Ένα πλαίσιο που καθορίζει τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, από τη διαχείριση των μονάδων υγείας ως και τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν, για την απομόνωση και τη θεραπεία των θετικών περιπτώσεων COVID-19.
Επίσης, σε συνεργασία με τις αρχές της τοπικής δημόσιας διοίκησης, με βάση την ανάλυση σε τοπικό επίπεδο, σχετικά με τις ικανότητες περίθαλψης των ασθενών, εντοπίστηκαν τα νοσοκομεία που προορίζονται αποκλειστικά για τη φροντίδα ασθενών που έχουν προσβληθεί από COVID-19, ενώ οργανώθηκαν, σε αρκετές περιοχές, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αρθρωτά νοσοκομεία «εκστρατείας», για τη θεραπεία ασθενών με ήπια συμπτώματα της νόσου.
Πρόσφατα, το Υπουργείο Υγείας αύξησε τον αριθμό των νοσοκομείων δεύτερης φάσης για το COVID-19, καθορίζοντας τις ιατρικές μονάδες που έχουν οριστεί για τη θεραπεία ασθενών, που έχουν επιβεβαιωθεί με Coronavirus, όταν ο αριθμός των ασθενών ξεπερνά τις θέσεις στα νοσοκομεία Λοιμωδών Νόσων. Προς το παρόν, ο αριθμός των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι επαρκής και καλύπτει τις ανάγκες που παρουσιάζονται λόγω της μετάδοσης του Coronavirus.
Τα άτομα που είναι πιο εκτεθειμένα στον κίνδυνο μόλυνσης προέρχονται από το ιατρικό προσωπικό όλων των μονάδων υγείας, καταγράφοντας και στη Ρουμανία υψηλό αριθμό μολύνσεων, αλλά έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την αποφυγή των αποκλεισμών που δημιουργούνται, από παρόμοιες καταστάσεις, ώστε να εξακολουθήσει η φυσιολογική λειτουργία του συστήματος υγείας».

  • Σε ποιο βαθμό ανταποκρίθηκαν οι Ρουμάνοι Πολίτες, στα μέτρα που έλαβαν οι αρχές;

«Οι Ρουμάνοι ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα που έλαβαν οι αρχές. Αν και, όπως σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, υπάρχουν και εξαιρέσεις, μπορεί να ειπωθεί ότι, η πλειονότητα των Ρουμάνων ακολουθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου και υποστηρίζουν τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι αρχές, για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία.
Διαπιστώσαμε την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στη Ρουμανία, των ΜΚΟ, αλλά και πολλών Ρουμάνων που, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έδειξαν αλληλεγγύη προς τους πλησίον τους. Οργάνωσαν εράνους, για να δωρίσουν ιατρικά αγαθά και εξοπλισμό, σε νοσοκομεία και γιατρούς, βοηθούν τους ηλικιωμένους ή τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν, για την αγορά τροφής ή φαρμάκων. Είναι μια συλλογική προσπάθεια, για να ξεπεραστούν πιο εύκολα οι δυσκολίες της απομόνωσης και για να διευκολυνθεί η δραστηριότητα όλων εκείνων που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της επιδημίας».

  •  Οργανώθηκαν αερομεταφορές επαναπατρισμού των απόδημων Ρουμάνων;

«Οι ρουμανικές αρχές, μέσω των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ρουμανίας στο εξωτερικό, διευκόλυναν την επιστροφή στη χώρα των Ρουμάνων πολιτών, που είναι εποχικά εργαζόμενοι στο εξωτερικό και επλήγησαν από το δραστικό περιορισμό των οικονομικών δραστηριοτήτων στις χώρες όπου ζούσαν. Κυρίως σε κράτη εντός της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά στην Ισπανία και στην Ιταλία, καθώς και σε χώρες όπου οι ειδικές καταστάσεις κατέστησαν ανώφελη τη συνέχιση της παρουσίας των συμπατριωτών μας στο έδαφός τους.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επίσης, υπάρχει μόνιμος συντονισμός των προξενικών υπηρεσιών των κρατών μελών, προκειμένου να υποστηριχθεί ο επαναπατρισμός των Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ρουμανικές αρχές αποδίδουν τεράστια σημασία στη διευκόλυνση της διέλευσης των Ευρωπαίων πολιτών, από ένα κράτος μέλος προς άλλο κράτος, στο οποίο εκείνοι επιθυμούν να μετακινηθούν. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας επαναλαμβάνει σταθερά τις εκκλήσεις, σχετικά με την αποφυγή κάθε ταξιδιού στο εξωτερικό, που δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτά τα ταξίδια μπορεί να ενέχουν σημαντικούς κινδύνους, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και τη δυνατότητα επιστροφής τους στη χώρα.
Ακόμη, το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε επίσης τους Ρουμάνους πολίτες που διαμένουν ή εδρεύουν σε χώρες του εξωτερικού να συμμορφωθούν αυστηρά με τις συστάσεις των αρχών αυτών των κρατών και τόνισε ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι μετακινήσεις προς τη Ρουμανία πρέπει να αποφευχθούν εντελώς. Άλλωστε, όλες αυτές οι μετακινήσεις επηρεάζονται, ολοένα και περισσότερο, από τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τα κράτη διέλευσης. Το γεγονός αυτό προκαλεί και τη σημαντική μείωση των δυνατοτήτων αρωγής, εκ μέρους των Ρουμανικών Αρχών, και μπορεί να είναι ένας επιπλέον παράγοντας για τη διάδοση της μόλυνσης με το COVID-19, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια των ιδίων αλλά και των πολιτών, στις χώρες που τους φιλοξενούν».

  • Με αυτούς που επέλεξαν να μείνουν στην Ελλάδα, έχει επαφή η Πρεσβεία;

«Επειδή η Ελληνική Κυβέρνηση υιοθέτησε έκτακτα μέτρα περιορισμού, δεν σημαίνει ότι η Πρεσβεία δεν διατηρεί πλέον επαφή με τη Ρουμανική κοινότητα στην Ελλάδα και με τους Ρουμάνους πολίτες οι οποίοι, επί του παρόντος και για διαφορετικούς λόγους, βρίσκονται προσωρινά ή μόνιμα στο έδαφος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όλη η ομάδα της Πρεσβείας μας είναι διαρκώς στη διάθεση των συμπατριωτών μας, στους οποίους, ιδίως μέσω του Προξενικού Τμήματος και του Γραφείου του Ακόλουθου για Θέματα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προσφέρουμε βοήθεια και παρέχουμε συμβουλές, εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων μιας διπλωματικής αποστολής. Επίσης, και με τη χρήση των μέσων της δημόσιας επικοινωνίας (ιστοσελίδα της Πρεσβείας, σελίδα της Πρεσβείας στο Facebook, κλπ.) επικοινωνούμε συνεχώς μαζί τους, για την επίλυση των κρίσιμων καταστάσεων και για συμβουλές που αφορούν την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και σχετικά με τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των εργοδοτών, ή με τα επιδόματα – βοηθήματα, που προσφέρει η Ελληνική Κυβέρνηση, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις που μας τίθενται».

  • Έχει προσμετρήσει, η ρουμανική κυβέρνηση, τις επιπτώσεις του Lockdown στην οικονομία της χώρας;

«Και στη Ρουμανία, όπως σε όλα τα κράτη που πλήττονται από την τρέχουσα πανδημία, γίνονται υπολογισμοί και εκτιμήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία, εξαιτίας των μέτρων που, όλα τα κράτη του κόσμου αναγκάστηκαν να λάβουν, για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Αναμένεται μια ύφεση στην οικονομία, η οποία πρέπει να αντισταθμιστεί από ένα σχέδιο δράσης που θα περιέχει δραστικά μέτρα στήριξης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, για τις δραστηριότητες που πλήττονται περισσότερο (ταξιδιωτικός τουρισμός, μεταφορές, βιομηχανία φιλοξενίας), για πολλούς τομείς παραγωγής όπως η Αυτοκινητοβιομηχανία ή ο τραπεζικός τομέας. Σε γενικές γραμμές, ολόκληρη η οικονομία θα ζημιωθεί, διότι αυτή η κρίση έχει δύο συνιστώσες: τόσο το στοιχείο της κατανάλωσης, το οποίο μειώνεται πολύ, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά ταυτοχρόνως μειώνεται και το στοιχείο της παροχής υπηρεσιών και της παραγωγής.

Μεταξύ των συγκεκριμένων μέτρων που έλαβε η Ρουμανική Κυβέρνηση, για τη στήριξη της οικονομίας και τη στήριξη του πληθυσμού, σας αναφέρω τα ακόλουθα μέτρα:
– Το ανώτατο όριο εγγύησης δανείων, για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, αυξήθηκε κατά 5 δισεκατομμύρια λέι, κρατικά εγγυημένα δάνεια για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης. Οι τόκοι για αυτά τα δάνεια θα επιδοτηθούν.
– Ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τοπικούς τραπεζικούς φορείς, για την προετοιμασία προγραμμάτων υποστήριξης για τις Ρουμανικές Εταιρείες·
– Θα επιδιωχθεί, η οικονομία να λειτουργήσει ιδίως στους βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η παροχή υπηρεσιών, η κοινωφελής εργασία·
– Οι υποχρεώσεις πληρωμής του κράτους προς τους πολίτες και τις εταιρείες θα τηρούνται, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς γραφειοκρατική αναβολή·
– Στο μέτρο των δυνατοτήτων, διάφορες φορολογικές και δημοσιονομικές υποχρεώσεις, οφειλές από φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα επιδοτηθούν ή θα αναβληθεί η πληρωμή τους·
– Πρόκειται να εγκριθεί και να εφαρμοστεί ένα Σχέδιο μέτρων για την καταπολέμηση των οικονομικών κινδύνων που δημιουργούνται από την πανδημία COVID-19 ·
– Υποστηρίζεται η ανάπτυξη εταιρειών σε τομείς όπου υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης, σε άμεση σχέση με την παρούσα κρίση.
– Έχουν ληφθεί ορισμένα απολύτως απαραίτητα μέτρα, για την υποστήριξη των εργαζομένων και των εργοδοτών, που πλήττονται από την πανδημία COVID-19.
– Τα δάνεια για επενδύσεις και για την εγγύηση του κεφαλαίου κίνησης είναι εγγυημένα·
– Εξασφάλιση της επιστροφής ΦΠΑ έως το όριο των 9 δισεκατομμυρίων λέι (περίπου 1 δισεκατομμύριο 800 εκατομμύρια ευρώ) για τη διασφάλιση της ροής κεφαλαίου, προκειμένου να επιτρέπεται στις εταιρείες να επωφελούνται από το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης·
– Υπογράφηκαν εγγυημένες συμβάσεις, με διάφορες εταιρείες, και έχουν ήδη αρχίσει να παράγονται και να παραδίδονται διάφορες κατηγορίες ελλειμματικών ειδών. Στόχος είναι σταδιακά να αρχίσει στη Ρουμανία η παραγωγή των προϊόντων που είναι ιδιαίτερα περιζήτητα παγκοσμίως. Χρησιμοποιείται η έλλειψη που υπήρχε για την ανάπτυξη παραγωγικών ικανοτήτων στη Ρουμανία·
– Θα διασφαλιστεί η πληρωμή των μισθών σε ανέργους, υπαλλήλους των εταιρειών που κλείνουν τη δραστηριότητά τους, αλλά σε ύψος που δεν θα υπερβαίνει το 75% του μέσου ακαθάριστου μισθού τους.

Ωστόσο, όπως ανέφερα ήδη, εξετάζονται συντονισμένες στρατηγικές και σε επίπεδο ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τα κράτη μέλη, να αναλύει και να εντοπίζει λύσεις για την καταπολέμηση των επιπτώσεων που αισθάνονται τόσο οι επιχειρηματίες (μείωση των πωλήσεων, προσωρινή αναστολή δραστηριότητας, απολύσεις, καθυστερήσεις στην πληρωμή των προμηθευτών), όσο και ολόκληρος ο πληθυσμός (απειλή της ανεργίας, μείωση εισοδήματος, υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου).
Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να επισημάνω ότι, η Ρουμανία επωφελείται από 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ/€, από το πακέτο οικονομικής βοήθειας των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ/€ που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ποσό που αναδιανέμεται, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, για τη στήριξη των κρατών μελών στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκαλούνται από τη πανδημία.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε στη Ρουμανία πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ/€, ποσό από το οποίο 483 εκατομμύρια ευρώ/€ θα διατεθούν ως την φετινή παραίτηση της υποχρέωσης να ζητηθεί από τη Ρουμανία να επιστρέψει την αχρησιμοποίητη προχρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία, και 637 εκατομμύρια ευρώ/€, μεταβιβάζοντας την προκαταβολή που σχετίζεται με τα διαρθρωτικά ταμεία για το 2020 κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Αυτά τα κεφάλαια θα στοχεύουν στη στήριξη των συστημάτων υγείας χρηματοδοτώντας την αγορά εξοπλισμού προστασίας, φαρμάκων και τεστ, στη προσαρμογή στην τρέχουσα κατάσταση του περιβάλλοντος εργασίας στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης, στη διασφάλιση της πρόσβασης, για τα ευάλωτα άτομα, σε ιατρικές εγκαταστάσεις, στην παροχή πίστωσης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, για την μετρίαση του οικονομικού σοκ που προκλήθηκε, από την κρίση COVID-19».

  • Πώς αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν σε ό,τι αφορά στην απασχόληση των Ρουμάνων στην Ελληνική αγορά εργασίας;

«Η Ρουμανική Πρεσβεία στην Αθήνα περιλαμβάνει στην ομάδα των στελεχών της έναν εμπειρογνώμονα του Ρουμανικού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας, ο οποίος διαχειρίζεται πάγια αυτά τα θέματα. Έτσι, είμαστε σε θέση να αναλαμβάνουμε όλες τις περιπτώσεις που αναφέρουν οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι στην Ελληνική Δημοκρατία και πιστεύω ότι, έχουμε μια αρκετά ακριβή εικόνα, σε ό,τι αφορά στην κατάστασή τους. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε στενά το ζήτημα των εποχιακών εργαζομένων, γιατί γνωρίζουμε ότι, πολλοί Ρουμάνοι επιλέγουν να εργαστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στον ελληνικό τουριστικό τομέα. Φυσικά, αναμένουμε ότι, φέτος η κατάσταση θα είναι ελαφρώς διαφορετική, λόγω της απολύτως φυσικής αβεβαιότητας για το πότε και πώς θα ξεκινήσει η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα. Γι΄ αυτό, θέλουμε να διασφαλίσουμε, οι εποχιακοί εργαζόμενοι από τη Ρουμανία, να έχουν στη διάθεσή τους, πριν φτάσουν για δουλειά, όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται, κυρίως σχετικά με τα δικαιώματα που απολαμβάνουν στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα.

Οι περισσότεροι συμπατριώτες μας εντάσσονται στην ελληνική κοινωνία και επωφελούνται, όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, από το γενναιόδωρο πακέτο των μέτρων, που έλαβε η Κυβέρνηση της Ελλάδας, που αφορούν και τους ανέργους και τους αυτοαπασχολουμένους. Από αυτήν την άποψη, νομίζω ότι, είναι ουσιώδες, όλοι οι Ρουμάνοι πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά εργασίας να έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, από πλευράς σημασίας, επιτρέψτε μου να χαιρετίσω τη συμβολή των Ρουμάνων ειδικών, που δραστηριοποιούνται στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, για τους οποίους γνωρίζουμε ότι, έχουν «βαρύ» βιογραφικό. Σε αυτές τις στιγμές μέγιστης δοκιμασίας, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τις προσπάθειες πολλών συμπατριωτών μας, που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό τομέα υγείας, αλλά και για τους Έλληνες γιατρούς που κατά καιρούς έχουν εξειδικευτεί στα κορυφαία πανεπιστήμια της Ρουμανίας, λέγοντας: Εσείς, που βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή, αυτού του άνισου αγώνα, αντιπροσωπεύετε, χωρίς να το γνωρίζετε μάλλον, όλα όσα συνθέτουν τις τόσο βαθιές ρίζες των θερμών ιστορικών μας σχέσεων».

  • Πώς αντιμετωπίζει η Ρουμανία, τις αναζητήσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας;

«Σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, που υπόκειται σε απότομη, βάναυση από-παγκοσμιοποίηση, είναι σημαντικός ο συντονισμός των εθνικών στρατηγικών και ο συνεχής διάλογος, με τα άλλα κράτη μέλη, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να υιοθετηθούν μέτρα οικονομικής και κοινωνικής στήριξης, με διάφορα εργαλεία. Στα συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε την Ανατολική Εταιρική Σχέση της Ε.Ε, καθώς και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Θα ήθελα να αναφέρω εδώ ότι, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας της Ρουμανίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PRES RO), στο πρώτο μισό του περασμένου έτους (2019), η Ρουμανία ενήργησε με το πνεύμα της αλληλεγγύης και της συνοχής. Όπως έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές, η Ευρώπη, πριν γίνει παγκόσμιος παίκτης, πρέπει να γίνει σημαντικός παίκτης στην περιοχή μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια σημαντική προσπάθεια που είχαμε υποστηρίξει με δυνατή φωνή και σταθερά κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, συνεχίστηκε ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου βαθιάς κρίσης στην υγεία, καθώς η Ευρώπη ήταν ικανή να λάβει γεωπολιτικές αποφάσεις, συμφωνώντας να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επίσης, αποφασίστηκε, βάσει ενός έργου που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας (PRES RO), να δημιουργηθεί ένα στρατηγικό αποθεματικό ιατρικού εξοπλισμού, εντός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη, την προετοιμασία και την ανταπόκριση της Ε.Ε, σε διάφορες κρίσεις και καταστροφές, όπως η τρέχουσα επιδημία.
Η Ρουμανία είναι το πρώτο κράτος μέλος της Ένωσης που έχει λάβει τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει τις διαδικασίες προμήθειας απαραίτητες για τη δημιουργία αυτού του αποθεματικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επικράτεια της χώρας μας. Αρχικά, η προμήθεια από τη Ρουμανία, εξ ονόματος της ΕΕ, αφορά ιατρικό προστατευτικό εξοπλισμό – μάσκες και ατομικές προστατευτικές στολές – και αναπνευστήρες.
Οι μεγάλες προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετατράπηκαν πάντοτε σε ευκαιρίες. Βρέθηκαν τα ελατήρια που απαιτούνται για την ανάκαμψη, και η αλληλεγγύη, η συνοχή χαρακτήρισαν τις ενέργειες των κρατών μελών. Είμαι πεπεισμένος ότι, και αυτή τη φορά θα συμβεί το ίδιο».

  • Ποια είναι η αίσθησή σας, για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην ανθρωπότητα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωναϊού Covid-19;

«Όλος ο κόσμος διέρχεται μια άνευ προηγουμένου κρίση, οι συνέπειες της οποίας είναι δύσκολο να καθοριστούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα. Τα μέτρα της φυσικής απόστασης, τόσο απαραίτητα για την αποτροπή της εξάπλωσης του COVID-19 και, προς το παρόν, ο μοναδικός τρόπος που μας προστατεύει από τη μόλυνση έχουν δημιουργήσει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες και έχουν επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής όλων των ανθρώπων.
Η μέγιστη πρόκληση είναι τώρα η αποκατάσταση, η συνέχιση των δραστηριοτήτων, η επανεκκίνηση των κινητήρων και η εύρεση γρήγορης απάντησης στην ερώτηση “τι κάνουμε την επόμενη μέρα, αφότου βγούμε από τη κοινωνική απόσταση;” Η παγκόσμια κρίση υγείας έχει δημιουργήσει μια ειδική οικονομική κατάσταση, που απαιτεί δραστικές αποφάσεις και μέτρα από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου, προκειμένου να αποφευχθεί μια βαθιά οικονομική κρίση και να ελεγχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η αύξηση της ανεργίας και η μείωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού».

  • Η Ελλάδα και η Ρουμανία είναι δυο χώρες με πολλούς και ισχυρούς δεσμούς. Θρησκευτικούς, πολιτισμικούς, οικονομικούς και άλλους. Θεωρείτε ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν την επομένη της κρίσης, σε βαλκανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο;

«Η Ελλάδα και η Ρουμανία παραμένουν μαζί και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ο διάλογος μας δεν σταμάτησε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Είναι αλήθεια ότι η διπλωματική δραστηριότητα, τόσο στη Ρουμανία όσο και στην Ελλάδα, είναι τώρα διαφορετική, με την έννοια ότι, οι συνηθισμένες, άμεσες επαφές, έχουν μεταφερθεί στον εικονικό χώρο και οι ατζέντες μας κατευθύνονται κυρίως στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας.
Μέσω τηλεδιάσκεψης, συντονιζόμαστε, τόσο διμερώς όσο και εντός του Εύρω-ατλαντικού πλαισίου, πρώτα απ’ όλα στο τρέχον θέμα που είναι η καταπολέμηση του κορωνοϊού, αλλά και στην τρέχουσα ευρωπαϊκή ατζέντα, που περιλαμβάνει τη μετανάστευση, την κατάσταση στη Μεσόγειο, την ασφάλεια στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, την πολιτική επέκτασης στα Δυτικά Βαλκάνια.
Στις συζητήσεις που είχα στην αρχή της θητείας μου ως πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα με συναδέλφους από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και από άλλα κυβερνητικά όργανα, έδειξα ότι είναι απαραίτητο να καθοριστεί μια νέα διάσταση των διμερών μας σχέσεων, επειδή η ανάπτυξη και η διαφοροποίηση των ανταλλαγών σε όλους τους τομείς δραστηριότητας ευνοούνται από θετικές απαρχές, όπως οι παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, οι πνευματικές συγγένειες, η κοινή ιστορία, καθώς και οι παρόμοιες προσεγγίσεις σε πολλά τοπικά, περιφερειακά και ευρωπαϊκά θέματα.

Έτσι έχουμε την ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τον διμερή διάλογο ξεκινώντας από τις διαπροσωπικές, τις παραδοσιακές και ιστορικές σχέσεις που μας συνδέουν. Οι δύο χώρες στάθηκαν δίπλα-δίπλα σε σημαντικές στιγμές στην ιστορία τους, ξεπερνώντας ενωμένες, βάρη και εμπόδια. Η Ρουμανία υποστήριξε στους δύσκολους καιρούς την Ελλάδα και συνεχίζει να είναι μαζί της στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Υπενθυμίζω εδώ τη συμβολή της Ρουμανίας στην ενίσχυση των δυνάμεων του FRONTEX για την Ελλάδα και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για τα στρατόπεδα προσφύγων.
Η συμπλήρωση 140 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ρουμανίας – Ελλάδας, καθώς και η ευκαιρία που προσφέρεται από την επέτειο, το 2021, της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, μιας στιγμής με ιδιαίτερες αντηχήσεις στην ιστορία του ρουμανικού λαού, μας δίνει την ευχέρεια να ξαναθυμηθούμε και να ενισχύσουμε τους βαθύτατους δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες μας. Δεσμοί που τονίζονται και από τη συμβολή που είχαν στον ρουμανικό πολιτισμό μεγάλες ελληνικές οικογένειες και προσωπικότητες, όπως ο Αλέξανδρος Σούτσος (Alexandru Șuțu) ή ο Ευάγγελος Ζάππας.
Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω την ιδιαίτερη δυναμική των εμπορικών ανταλλαγών, την ανοδική τους εξέλιξη -περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους- και την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών, για τη χρήση του υφιστάμενου δυναμικού για την ανάπτυξη της οικονομικής και περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και των αμοιβαίων επενδύσεων.
Αναμένουμε την επιστροφή στο φυσιολογικό, τη παύση των μέτρων απομόνωσης και καραντίνας και τη χαλάρωση των περιορισμών που συνόδευσαν όλη αυτήν τη δύσκολη περίοδο, για επανεκκίνηση των μηχανισμών της διπλωματίας και για την εκ νέου εκκίνηση των συζητήσεων, που θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές και πιο λεπτομερείς, πάνω σε όλα αυτά τα έργα, που επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε μαζί».

  • Πώς βιώνετε την απαγόρευση παρουσίας των πιστών στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας; Στη χώρα σας ισχύουν τα ίδια μέτρα;

«Φέτος, η γιορτή του Πάσχα είναι διαφορετική. Όπως και στην Ελλάδα, απαγορεύτηκε και στους χώρους λατρείας της Ρουμανίας η παρουσία πιστών στις λειτουργίες. Περνάμε την Ανάσταση του Κυρίου στο σπίτι, στην ψυχή μας, κοντά στις οικογένειές μας, στους γονείς μας, στα παιδιά μας και σε όλους εκείνους που βρίσκονται τώρα μακριά από εμάς. Με την ευχή για καθετί καλό, για υγεία και ελπίδα για όλους μας, για τους Έλληνες και για τους Ρουμάνους, για τις οικογένειές μας και για όλους τους αγαπημένους μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα  των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Συνολικά 81 μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας  του Πανεπιστημίου Κρήτης ( καθηγητές, διδάσκοντες και ερευνητές) συμπεριλαμβάνονται στη λίστα World’s Top 2% Scientists του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η οποία αναδεικνύει τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως. Αναλυτικά, 42 μέλη ανήκουν στη Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστ...
Η Ευρωπαϊκή Διημερίδα των Ελλήνων Εκπαιδευτικών SynAI στις Βρυξέλλες
Πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Διημερίδα των Ελλήνων Εκπαιδευτικών SynAI, η θεματική της οποίας εστιάστηκε στον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία και στην παιδεία γενικότερα. Η εξαιρετική πρωτοβουλία συγκέντρωσε αρκετούς Έλληνες εκπαιδευτικούς από διάφο...
Δημοσθένης Δαββέτας: Σήμερα η τέχνη είναι προϊόν (audio)
της Μίνας Ράλλη Δημοσθένης Δαββέτας: «Σήμερα η τέχνη είναι προϊόν. Κάνεις μια έκθεση ζωγραφικής, γράφεις ένα βιβλίο, το πρώτο πράγμα που σε ρωτάνε είναι: ‘’πούλησες;’’» «Θα μιλάμε πάντοτε είτε για την άνοδο της ακροδεξιάς είτε καμιά φορά για την άνοδο της ακροαριστεράς, όσο εμείς δίνουμε το βάρος μόνο στα οικονομικά...
Αφιέρωμα στον νεοελληνιστή Ζακ Μπουσάρ στην εκπομπή “η Δική μας Πόλη” | 25.11.24
Η Ελληνική Βιβλιοθήκη του Μοντρεάλ τίμησε την περασμένη Παρασκευή τον νεοελληνιστή καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ Jacques Bouchard για τις πολλαπλές του υπηρεσίες στον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα. Ο Ζακ Μπουσάρ έχει προσφέρει σημαντικό έργο με την συνεργασία του με το Κέντρο Ελ...
Χρ. Καβαλής: Είμαστε ένα κομμάτι του αιγυπτιακού γίγνεσθαι (audio)
O πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής φιλοξενήθηκε στη «Φωνή της Ελλάδας», το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τον Ελληνισμό της Διασποράς, και μίλησε για τις δράσεις της κοινότητας στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές». «Στόχος της κοινότητας είναι να διατηρηθεί αυτή η «μικρή Ελλάδα» στην Αί...
Ο Στέλιος Χουρμουζιάδης είναι «Ο ποιητής της Εβδομάδας» στη Φωνή της Ελλάδας | 25.11 – 01.12.2024
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες όπου γης, με όχημα τη διάδοση, τη στήριξη, και την προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, εντάσσει και πάλι στο πρόγραμμά της τα αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης με τίτλο «Ο ποιητής της εβδομάδας» και «Η ποιήτρια της ε...