“Η Κλιματική Αλλαγή και οι Επιπτώσεις της στην Ελλάδα: η μεγάλη πρόκληση ανάπτυξης και ασφάλειας των επόμενων χρόνων” ήταν το θέμα της ομιλίας της Αναστασίας Ρωμανού, ερευνήτριας στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της ΝΑΣΑ και καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.
Ήταν η πρώτη μιας σειράς μηνιαίων εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης σχετικά με θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Σε μια ομιλία που καθήλωσε κυριολεκτικά το κοινό, η κ. Ρωμανού, αναφέρθηκε στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που επιβαρύνουν το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου, οδηγώντας στην κλιματική αλλαγή, η οποία αποτελεί, όπως είπε, “τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα” και παρουσίασε τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει στον πλανήτη – και ιδιαίτερα στην Ελλάδα- αν δεν ξεκινήσει άμεσα η απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με σενάρια της ΝΑΣΑ, όπως ανέφερε, “ακόμα και αν σε δέκα χρόνια σταματήσουν οι εκλύσεις αερίων του θερμοκηπίου, η θερμοκρασία θα ανέβει έναν βαθμό αλλά θα σταθεροποιηθεί εκεί και η βροχόπτωση θα οδηγήσει σε μερική ερημοποίηση σε ανεκτά όμως επίπεδα, της τάξης του 10-20% σε κάθε περιοχή”. Σε αντίθετη περίπτωση, ο πλανήτης Γη θα δει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4-5 βαθμούς, κατά μέση τιμή».
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ανέφερε πως μπορεί να μην έχει αλλάξει πολύ η μέση τιμή της θερμοκρασίας το χειμώνα, το καλοκαίρι όμως βλέπουμε μια σταθερά αυξητική τιμή, από το ’70 και μετά, κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου”, με προβλέψεις πως μεγάλες περιοχές της χώρας θα έχουν μέχρι και 40 μέρες καύσωνα παραπάνω μέχρι το τέλος του αιώνα, ενώ το πρόβλημα της διάβρωσης, όπως είπε, που αντιμετωπίζει η χώρας μας, “είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο τα επόμενα 50 χρόνια”, με ευάλωτες παράκτιες περιοχές με μεγάλα αστικά κέντρα.
“Η πολιτική πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα είναι αφενός να δώσουμε έμφαση στην μετάβαση σε ένα ενεργειακό τοπίο με ανανεώσιμες πηγές, με μικρότερη εξάρτηση από τον άνθρακα αλλά και να φροντίσουμε να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα των επόμενων δεκαετιών”, πρόσθεσε.
“Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε το παραγωγικό καταναλωτικό μοντέλο ανάπτυξης με αυτό της οικονομικής ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ενεργειακής δημοκρατίας”, κατέληξε και απάντησε σε ερωτήσεις των παρισταμένων.
Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου
Πηγή: greeknewsonline.com