Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Infinitely Curious: Why bees matter | 12.05.2024, 11:00

It is May, and in Fuenlabrada de los Montes, one of Spain’s most prolific honey-producing regions, beekeepers are worried. The third-generation beekeeper has noticed that the flowers in the fields near their town aren’t anywhere near as numerous as they were even a year ago.

Their hives are dying off, too. In recent years, the mortality rate for their bees has climbed to nearly 35 percent. In Greece, honey is one of the country’s national products too, but unfortunately climate change, the environmental disasters that come with it and the excessively increased production costs faced by Greek beekeepers in recent years make them decide to leave their profession.

The situation has been made worse by the eviction of Greek beekeepers from the forests, as both the legislative framework and the prohibitive provisions of the Forestry and Fire Departments , which limit the practice of beekeeping within the framework of the fire prevention policy, create a hostile situation for them.

Tune in this Sunday 12 May 2024 at 11am (Athens time) to Infinitely Curious, the English-language program of Voice of Greece radio with Katerina Batzaki, and find out why bees matter. Listen to one of the leading proponents of treatment free beekeeping in the US, Michael Bush, on how to keep bees in a natural and practical system where they do not require treatments for pests and diseases and only minimal interventions.

Learn from American behavioral biologist and author of several books on honeybee behavior, Thomas Dyer Seeley, why the decline of pollinators due to pesticides and other pollutants could have disastrous effects for our future of food. The absence of bees would jeopardize the three-quarters of the world’s crops that depend at least in part on pollination, including apples, avocadoes, pears and pumpkins.

Curated and presented by Katerina Batzaki


Είναι Μάιος και στη Fuenlabrada de los Montes, μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές παραγωγής μελιού στην Ισπανία, οι μελισσοκόμοι ανησυχούν. Ο μελισσοκόμος τρίτης γενιάς έχει παρατηρήσει ότι τα λουλούδια στα χωράφια κοντά στην πόλη του, δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο πολυάριθμα όσο ήταν ακόμη και πριν από έναν χρόνο. Οι κυψέλες τους πεθαίνουν επίσης. Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό θνησιμότητας των μελισσών τους έχει ανέλθει σε σχεδόν 35 τοις εκατό.

Και στην Ελλάδα όμως που το μέλι είναι ένα από τα εθνικά προϊόντα της χώρας, δυστυχώς η κλιματική αλλαγή, οι περιβαλλοντικές καταστροφές που την συνοδεύουν και το υπερβολικά αυξημένο κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι τα τελευταία χρόνια ωθούν πολλούς να θέλουν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με την εκδίωξη των Ελλήνων μελισσοκόμων από τα δάση, καθώς τόσο το νομοθετικό πλαίσιο όσο και οι απαγορευτικές διατάξεις των Δασικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών , που περιορίζουν την άσκηση της μελισσοκομίας στο πλαίσιο της αντιπυρικής πολιτικής, δημιουργούν μια εχθρική κατάσταση για εκείνους.

Συντονιστείτε αυτή την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 @ 11 π.μ. στην εκπομπή Infinitely Curious της ΕΡΤ και της Φωνής της Ελλάδας με την Κατερίνα Μπατζάκη και μάθετε γιατί οι μέλισσες διαδραματίζουν τόσο κομβικό ρόλο στην ύπαρξή μας. Ακούστε έναν από τους κορυφαίους υποστηρικτές της μελισσοκομίας χωρίς θεραπείες στις ΗΠΑ, τον Michael Bush, για το πώς να διατηρούνται οι μέλισσες σε ένα φυσικό και πρακτικό σύστημα, όπου δεν χρειάζονται θεραπείες για παράσιτα και ασθένειες και μόνο ελάχιστες επεμβάσεις.

Μάθετε από τον Αμερικανό βιολόγο συμπεριφοράς και συγγραφέα πολλών βιβλίων για τη συμπεριφορά των μελισσών Thomas Dyer Seeley γιατί η μείωση των επικονιαστών εξαιτίας των φυτοφαρμάκων και άλλων ρύπων μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της διατροφής μας. Η απουσία των μελισσών θα έθετε σε κίνδυνο τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων καλλιεργειών που εξαρτώνται τουλάχιστον εν μέρει από την επικονίαση, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, των αβοκάντο, των αχλαδιών και των κολοκυθιών.

Επιμέλεια – παρουσίαση: Κατερίνα Μπατζάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ