Το κοινωφελές ομογενειακό ραδιόφωνο «Cosmos FM», και ο μητρικός οργανισμός GAEPIS (Greek American Public Educational System) θα παραθέσουν, την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, το επίσημο δείπνο για την 37η επέτειο της ιδρύσεώς τους, στο πλαίσιο του οποίου θα απονείμουν το 29ο Φειδιππίδειο Bραβείο στην Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και στην ΠΣΕΚΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας “Αναμνήσεις”, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που το βραβείο το μοιράζονται ταυτόχρονα δύο φορείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την απελευθέρωση των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου. Το δείπνο συμπίπτει με την 571 επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και αυτό προσδίδει ιδιαίτερες αξίες στο δείπνο και έρχεται να διαλαλήσει σε όλους τους τόνους ότι η ομογένεια «Δεν Ξεχνά και Αγωνίζεται».
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του «GAEPIS» – «Cosmos FM»:
Το Ελληνικό Κοινωφελές Ραδιόφωνο «Cosmos FM», και ο μη κερδοσκοπικός μητρικός του οργανισμός GAEPIS (Greek American Public Educational System), γιορτάζει με υπερηφάνεια 37 χρόνια εκπομπών στα FM της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης. Ως το μοναδικό ελληνοαμερικανικό ραδιόφωνο που εκπέμπει στα FM στη Νέα Υόρκη, το COSMOS FM υπήρξε μια ζωτικής σημασίας φωνή για την προώθηση του Ελληνισμού και του ελληνικού πολιτισμού στους ακροατές της περιοχής.
Όπως κάθε χρόνο, το COSMOS FM τιμά άτομα ή οργανισμούς για την εξαιρετική προάσπιση του Ελληνισμού με το υψηλού κύρους Φειδιππίδειο Βραβείο. Φέτος σηματοδοτεί την 29η απονομή του Φειδιππίδειου Βραβείου, μια απόδειξη της διαρκούς δέσμευσης του COSMOS FM και του GAEPIS να αναγνωρίζουν όσους προωθούν την ελληνική κληρονομιά και τις ελληνικές αξίες.
Οι αποδέκτες του 29ου Φειδιππίδειου Βραβείου είναι η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής (FCAO) και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ). Η διακεκριμένη αυτή αναγνώριση τους απονέμεται με την ευκαιρία της 50ης επετείου από την παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Το επίσημο δείπνο για το Βραβείο Φειδιππίδη, με το οποίο θα τιμηθούν η FCAO και η PSEKA, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, στις 6:30 μ.μ. στο Union League Club στη Νέα Υόρκη. Το γκαλά υπόσχεται να είναι μια αξέχαστη βραδιά που θα γιορτάσει τα επιτεύγματα και τις συνεισφορές αυτών των αξιόλογων οργανισμών. Επιπλέον, για την περίσταση θα εκδοθεί ένα αναμνηστικό λεύκωμα που θα αποτυπώνει την πλούσια ιστορία και τη σημασία του Φειδιππίδειου Βραβείου.
Συμπρόεδροι αυτής της εκδήλωσης είναι ο Νικόλας Νικολάου και ο Jim Ziozis, οι οποίοι έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διοργάνωση αυτής της σημαντικής γιορτής.
Λίγα λόγια για την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής (FCAO)
Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής (FCAO) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί 28 Ελληνο-κυπρο-αμερικανικούς συλλόγους που βρίσκονται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποστολή της είναι, η ανάπτυξη καλών σχέσεων και αλληλεγγύης μεταξύ των τμημάτων της, η προώθηση των στόχων τους, η εκπροσώπηση των συμφερόντων τους και ο συντονισμός των κοινωνικών, εκπαιδευτικών, φιλανθρωπικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων τους. Η FCAO αναλαμβάνει και προωθεί φιλανθρωπικές δραστηριότητες κυρίως εντός της κυπριακής και ελληνοαμερικανικής κοινότητας, διατηρώντας και προωθώντας την ελληνική γλώσσα, καθώς και την ελληνική και κυπριακή ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υποστηρίζει επίσης την ηγεσία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην καθιέρωση και διατήρηση της ελληνοαμερικανικής ταυτότητας και της ελληνορθόδοξης πίστης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα –ΠΣΕΚΑ
Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, γνωστή και ως ΠΣΕΚΑ, ιδρύθηκε το 1975 από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Η οργάνωση, με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου, έχει παραρτήματα σε όλο τον κόσμο. Η έδρα της στη Βόρεια Αμερική βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Σήμερα η ΠΣΕΚΑ στελεχώνεται από επαγγελματίες και εθελοντές που συνεργάζονται σε πόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.
Αποστολή της παραμένει η επιδίωξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού Προβλήματος, η οποία θα βρει τον κυπριακό λαό ελεύθερο από την τυραννία μιας δύναμης εισβολής – αυτή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων – η οποία κατέχει πάνω από το 35% του εδάφους της. Ενώ η ιστορία της σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 60 και του 70, οι επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης έχουν σίγουρα μεταφερθεί στη νέα χιλιετία.
Πηγή: anamniseis/Δημήτρης Τσάκας