Στην πλέον των 70 χρόνων καριέρα του, ο Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, δημιούργησε μερικά από τις πιο πρωτοποριακά έργα του 20ου αιώνα. Ένας γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου, αναζητά την ουσιαστική ποίηση και την ομορφιά του ηλεκτρομαγνητικού σύμπαντος. Ο Takis ήταν μία από τις πιο καινοτόμες καλλιτεχνικές φωνές στην Ευρώπη από τη δεκαετία του ’60 και παραμένει ακόμα μια πρωτοποριακή προσωπικότητα.
Στο μουσείο Tate Modern του Λονδίνου εγκαινιάστηκε πρόσφατα η μεγαλύτερη έκθεση του «Takis: Γλύπτης μαγνητισμού, φωτός και ήχου» συγκεντρώνοντας πάνω από 70 έργα ενώ συμπεριλαμβάνει και τη σπάνια εγκατάσταση Magnetic Fields, με μουσικές συσκευές που δημιουργούν συντονισμένους και τυχαίους ήχους, καθώς και δάση από τα χαρακτηριστικά του Σινιάλα.
Ο Παναγιώτης Βασιλάκης που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925 και επηρεάστηκε από την αρχαία γλυπτική, την κυκλαδίτικη τέχνη αλλά και τα έργα του Τζιακομέτι, κατόρθωσε να δημιουργήσει μια ολόκληρη νέα επικράτεια στον χώρο της σύγχρονης τέχνης, κάνοντας κεντρικό εργαλείο της δημιουργίας του τον μαγνητισμό, το φως, τον ήχο. Τιθασεύοντας αυτές τις δυνάμεις δημιούργησε έργα μοναδικά, ακαριαία αναγνωρίσιμα που επηρέασαν πολλούς σημαντικούς εικαστικούς στη συνέχεια, ανάμεσά τους και ο σούπερ σταρ Olafur Eliasson.
Η έκθεση διοργανώνεται από την Tate Modern σε συνεργασία με το Museu d’Art Contemporani de Barcelona, όπου θα ξεκινήσει στις 21 Νοεμβρίου 2019, και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, όπου θα ξεκινήσει στις 20 Μαΐου 2020. Στο Λονδίνο θα διαρκέσει ως τις 27 Οκτωβρίου.
Συντάκτρια: Φούλη Ζαβιτσάνου