Ο Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος παράλληλα με την παράσταση ‘Τα γεγονότα’ που σκηνοθετεί και θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική σκηνή της Λυρικής σκηνής στις 10, 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Βερολίνο για να παρουσιάσει στις 31 Οκτωβρίου, τη θεατρική του δουλειά ‘The White Plague’ (Λευκή Πανδημία). Η παράσταση θα παιχτεί στο English Theatre Berlin συμμετέχοντας στο διεθνές φεστιβάλ “THE 2020 EXPO: A SHOW CASE OF WAHL BERLINER”.
Το ‘The White Plague’ (στα ελληνικά: Λευκή Πανδημία) είναι ένα πρωτότυπο ηχητικό και βιωματικό θεατρικό έργο εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα ‘Περί Τυφλότητος’ του Ζοζέ Σαραμάγκου. Το έργο βιώνεται μέσα από αισθητηριακά εφέ και την ειδική τρισδιάστατη ηχητική τεχνολογία Binaural Sound που δημιουργεί την μοναδική αίσθηση στον θεατή πως βρίσκεται μέσα στον κόσμο του έργου – σε διάφορες τοποθεσίες, δίπλα από ήρωες της ιστορίας, ακόμα και μέσα στο κεφάλι τους.
Η ιστορία αυτού του ιδιαίτερου θεατρικού εγχειρήματος ξεκίνησε το 2017 από τον Αλέξανδρο Ραπτοτάσιο και την συνεργάτιδά του Βίκυ Κυριακουλάκου που εμπνεόμενοι από το βιβλίο του Ζ. Σαραμάγκου συν-δημιούργησαν μία διαδραστική εκδοχή αυτού του έργου με πέντε ηθοποιούς στον θεατρικό στούντιο του BIOS με τον τίτλο ‘Περί Τυφλότητος’.
Σε συνέχεια αυτής της ερευνητικής παρουσίασης στο BIOS γράφτηκε το πρωτότυπο αγγλικό έργο The White Plague το οποίο και παρουσιάστηκε με ένα διεθνές καστ ηθοποιών και συντελεστών από οχτώ διαφορετικές χώρες στο θέατρο Landor Space του Λονδίνου το 2018 προκαλώντας εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις. Στη συνέχεια, με την υποστήριξη του Arts Council England, παρουσιάστηκε στο Greenwich Theatre του Λονδίνου και έπειτα σε περιοδεία, σε έξι ακόμη πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ τώρα ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στο Βερολίνο και έπειτα στο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου στην Κοπεγχάγη.
Η εξάπλωση του κωρονοϊού έκανε τους συντελεστές να επινοήσουν την μετατροπή αυτού του διαδραστικού έργου σε ηχητική εμπειρία με την χρήση της Binaural Sound τεχνολογίας . Με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχουν ηθοποιοί επί σκηνής καθώς όλο το έργο έχει ηχογραφηθεί σε διαφορετικά ηχητικά και αφηγηματικά επίπεδα που σε συνδυασμό με ειδικές μυρωδιές και άλλα εφέ καθιστούν την εμπειρία βιωματική, ενώ οι θεατές βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας μέσα στον θεατρικό χώρο.
Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η προστασία των θεατών καθώς και η δυνατότητα επανάληψης του έργου αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, με σκοπό την υποστήριξη των θεατρικών σκηνών λόγω των μέτρων περιορισμού της χωρητικότητας θεατών.
‘The White Plague’ Υπόθεση
Έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που ένας εξαιρετικά επιθετικός ιός μόλυνε ολόκληρη την πρωτεύουσα μια ευρωπαϊκής χώρας, προκαλώντας μια πρωτόγνωρη ‘λευκή’ τυφλότητα και την μετέπειτα κατάρρευση της κοινωνίας και του ανθρώπινου πολιτισμού. Τώρα, πέντε επιζώντες αποφασίζουν να πουν την ιστορία τους, να μιλήσουν για γεγονότα που έως πρόσφατα ήταν ακόμα ταμπού και αντικείμενο λογοκρισίας από την κυβέρνηση. Να μιλήσουν για την εμπειρία τους σε δομές καραντίνας μέσα σε άθλιες συνθήκες που δοκίμαζαν καθημερινά τις αντοχές και την ανθρωπιά τους. Η ‘Λευκή Πανδημία’ είναι ένα έργο που εξετάζει της ευθραυστότητα της κοινωνικής συνοχής σε περιόδους κρίσης, την αστυνομική αυθαιρεσία και την έμφυλη βία μέσα από μια μυθοπλασία που πλησιάζει επικίνδυνα το παρόν.
Μετά το Βερολίνο, η θεατρική και ηχητική αυτή εμπειρία θα παρουσιαστεί σε θεατρικούς χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοπεγχάγη, ενώ παράλληλα αναζητείται ο κατάλληλος καλλιτεχνικός χώρος που θα φιλοξενήσει το ‘The White Plague’ (Λευκή Πανδημία) στην Αθήνα.
https://www.etberlin.de/production/the-white-plague/
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία / Κείμενο: Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος
Σχεδιασμός ήχου / Ηχοληψία: Ross Flight
Κινηματογράφηση: Grae Clarke
Δραματουργός: Or Benezra-Segal
Συνεργαζόμενοι σκηνοθέτες: Βίκυ Κυριακουλάκου και Esther Fernandez
Κοστούμια / Σχεδιασμός αντικειμένων: Μαρία-Σεσίλ Ιγγλέση
Stage manager: Anuska Zaremba-Pike
Φωτογραφία: Nir Segal
Διεύθυνση παραγωγής: Sarah Arden
Εταιρία παραγωγής: Ferodo Bridges CIC
Ηθοποιοί: Βίκυ Κυριακουλάκου, Gil Sutherland, Lilian Tsang, Alex Kiffin, Samuel Mattioli