Ημερολόγιο Γέφυρας: Το ‘Ολυμπιακό ταξίδι’ επιστροφής του «ΠΥΘΕΑ» (με συνεχείς ενημερώσεις)

Το ταξίδι της επιστροφής του Πυθέα στον Πειραιά περιλαμβάνει ενδιάμεσους σταθμούς, συνδεδεμένους με την αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτιστική παράδοση. Στόχος του ταξιδιού και επιθυμία του κυβερνήτη είναι, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να ανταμώσει με τα μέλη των ελληνικών κοινοτήτων και να πραγματοποιηθεί μια περιήγηση στα μνημεία των πόλεων που σχετίζονται με την ελληνική πρώιμη ιστορική περίοδο.

13/05/2024: Μασσαλία

Ο κυβερνήτης του ιστιοπλοϊκού σκάφους «ΠΥΘΕΑΣ», Γιώργος Κεσσές, έφτασε στο λιμάνι της Μασσαλίας από τον Πειραιά ταξιδεύοντας μόνος, μετά από ένα κοπιαστικό ταξίδι 22 ημερών, πλούσιο σε εμπειρίες, δυσκολίες και απρόσμενα περιστατικά. Με τον τρόπο αυτό ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος του «Ολυμπιακού ταξιδιού» του προς τη Μασσαλία.
Υπενθυμίζουμε πως ο Πειραιώτης ιστιοπλόος αναχώρησε με τον Πυθέα τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Απριλίου 2024, με την Ελληνική σημαία και τη σημαία του Πειραιά, για να συναντήσει το Belem και την Ολυμπιακή Φλόγα στις 8 Μαΐου και να μπουν μαζί στο λιμάνι της πόλης – ένα ταξίδι που ήταν για τον ίδιο όνειρο ζωής.

Συγκινημένος, μοιράζεται μαζί μας την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Έλληνες του Γαλλικού λιμανιού, τις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί μετά τα την άφιξη του και την παράδοση της σημαίας του Πειραιά στον Δήμο της αδελφής πόλης τη Μασσαλίας μέσα στις επόμενες ημέρες. [Συνέντευξη 13.05.2024 στον Αντώνη Καραγιαννάκη]

Λίγο πριν αναχωρήσει από τη Μασσαλία για το επόμενο σκέλος του ταξιδιού, ο Γιώργος Κεσσές μιλάει και πάλι στην εκπομπή της Φωνής της Ελλάδας “Καλές Θάλασσες” και στον Αντώνη Καραγιαννάκη, διηγούμενος τις δυσκολίες που συνάντησε κατά το πρώτο μέρος του ταξιδιού του – με αποκορύφωμα τις δυο ημέρες που έμεινε ξάγρυπνος πλέοντας ανοικτά από τη Νάπολη της Ιταλίας με 9 μποφόρ τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα-. Επιπλέον μοιράζεται τις λεπτομέρειες για το μοναχικό του ταξίδι και εξηγεί ποιοι του κρατούσαν συντροφιά στο ταξίδι προς τη Μασσαλία, αλλά και στην επιστροφή του [Συνέντευξη 16.05.2024].

Ο “Πυθέας” και ο Κυβερνήτης του, θα γίνουν δεκτοί πριν την αναχώρηση τους για τη Νίκαια, από τη δημοτική αρχή της Μασσαλίας. Ο “Πυθέας” προσκλήθηκε να δέσει, μπροστά στην κεντρική προβλήτα υποδοχής επισήμων του δήμου της Μασσαλίας και η Αντιδήμαρχος διεθνών σχέσεων κα Μισέλ Ρουμπιρολά, θα παραλάβει τη σημαία του “αδελφού” δήμου του Πειραιά, η οποία ταξίδεψε συνοδεύοντας την Ολυμπιακή φλόγα από τον Πειραιά στη Μασσαλία.


16/05/2024: Νίκαια

Ο Γιώργος Κεσσές αναχωρεί από τη Μασσαλία. Το ‘Ολυμπιακό ταξίδι’ επιστροφής του «ΠΥΘΕΑ» ξεκινάει, με πρώτο σταθμό τη Νίκαια και υποδοχή από την εκεί Ελληνική Κοινότητα. Ο ίδιος μας γράφει τα εξής:

“Αναχωρώ από τη Μασσαλία με γεμάτες “βαλίτσες”, τόσο από εικόνες και εμπειρίες, όσο και από την απέραντη φιλόξενη αγάπη που εισέπραξα από την Κοινότητα των Ελλήνων Μασσαλιωτών, με επικεφαλής μια τριάδα υπέροχων Ελλήνων! Πρώτος, ο Αξιότιμος κ. Γιώργος Παναγιώτου, Πρόεδρος Ελληνικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μασσαλίας. Μαζί του, η κα Ροδούλα Καρύδη – Υπεύθυνη Επικοινωνίας και ο κ. Γιάννης Παπαδάκης – Υπεύθυνος Εμπορικών και Διακρατικών Σχέσεων Πρωτογενούς Τομέα. Με την υποδοχή και την συμπεριφορά τους, τίμησαν τον Μασσαλιώτικο ελληνισμό και δικαίωσαν πλήρως τον σκοπό του Ολυμπιακού ταξιδιού του “Πυθέα”. Η ευγνωμοσύνη είναι μεγάλη και αλησμόνητη!”  

Επόμενη στάση: Kορσική!


22/05/2024: Κορσική

Ο κυβερνήτης ιστιοπλοϊκού «ΠΥΘΕΑΣ» επιστρέφει στον αέρα της εκπομπής «Καλές Θάλασσες» της Φωνής της Ελλάδας από το Μπονιφάτσιο της Κορσικής, όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το σκάφος, προερχόμενο από τη Νίκαια. (συνέντευξη στον Αντώνη Καραγιαννάκη)

Στην Κορσική τον υποδέχθηκαν αρκετοί Έλληνες της Νίκαιας, του Καργκέζε και του Μπονιφάτσιο -μεταξύ αυτών ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κ. Δημήτρης Ζεβελάκης, η κα Αλεξάνδρα Μαντζίλα – πληρεξούσιος Υπουργός β’ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, ο Δήμαρχος της μικρής πόλης Καργκέζε κ. Φρανσουά Γκαριντάτσι και η ελληνικής καταγωγής Marie-Louise Zanettacci (Τζανετάκη).

Στο ταξίδι του ο Γιώργος Κεσσές σε συνεργασία με τα Ελληνικά Προξενεία, τους ομογενείς μας και τις τοπικές αρχές συναντάει Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς , οι οποίοι του δείχνουν την αγάπη και τη νοσταλγία τους για την πατρίδα.

  Ο κυβερνήτης του «ΠΥΘΕΑ», μας μιλάει για τα μνημεία, τους ναούς (Αγιος Σπυρίδωνας), τις πόλεις, τους ανθρώπους και τους Έλληνες που συναντάει. Φυσικά μας μιλάει για τις μαρίνες και τις υποδομές, που συναντάει στα μέρη απ’ όπου περνάει.