Πολυαγαπημένε μου αδελφέ Γεώργιε”: To Β’ μέρος του τρίπτυχου αφιερώματος της εκπομπής “Αφύλαχτη Διάβαση, σε έρευνα, κείμενα και παρουσίαση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Θωμά Σίδερη, σε πρώτη μετάδοση από τη Φωνή της Ελλάδας την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 στις 13:00 (ώρα Ελλάδας).
Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, που φέρνει στο φως άγνωστα γραπτά τεκμήρια της περιόδου 1919-1922, εστιάζοντας όμως σε όλα όσα συνέβησαν στο πολεμικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του 1920 μέσα από τα μάτια των απλών οπλιτών.
Μέρος της επιστολογραφίας, που εντάσσεται στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, δεν έφτασε ποτέ στους παραλήπτες του, είτε γιατί οι συντάκτες των επιστολών αποφάσισαν τελευταία στιγμή να τις κρατήσουν στο προσωπικό αρχείο τους, είτε γιατί σκοτώθηκαν σε κάποια μάχη προτού προλάβουν να ταχυδρομήσουν το γράμμα που είχαν γράψει ή την καρτ ποστάλ με κάποιο σύντομο σημείωμα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται τα εξής τεκμήρια:
α. Αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Χαράλαμπου Πληζιώτη με ενδεικτικό τίτλο «Αναμνήσεις του μετώπου 1920-1921, Μικρά Ασία-Θράκη». Το τεκμήριο βρίσκεται στα Αρχεία του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.
β. Μέρος της αλληλογραφίας σε 112 κάρτες του στρατιώτη Γεωργίου Μάγνη κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
γ. Μέρος του ημερολογίου του στρατιώτη Γεωργίου Κανελλόπουλου.
δ. Αποσπάσματα από σημειώσεις και επιστολογραφία του δεκανέα Πυροβολικού Γιάννη Κουτσονικόλα υπό τον γενικό τίτλο «Απ’ την Αράχωβα στα κράσπεδα της Άγκυρας».
ε. Μέρος της επιστολογραφίας και των σημειώσεων του στρατιώτη Χρήστου Καραγιάννη.
στ. Αποσπάσματα από τις σημειώσεις του οπλίτη Θεόδωρου Κιακίδη υπό τον γενικό τίτλο «Το ημερολόγιο του στρατιωτικού μου βίου, Μικρασιατική Εκστρατεία, 1920-1922».
Την επιστημονική επιμέλεια του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ έχει ο ιστορικός και διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Σταύρος Ανεστίδης.
Ακούγονται αποσπάσματα από οπερέτες του 1920, από το Αρχείο της ΕΡΤ.