Αλεξάνδρεια: Ο Καβάφης υπήρξε μέλος του “Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Πτολεμαίος Α΄”

Ο Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, υπήρξε μέλος του ιστορικού “Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας Πτολεμαίος Α΄”.
Την αποκάλυψη έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Λιλίκα Θλιβίτου κατά τη διάρκεια των εργασιών της φετινής ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης, παρουσιάζοντας το έγγραφο αποδοχής της αίτησης του ποιητή στον «Πτολεμαίο».

Πρόκειται για ένα έγγραφο που χρονολογείται 110 χρόνια πριν, στις 24 Απριλίου του 1910 και αποδεικνύει ότι ο οικουμενικός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης υπήρξε μέλος του ιστορικού συλλόγου από τα πρώτα δύο χρόνια της ίδρυσης του. Σημειώνεται ότι το πρωτότυπο έγγραφο ανήκει στα αρχεία του Ιδρύματος Ωνάση.

Η επιστολή του “Πτολεμαίου” για την αποδοχή της αίτησης του Κωνσταντίνου Καβάφη. Photo: Cavafy Archive Onassis Foundation

 

Ο “Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α’ ” ιδρύθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1908 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ως μη κερδοσκοπικός επιστημονικός Σύλλογος υπό την άμεση εποπτεία του Αιγυπτιακού Κράτους. Κατά κανόνα όμως αναφέρεται το 1909 ως έτος ιδρύσεως του Συλλόγου. Το εντευκτήριο και η βιβλιοθήκη του Συλλόγου καταγράφεται ως το ανώτερο πνευματικό κέντρο της Αλεξανδρινής Παροικίας. Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, επιστήμονες και καθηγητές συμμετείχαν σε σημαντικές επιστημονικές, φιλολογικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις ή συναντήσεις κοσμικές, θεάτρου, αρχαιολογίας, ανθρωπιστικών σπουδών, εορτών, συναυλιών και διαλέξεων.  Παράλληλα αναπτύχθηκε και μία εξ ίσου σημαντική κοινωνική δράση στον ιατρικό τομέα. Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους ο Σύλλογος διακρίθηκε για το αξιόλογο εθνικό εθελοντικό του έργο στην Ελλάδα, κυρίως από την ιδιαίτερη δραστηριότητά του σε περιθάλψεις εν καιρώ ειρήνης ή πολέμου. Το 1919 ιδρύθηκε ως ανεξάρτητο τμήμα του Συλλόγου ο Κυανούς Σταυρός, με αποστολές εκτός Αιγύπτου, σε χώρες της Αφρικής.
Από το 1957 και μετά, η  έδρα του εντευκτηρίου του Συλλόγου στεγάζεται μονίμως στην έπαυλη της Αγγελικής Παναγιωτάτου, της πρώτης γυναίκας ιατρού και διεθνώς καταξιωμένης πανεπιστημιακού στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Η ίδια υπήρξε μέλος και δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου (1942-1944), και δώρισε την έπαυλη της στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας για να γίνει η μόνιμη έδρα του εντευκτηρίου των μελών του Συλλόγου «Πτολεμαίου  Α΄».
Στις ημέρες μας, κατά περίπτωση, χρησιμοποιούνται στις πραγματοποιούμενες εκδηλώσεις του Συλλόγου, εκτός από την Ελληνική και η Αραβική, Γαλλική η Αγγλική γλώσσα. Η σημερινή 25η Πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Λιλίκα Θλιβίτου, φροντίζει ώστε ο Σύλλογος να συνεχίζει να λειτουργεί κατά τον προσανατολισμό και τις φιλοδοξίες των ιδρυτών του, δηλαδή ως ένα ζωντανό επιστημονικό και πολιτιστικό κύτταρο συνεργασίας και προσφοράς εντός και εκτός της Ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας, μαζί με όλους τους φορείς της σύγχρονης Αλεξανδρινής κοσμοπολιτικής ζωής.

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας – Βικιπαίδεια
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος