Άνοιξε μετά από 11 χρόνια ο ναός του Αγίου Νικολάου Ιμπραημίας στην Αλεξάνδρεια

Μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια, κτύπησε και πάλι χθες, η καμπάνα του Αγίου Νικολάου Ιμπραημίας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με τον ίδιο τον Πατριάρχη Θεόδωρο, φανερά συγκινημένο, να κτυπά το ιστορικό κωδωνοστάσι της εκκλησίας που κτίστηκε πριν από 121 ακριβώς χρόνια, το 1899.

Την πρώτη Θεία Λειτουργία, μετά την εκ βάθρων ανακαίνιση του ναού, τέλεσε ο μητροπολίτης Ναυκρατίδος Νάρκισσος, που ενθρονίστηκε εκεί. Ο Πατριαρχικός Επίτροπος έλαβε και ένα ιδιαίτερο δώρο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, μία αρχιερατική ράβδος που είχε προσφέρει στον Πατριάρχη Θεόδωρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στα Μύρα της Λυκίας, όπου υπηρέτησε ως Αρχιεπίσκοπος ο Άγιος Νικόλαος.

Την παροικία, εκπροσώπησαν, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, η Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κα Γεωργία Μαστουρίδη, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας κα Αλίκη Αντωνίου και ο πρώην Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Βασίλης Φιλιππάτος.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά του αλεξανδρινού, Νικόλα Ελευθερίου, που πάντοτε στήριζε με όλες του τις δυνάμεις τον ιστορικό αυτό ναό.  Επίσης, ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Γενικού Προξένου κ. Κοτσιώνη την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσέφερε, καθώς και την Αλεξανδρινή σύζυγό του κα Ιωάννα Κοτσιώνη.

Αμέσως μετά, οι παρευρισκόμενοι εγκαινίασαν το εντευκτήριο του ναού, το οποίο περιλαμβάνει και μία μεγάλη δανειστική βιβλιοθήκη, που αφιερώνεται στην παροικία και σε όλο τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας.

Η εκκλησία, η οποία είναι αφιερωμένη στους ναυτικούς, είχε χτιστεί από τον ευεργέτη Κωνσταντίνο Γώγο και τη σύζυγό του Μαριόγκα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα