ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 04:00 - 05:00
Αποτύπωμα
Φούλη Ζαβιτσάνου
ΕΠΟΜΕΝΟ 05:00 - 06:00
Ταξιδεύοντας με Φως Ελληνικό
Γιάννης Παπουτσάκης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Από Στάχτη και Σιωπή: Η Εθνική Αντίσταση στην Εύβοια | 22.03.2024, 13:00

Στην εθνική αντίσταση στην Εύβοια, και συγκεκριμένα στη λεγόμενη “μάχη της Λαμπούσας” είναι αφιερωμένο το έβδομο επεισόδιο της ραδιοφωνικής σειράς “Από στάχτη και σιωπή, οι μαρτυρικοί τόποι της Ελλάδας”.

Κύριος αφηγητής είναι ο Βλάσης Πάλας, ο οποίος μέσα από μία συνέντευξη ποταμό περιγράφει στον Θωμά Σίδερη την ένταξή του στις γραμμές του ΕΛΑΣ, τα γεγονότα πριν αλλά και μετά τη μάχη Λαμπούσας αλλά και το κλίμα που επικρατούσε στην κατεχόμενη Εύβοια κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η μάχη έλαβε μέρος στην περιοχή Νεοχώρι, κοντά στο Αυλωνάρι.

Οι ήρωες του 3ου τάγματος, του 7ου συντάγματος του ΕΛΑΣ με την ηγεσία του Προκόπη Τζάνου – “Λόγγου”, κατάφεραν καθοριστικό χτύπημα στους Γερμανούς κατακτητές.

Για αυτή τη μάχη, ο ραδιοφωνικός σταθμός Λονδίνου μετέδωσε στο δελτίο ειδήσεων το εξής τηλεγράφημα:

“Εις την Εύβοια διεξάγεται μεγάλη μάχη των Γερμανών με δυνάμεις των ανταρτών. Η έκβασή της θα είναι μεγάλης σημασίας διά την απελευθέρωση της Ελλάδος”. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, ο ραδιοφωνικός σταθμός Λονδίνου μετέδωσε επίσης την εξής είδηση: “Εις την Εύβοια οι αντάρτες του ΕΛΑΣ εσημείωσαν αξιόλογον επιτυχία εξοντώσαντες ολοκληρωτικά γερμανική φάλαγγα, κινούμενη εκ Κύμης, εις τη θέση Λαμπούσα. Η εξ εκατό πενήντα περίπου ανδρών γερμανική δύναμις εξοντώθη. Λάφυρα περιήλθαν εις χείρας του ΕΛΑΣ και εκάησαν δέκα αυτοκίνητα”.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Μετάδοση: Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 13.00-14.00 ώρα Ελλάδας