Από Στάχτη και Σιωπή – Οι Μαρτυρικοί Τόποι της Ελλάδας: Νέα ραδιοφωνική σειρά του Θωμά Σίδερη στη Φωνή της Ελλάδας | κάθε Παρασκευή στις 13.00

Η νέα ραδιοφωνική σειρά με την υπογραφή του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και διδάκτορα ανθρωπογεωγραφίας Θωμά Σίδερη, με τη συνδρομή του “Δικτύου μαρτυρικών χωριών, πόλεων και κωμοπόλεων” και του “Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.”

Α’ ΚΥΚΛΟΣ: Επεισόδια 20

Μικρά χωριά, σκαρφαλωμένα στις ρίζες των βράχων αλλά και κεφαλοχώρια και κωμοπόλεις που έσφυζαν από ζωή και έγιναν τόποι μαρτυρίου και θανάτου, κατά τη διάρκεια της φασιστικής και ναζιστικής εποχής.

Άνθρωποι που βρέθηκαν στη δίνη της ιστορίας, ανήμποροι να ορίσουν το παρόν και το μέλλον τους, έζησαν τη φρίκη και τον παραλογισμό του πολέμου. Όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν, ορφανά και χαροκαμένοι γονείς, συγγενείς των χιλιάδων θυμάτων, έζησαν το υπόλοιπο της ζωής τους σε μιαν ατέλειωτη σιωπή.

Ο Θωμάς Σίδερης ανοίγει το πολύτιμο αρχείο της εκπομπής “Αφύλαχτη Διάβαση” και μέσα από τη πολύχρονη έρευνά του, φέρνει στο φως παλαιότερες αλλά και νεότερες προφορικές μαρτυρίες και αφηγήσεις, που συνομιλούν μεταξύ τους, συνθέτοντας έναν πυκνό καμβά παράλληλων αφηγηματικών αξόνων για τις σφαγές και τα ολοκαυτώματα που έλαβαν χώρα σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από το μαρτυρικό Δίστομο, τα Καλάβρυτα, τη Μουσιωτίτσα και το Κομμένο, μέχρι τη Βιάννο, τα Ανώγεια, το Μεσοβούνι και το Δομένικο, τα “έρμα χωριά” ζωντανεύουν ξανά μέσα από τη λήθη του χρόνου και μας μιλούν για όλα αυτά και για όλους εκείνους που δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Ιστορικός σύμβουλος: Δημήτρης Βλαχοπάνος, φιλόλογος-συγγραφέας

Βοηθός ερευνήτρια: Λένα Αναγνωστοπούλου, φιλόλογος


Η ραδιοφωνική σειρά “Από στάχτη και σιωπή-Οι μαρτυρικοί τόποι της Ελλάδας” θα μεταδίδεται σε πρώτη μετάδοση από τη Φωνή της Ελλάδας, κάθε Παρασκευή, 13:00-14:00.
Σε επανάληψη θα μεταδίδεται από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ενώ θα είναι διαθέσιμη από το ERTECHO και όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες της Φωνής της Ελλάδας.

Το πρώτο επεισόδιο της νέας ραδιοφωνικής σειράς θα μεταδοθεί στις 26 Ιανουαρίου 2024, 13:00-14:00, και θα είναι αφιερωμένο στη Σφαγή των Κερδυλλίων. Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές ανθρώπινες τραγωδίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες σε ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς περισσότεροι από διακόσιοι άμαχοι κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλίων Σερρών εκτελέστηκαν από στρατιώτες της γερμανικής Βέρμαχτ στις 17 Οκτωβρίου 1941 ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή και για τη βοήθεια των κατοίκων των χωριών προς τους αντάρτες.

Μετάδοση: Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024 13.00-14.00 ώρα Ελλάδας