“Από στάχτη και σιωπή”: Το αγόρι από το Ρέθεμνος και ο Αυστραλός στρατιώτης | 31.05.2024, 13:00

Δύο αδέλφια από την Αυστραλία που έρχονται στο Ρέθυμνο της Κρήτης να αποτίσουν φόρο τιμής στον αποθανόντα πατέρα τους, που έπεσε νεκρός ως στρατιώτης στη Μάχη της Κρήτης.

Ένα αγόρι 7,5 χρόνων που παρακολούθησε την εκτέλεση της μητέρας του, της γιαγιάς του, της θείας του και δύο άλλων γυναικών.

Ένα τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ που καταγράφει άγνωστες ιστορίες από τη Μάχη της Κρήτης και εντοπίζει το αγόρι εκείνο που πια είναι 87 χρόνων.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα συναρπαστικό καμβά πάνω στον οποίο ξετυλίγεται το μοναδικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της “Αφύλαχτης Διάβασης”, που φέρνει πρώτη φορά στο φως τη συγκλονιστική ιστορία του μάρτυρα Βασίλη Παπαδόπουλου, που έζησε τη ναζιστική φρίκη στα χώματα που γεννήθηκε.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, λίγους μήνες μετά τη συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη, έφυγε από τη ζωή.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ εντάσσεται στον κύκλο της “Αφύλαχτης Διάβασης” υπό τον γενικό τίτλο “Από στάχτη και σιωπή” και μεταδίδεται με αφορμή την 83η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης.

Έρευνα/τεκμηρίωση/παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Μετάδοση: Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 ώρα Ελλάδας 13.00-14.00