Τη διαχρονική ιστορία της ελληνικής διασποράς, συνολικά στη Βικτώρια και ειδικότερα στη «μεγαλύτερη ελληνική πόλη εκτός Ελλάδας», τη Μελβούρνη, σχεδιάζει να παρουσιάσει ο δημόσιος οργανισμός Museums Victoria, αξιοποιώντας και προβάλλοντας οικογενειακές φωτογραφίες των μελών της σύγχρονης oμογενειακής παροικίας.
Πρόκειται για μια διεθνή έκθεση, η οποία αναμένεται στις αρχές του 2022 και θα συνδέσει την αρχαία Ελλάδα με τη διασπορά του σήμερα μέσα από το φακό της μετανάστευσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα της Μελβούρνης, «Νέος Κόσμος».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο οργανισμός Museums Victoria καλεί τις Ελληνίδες και του Έλληνες της Βικτώριας να συμμετάσχουν στην έκθεση, αναδεικνύοντας αγαπημένα στιγμιότυπα της οικογενειακής τους ιστορίας. Το κάλεσμα, τονίζει ο ΝΚ, απευθύνεται σε κάθε γενιά και είναι ανοιχτό τόσο σε οικογένειες που έχουν ιστορία δεκαετιών στη χώρα, όσο και σε νεοαφιχθέντες μετανάστες. Οι φωτογραφίες που θα πρέπει να σταλούν στο Museums Victoria μπορούν να αφορούν είτε στιγμιότυπα από την άφιξη των πρώτων μελών της οικογένειας στην Αυστραλία, είτε φωτογραφίες από σημαντικά γεγονότα της οικογένειας, όπως γάμοι και βαπτίσεις.
Παρομοίως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν φωτογραφίες από παροικιακές εκδηλώσεις και κοινωνικές συγκεντρώσεις με θρησκευτικό ή άλλο περιεχόμενο ή ακόμη και ομογενειακές επιχειρήσεις που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική ζωή της παροικίας. Ο οργανισμός Museums Victoria διαχειρίζεται τα τρία μεγαλύτερα κρατικά μουσεία της Βικτώριας και, συγκεκριμένα, το Μουσείο Μελβούρνης, το Μουσείο Μετανάστευσης και το Μουσείο Επιστημών.
Η ελληνική παρουσία στη Βικτώρια, σύμφωνα με την αναδρομή της εφημερίδας, ξεκινάει στα μέσα του 19ου αιώνα, με την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας να ιδρύεται το 1897. Όπως σημειώνεται, το κύμα ελληνικής μετανάστευσης άρχισε να παρουσιάζει ανοδική πορεία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κορυφώθηκε μετά τη διμερή συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1952, για υποδοχή εργατών από την Ελλάδα. Περισσότεροι από 160.000 εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία εκείνη την περίοδο, με τη μεγάλη πλειοψηφία να κατευθύνεται στη Βικτώρια, σε ένα φαινόμενο που όπως αναφέρει ο ΝΚ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το πιο πρόσφατο κεφάλαιο στη μακραίωνη ιστορία κινητικότητας Ελλήνων ανά την υφήλιο.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για τον πληθυσμό της Αυστραλίας, αναφέρει ο Νέος Κόσμος, το 2016 οι κάτοικοι Βικτώριας που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα ανέρχονταν γύρω στους 47.000, ενώ κατά πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός όσων έχουν ελληνική καταγωγή.
Επιμέλεια: Χρ. Φραντζεσκάκη, Πηγή: Νέος Κόσμος