ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 09:05 - 10:00
Ώρα Ελλάδας
Νικόλας Αγγελίδης
ΕΠΟΜΕΝΟ 10:00 - 11:00
Η Ελλάδα στον Κόσμο
Γ. Διονυσόπουλος, Κ. Χούμπα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Διαδικτυακή διάλεξη για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρονται από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, ο  επίκουρος καθηγητής Δρ. Ζήσης Φωτάκης, θα παρουσιάσει μια διαδικτυακή διάλεξη για την Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Η Μάχη της Σαλαμίνας είναι μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις στην αρχαιότητα. Είναι επίσης η πιο αιματηρή ναυτική μάχη της αρχαιότητας, καταγράφοντας πολύ μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες από τις περισσότερες ναυμαχίες του 20ού αιώνα, ως αποτέλεσμα της ταχύτητας και της ευελιξίας των τριήρεων, που εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση των κωπηλατών της, οι οποίοι με τη σειρά τους αποτελούσαν έναν εύκολο και προφανή στόχο για τον εχθρό.

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας δεν τερμάτισε τον ελληνο-περσικό πόλεμο. Η στρατηγική της σημασία μοιάζει με εκείνη της Μάχης του Στάλινγκραντ.

Δείχνει ότι οι συνασπισμοί μπορούν να είναι εντυπωσιακοί πολλαπλασιαστές δύναμης, παρά τις συχνά περίπλοκες διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Είναι επίσης μια ενδεικτική υπενθύμιση της ικανότητας του ελληνικού έθνους να κάνει θαύματα εναντίον των αριθμητικά ανώτερων αντιπάλων, παρά το μικρό του μέγεθος. Η διάλεξη σχολιάζει αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά αυτού του αξέχαστου γεγονότος.

Ο Δρ Ζήσης Φωτάκης είναι απόφοιτος των Πανεπιστημίων Αθηνών και Οξφόρδης (Μεταπτυχιακά στην Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία και διδακτορικό στη Ναυτική Ιστορία).

Η μονογραφία του “Ελληνική Ναυτική Στρατηγική και Πολιτική, 1910-1919” (Routledge: Λονδίνο και Νέα Υόρκη, 2005) βραβεύθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών (Ακαδημία Αθηνών).

Είναι Επίκουρος Καθηγητής Ναυτικής Ιστορίας στην Ελληνική Ναυτική Ακαδημία και λέκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι επίσης Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ναυτικής Ιστορίας στην Ελληνική Ναυτική Ακαδημία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω zoom στη διεύθυνση: Ζoom: https://bit.ly/31OkJO1

 

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης