Διαδικτυακό σεμινάριο για την ιταλο-ελληνική διάλεκτο Griko

Η Δρ Manuela Pellegrino, από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, και η καθηγήτρια γλωσσών κα Αγγελική Δούρη, θα παρουσιάσουν ένα διαδικτυακό σεμινάριο για τη γλώσσα “Griko”, που ομιλούν στο Σαλέντο, της Ιταλίας, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη των Μειονοτικών Γλωσσών, η ιταλική κυβέρνηση ψήφισε το νόμο 482 το 1999 αναγνωρίζοντας την Griko (Απουλία) και την Greko (Καλαβρία), δύο γλώσσες ελληνικής προέλευσης που χρησιμοποιούνται στη Νότια Ιταλία, ως μία από τις δώδεκα μειονοτικές γλώσσες στην Ιταλία.

Αυτό το σεμινάριο επικεντρώνεται στην Griko και θα παρουσιαστεί ως εξής: Η Αγγελική Δoύρη θα παρουσιάσει πρώτα μια σύντομη επισκόπηση της γλώσσας Griko, αγγίζοντας κυρίως την προέλευσή της και το ρεπερτόριο χρήσης της. Στη συνέχεια, θα συζητήσει τα αποτελέσματα μιας εμπειρικής μελέτης, που αποτελείται από μια φάση παρατήρησης και μια σειρά στοχευμένων συνεντεύξεων, οι οποίες διεξήχθησαν στη Grecia Salentina στο πλαίσιο μιας γλωσσικής έρευνας.

Με βάση την επιτόπια εργασία που πραγματοποιήθηκε στην Απουλία και την Ελλάδα, η Δρ. Manuela Pellegrino θα συζητήσει τους τρόπους με τους οποίους η Griko συνεχίζει να αποτελεί μέρος της ζωής των ντόπιων και θα τονίσει τη δέσμευση των Ελλήνων υποστηρικτών της Griko για τη διατήρηση της γλώσσας. Αντλώντας από το πρόγραμμα «I cinùria ghetonìa» – που οργανώθηκε μαζί με την Dr. M. Olimpia Squillaci, η Manuela θα προσφέρει επίσης κάποια συγκριτικά σχόλια σχετικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές στο παρελθόν και το παρόν των κοινοτήτων που ομιλούν τις δύο διαλέκτους Griko και Greko στη Νότια Ιταλία.

Η Δρ. Μανουέλα Πελεγκρίνο

 

Η Manuela Pellegrino είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού πτυχίου στην ανθρωπολογία από το University College του Λονδίνου. Σήμερα είναι Μέλος στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Από το 2006 η Μανουέλα διεξάγει έρευνα μεταξύ των ομιλητών και ακτιβιστών της Griko στην Grecìa Salentina (Apulia, Νότια Ιταλία) και των «υποστηρικτών της Griko» στην Ελλάδα. Στο έργο της υπογραμμίζει τα μετασχηματιστικά αποτελέσματα στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης γλωσσικών ιδεολογιών και πολιτικών που προωθούν η ΕΕ, η Ιταλία και η Ελλάδα για την προστασία του Griko, μιας μειονοτικής γλώσσας ελληνικής προέλευσης. Ήταν συνεργάτης του Smithsonian Institution (2018/2019) και Co-Principle Researcher με την M. Olimpia Squillaci ενός συγκριτικού έργου που ερευνά το μέλλον των Griko (Salento, Apulia) και Greko (Calabria). Η Manuela είχε προηγουμένως διδάξει στο Πανεπιστήμιο Brunel (2014-2017). Η δουλειά της αντικατοπτρίζει ένα μακροχρόνιο ενδιαφέρον και δέσμευση, καθώς προέρχεται αρχικά από τη Zollino, ένα χωριό που μιλάει Γκρίκο.

Η καθηγήτρια Αγγελική Δουρή

Η Αγγελική Δούρη σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε μεταπτυχιακό στην ευρωπαϊκή γλωσσολογία από το Albert Ludwigs University του Freiburg και μεταπτυχιακό στη διδασκαλία και ανάλυση γλωσσών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Για πάνω από μια δεκαετία, η κ. Δούρη διδάσκει ελληνικά, γερμανικά και αγγλικά σε πανεπιστήμια, σχολεία και ιδρύματα σε πολλές χώρες. Επί του παρόντος εδρεύει στην Ιταλία και στην Ελλάδα, συνεχίζει να διδάσκει διαδικτυακά και να διεξάγει έρευνα στη διδασκαλία γλωσσών. Οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντός της είναι οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, η γλωσσική πολιτική, η ειδική εκπαίδευση και η γλωσσική επαφή.

Πού: Ζoom: https://bit.ly/35c5sHz
YouTube: https://www.youtube.com/user/gocmv
Facebook: https://www.facebook.com/Greekcommunitymelb/
Πότε: Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου