Πέντε φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ιάσων» του ΑΠΘ, διακρίθηκαν σε διεθνή διαπανεπιστημιακό φοιτητικό διαγωνισμό, απαγγέλοντας ρωσική ποίηση.
Ο διαγωνισμός που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους 2019-2020 Γλώσσας & Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020, διαδικτυακά, από το Τμήμα Ελληνικών Γλωσσών του Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), με την υποστήριξη του Προγράμματος «Ιάσων» του ΑΠΘ και οι φοιτητές/φοιτήτριες από την Ελλάδα που μαθαίνουν ρωσικά απήγγειλαν ποιήματα Ρώσων ποιητών, ενώ φοιτητές/φοιτήτριες από τη Ρωσία που μελετούν ελληνικά, απήγγειλαν έργα Ελλήνων ποιητών.
Νικητές/νικήτριες του διαγωνισμού είναι οι εξής: 1η θέση – Anastasia Shapkova (Kuban State University) με το έργο «Καντάτα» του Τάσου Λειβαδίτη, 2η θέση – Denis Nesterov (Πανεπιστήμιο MGIMO) με το έργο «Η Πατρίδα μας» του Γεωργίου Δροσίνη, 3η θέση- Δήμητρα Παναγοπούλου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) με το έργο «Στην Ελληνίδα γυναίκα» του Α. Πούσκιν.
Η τιμητική διάκριση της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού για «Πρωτότυπη ανάγνωση και καλλιτεχνική ανακάλυψη» απονεμήθηκε στον φοιτητή του ΑΠΘ, Έκτορα Αθανασίου, με το έργο «Η Διδώ και ο Αινείας» του I. Brodsky.
Η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, αποτελούμενη από πέντε φοιτητές/φοιτήτριες, κατέλαβε τις τιμητικές θέσεις στην πρώτη δεκάδα, σε σύνολο 25 διαγωνιζομένων.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν φοιτητές από τα εξής πανεπιστήμια: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας «Lomonosov», Κρατικό Πανεπιστήμιο «Kuban» του Κράσνονταρ, Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων «MGIMO» της Μόσχας, Εθνικό Ενεργητικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, Πανεπιστήμιο της Φιλίας των Λαών.
Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Επικεφαλής του Προγράμματος «Ιάσων», Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, επισήμανε, ότι ο διαγωνισμός αυτός «θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας κατεύθυνσης της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας μας», υπογραμμίζοντας ότι «στηρίζουμε κάθε τι καινοτόμο που θα συμβάλει στην αναπτυξιακή στρατηγική των Πανεπιστημίων μας. Πιστεύω ότι τέτοιες θεματικές εκδηλώσεις συμβάλλουν στο να γνωρίσουν και να μελετούν οι νέοι και οι νέες καλύτερα τους πολιτισμούς των φίλων λαών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα