Το πρόβλημα της ανεπαρκούς στελέχωσης του Ελληνικού Προξενείου Μελβούρνης επισημαίνει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης με επιστολή της προς το Yπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ομογενείς της Βικτώριας για τη διεκπεραίωση διαφόρων υποθέσεών τους, καθώς υπάρχουν μόνο τέσσερις υπάλληλοι στο Προξενείο.
Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και στον Υφυπουργό κ. Γιώργο Κώτσηρα, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης τονίζει ότι οι Έλληνες της Μελβούρνης για ορισμένες υποθέσεις τους χρειάζονται «πάνω από δύο χρόνια για ραντεβού».
«Ο μεγάλος αριθμός Ελλήνων που ζουν στη Μελβούρνη, η οποία θεωρείται ως η τρίτη μεγαλύτερη ελληνόφωνη πόλη στον κόσμο, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στην ταχεία εξυπηρέτησή του από το Γενικό Προξενείο, και υπάρχει άμεση ανάγκη αύξησης του προσωπικού του,» επισημαίνει ο κ. Παπαστεργιάδης, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή σε άλλες πόλεις του εξωτερικού με λιγότερο αριθμό Ελλήνων, όπως στο Αμβούργο για παράδειγμα, τα Γενικά Προξενεία είναι επανδρωμένα με διπλάσιο και τριπλάσιο προσωπικό».
Στην επιστολή της Κοινότητας αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για ένα σημαντικό θέμα το οποίο απασχολεί τον Ελληνισμό της Μελβούρνης σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και εξυπηρέτηση από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας που λειτουργεί στην πόλη μας. Ο μεγάλος αριθμός Ελλήνων που ζουν στη Μελβούρνη – θεωρείται ως η Τρίτη μεγαλύτερη ελληνόφωνη πόλη στον κόσμο – αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στην ταχεία εξυπηρέτησή του από το Γενικό Προξενείο, και υπάρχει άμεση ανάγκη αύξησης του προσωπικού του.
Σήμερα, ανησυχούμε ιδιαίτερα διότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τη δραματική μείωση του προσωπικού. Υπάρχουν μόνο 4 υπάλληλοι για να εξυπηρετήσουν την ομογένεια της Μελβούρνης. Και τούτο σε μια περίοδο όπου ο αριθμός των Ελλήνων αυξάνεται, ενώ την ίδια στιγμή σε άλλες πόλεις του εξωτερικού με λιγότερο αριθμό Ελλήνων, όπως το Αμβούργο για παράδειγμα, τα Γενικά Προξενεία είναι επανδρωμένα με διπλάσιο και τριπλάσιο προσωπικό. Παλαιότερα στο Προξενείο απασχολούνταν ως 15 άτομα, ενώ σήμερα για την απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας ή άλλα θέματα χρειάζονται πάνω από δύο χρόνια για ραντεβού!
Σημειώνουμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι τόσο από τον Γενικό Πρόξενο κ. Εμ. Κακαβελάκη όσο και από το σημερινό προσωπικό και η επιστολή αυτή δεν έχει σχέση με την ικανότητά τους ή την εξυπηρέτησή τους.
Κύριε Υπουργέ,
Στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε και ενισχύσουμε του δεσμούς μας με την Πατρίδα, πιστεύουμε πως θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την καλύτερη επάνδρωση του Γενικού Προξενείου της Μελβούρνης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση της ομογένειας, αλλά και των Αυστραλών που επιθυμούν να επισκεφθούν την πατρίδα μας ή να έχουν εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με την Ελλάδα.
Προσβλέποντας σε θετική ανταπόκρισή σας και στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, ιδίως σε μια περίοδο όπου η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό και την ενίσχυση των δεσμών της ομογένειας με την μητέρα πατρίδα, όπως με την επιστολική ψήφο, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί σας για να συζητήσουμε περαιτέρω το πρόβλημα και τις δυνατότητες αντιμετώπισής του.»
Πηγή Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης