Δίκτυο αλληλεγγύης έστησαν οι Έλληνες ομογενείς στη Μολδαβία

Το δικό της μηχανισμό αλληλεγγύης οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα στη Μολδαβία, με στόχο να στηρίξει τα μέλη της, όσο διαρκεί το lockdown. «Η δική μας Κοινότητα βοηθάει τα μέλη της που μένουν σπίτι και δεν μπορούν να βγαίνουν έξω, είτε επειδή έχουν προβλήματα υγείας είτε επειδή είναι υπερήλικες», λέει στη «Φωνή της Ελλάδας» ο Βεατσεσλάβ Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Ελληνικού Πολιτισμού στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, που εργάζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. «Τα τρόφιμα, τα φάρμακα και ό,τι άλλο έχουν ανάγκη, τα προμηθεύονται για λογαριασμό τους οι νέοι της Κοινότητας και τα παραδίδουν στα σπίτια των Ομογενών μας, αρκεί οι ποππούδες κι οι γιαγιάδες να τηρούν το #Μένουμε Σπίτι”.

Τα νέα, μέχρι τώρα είναι καλά. Δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα στην Ελληνική Κοινότητα, τόσο στο Κισινάου/Chisinau, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, όσο και στις επαρχιακές πόλεις και κοινότητες, όπου ζουν Έλληνες. Η δραστήρια ομάδα των νέων της Ελληνικής Κοινότητας κινήθηκε εξαρχής πολύ μεθοδικά, για να στηρίξει τα μέλη της, «Έχουμε μοιράσει μάσκες και αντισηπτικά στα μέλη μας, αλλά και ενημερωτικά έντυπα, όχι μόνο στα μέλη της Κοινότητας αλλά και σε πολλούς άλλους πολίτες της Μολδαβίας», τονίζει ο Βεατσεσλάβ Παπαδόπουλος, που επισημαίνει πως, «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκτιμήθηκε δεόντως τόσο από τους απλούς Μολδαβούς όσο και από τις αρχές, στην πρωτεύουσα αλλά και σε όλη τη χώρα».

Τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Μολδαβίας ένιωσαν στενόχωρα όταν, τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, χάλασαν τα σχέδιά τους για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου. Ωστόσο, προσαρμόστηκαν στη νέα πραγματικότητα και βρήκαν «τόπο συνάντησης». «Μεταφέραμε τη γιορτή μας σε μια online πλατφόρμα του διαδικτύου, κι εκεί, ο καθένας από εμάς είχε την ευκαιρία να εκφραστεί! Να μιλήσει, να πει τι σημαίνει γι΄ αυτόν, ο συγκεκριμένος εορτασμός. Πώς βλέπει τη συνεισφορά της Ελλάδας, ως πνευματική και ανθρωποκεντρική πρωτοπορία, την επόμενη μέρα, όταν θα έχει λήξει ο εφιάλτης που βιώνει η ανθρωπότητα», υπογράμμισε ο Βεατσεσλάβ Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος λέει, για τη δύσκολη καθημερινότητα, που διαμόρφωσαν τα μέτρα που ελήφθησαν στη Μολδαβία: «Από τις 16 Μαρτίου έχουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ειπώθηκε, για εξήντα (60) ημέρες. Έτσι, για να βγούμε από το σπίτι έχουμε ανάγκη από ένα έγγραφο, το οποίο επιτρέπει την μετακίνηση μέχρι τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, τα νοσοκομείο, αν παραστεί ανάγκη. Ακόμη, ειδικό πιστοποιητικό απαιτείται και για όσους δουλεύουν σε εργοστάσια, σε νοσοκομεία ή άλλους φορείς που λειτουργούν. Στους δρόμους της πόλης Κισινάου/Chisinau, πρωτεύουσας της Μολδαβίας, αλλά και στις άλλες πόλεις και τις κοινότητες της χώρας η κίνηση είναι περιορισμένη. Κυκλοφορούν λίγα αυτοκίνητα, ασθενοφόρα, περιπολικά της αστυνομίας και του στρατού. Οι πολίτες δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους, από το βράδυ στις 22:00 μέχρι τις 06:00 της επόμενης ημέρας. Όποιος βγει έξω αυτές τις ώρες, χωρίς κάποιο ειδικό λόγο, συλλαμβάνεται, μεταφέρεται σε αστυνομικό τμήμα, για τα περαιτέρω, ενώ πληρώνει και πρόστιμο».

Στην Μολδαβία είχαν καταγραφεί, ως τη στιγμή της συνομιλίας που είχε η «Φωνή της Ελλάδας» με τον κ. Βεατσεσλάβ Παπαδόπουλο, 263 κρούσματα. Δύο (2) είχαν χάσει τη μάχη για τη ζωή, δεκατρείς (13) πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία και αρκετοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Τριάντα (30) από αυτούς που νοσούν είναι γιατροί και νοσηλευτές.

Οι Έλληνες ομογενείς που ζουν στη χώρα, έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στην Ελλάδα, παρακολουθώντας ανελλιπώς τη μάχη που δίνει η μητέρα Πατρίδα. «Σας εύχομαι τα καλύτερα και υγεία», λέει ο Βεατσεσλάβ Παπαδόπουλος, υπενθυμίζοντας τη σωτήρια συμβουλή #Μένουμε Σπίτι.

Στη φωτογραφία Στρατός και Αστυνομία, στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου, για την τήρηση των μέτρων προς αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19.

Επιμέλεια: Αθανάσιος Χούπης