Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Εκδηλώσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για την Παγκόσμια Ημέρα ελληνικής γλώσσας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9/2/2025), το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποίησε τις εξής εκδηλώσεις-δράσεις:

1. Εκδήλωση του Δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας: Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, Δημοτικό θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής».

Η δήμαρχος Καλαμαριάς κα Χρύσα Αράπογλου προσφώνησε την εκδήλωση και μίλησε για τον ρόλο της ελληνικής γλώσσας διαχρονικά, τονίζοντας, παράλληλα, πόσο σημαντική είναι για τον Δήμο η παρουσία σε αυτόν ενός δημόσιου φορέα διεθνούς εμβέλειας, όπως το ΚΕΓ, που στοχεύει στην προβολή και προώθηση της ελληνικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του ΚΕΓ Θεόδωρος Παπαγγελής ανέλυσε το θέμα «Ελληνική γλώσσα: μια πολιτισμική ιστορία», όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η γνώση των ελληνικών συνόδευε πάντα κρίσιμες επιλογές εκπαιδευτικής φιλοσοφίας, επιστημολογικού προσανατολισμού, φυλετικής αυτοαντίληψης ακόμη και ταξικής/κοινωνικής αυτοεπιβεβαίωσης, γεγονός που διαμόρφωσε την πολιτισμική φυσιογνωμία της ευρύτερης Δύσης. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Παπαγγελής, το χρονικό της ελληνικής γλώσσας, αν και της προσδίδει ιδιαίτερο πολιτισμικό βάρος, δεν την καθιστά ανώτερη των άλλων γλωσσών, ούτε μητέρα των γλωσσών, αλλά μάλλον «όμορφη και πολύφερνη θυγατέρα».

Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ Ανθή Ρεβυθιάδου, με την ομιλία της «Διαδρομή από τις διαλέκτους στην Κοινή ποντιακή», σύστησε στο κοινό της Καλαμαριάς, ανθρώπους που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από περιοχές του Πόντου, τις διαφορές και τις ομοιότητες των ποικιλιών της ποντιακής, όπως μιλιόταν στις διάφορες ποντιακές κοινότητες στην παλιά πατρίδα του Πόντου, και της κοινής ποντιακής όπως διαμορφώθηκε, μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη σημασία του γλωσσικού οικοσυστήματος και των γλωσσικών επαφών στη διαμόρφωση και εξέλιξη των γλωσσών.

Τις παρουσιάσεις συνόδευσε εννεαμελές σχήμα από μουσικούς του Τμήματος Πολιτισμού και του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς, με μελοποιημένη ελληνική ποίηση, καθώς και με χαρακτηριστικά αποσπάσματα ποντιακής μουσικής.

2. «Χαρτογραφήσεις» της διεθνούς ομάδας ειδικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ (Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό), που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΚΕΓ: Διαδικτυακή ημερίδα, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο της Σειράς διαδικτυακών διαλέξεων «Χαρτογραφήσεις», κατά τις οποίες αποτυπώνεται η διδασκαλία της ελληνικής σε διαφορετικά συγκείμενα στο εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα «Φωνές νέων ερενητ.ρι.ών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό». Στην ημερίδα νέοι και νέες ερευνητές/ερευνήτριες παρουσίασαν μέρος της επιστημονικής τους δουλειάς (σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο) σε ελληνικές διασπορικές κοινότητες στην Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Παρουσιάστηκαν διαφορετικές μεθοδολογίες (κοινωνιογλωσσικές, παιδαγωγικές, ψυχογλωσσικές), γεγονός που αναδεικνύει τη σύνθετη και διεπιστημονική φύση της έρευνας σε πολυγλωσσικά περιβάλλοντα.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών, χάρη στα σχόλια των οποίων πραγματοποιήθηκε γόνιμη συζήτηση στην οποία υπογραμμίστηκε το υψηλό επίπεδο των εργασιών που παρουσιάστηκαν, ενώ δόθηκε και ανατροφοδότηση για μελλοντικές πτυχές προς διερεύνηση.

3. Εκδήλωση σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο (Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025).

Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν Έλληνες και Ελληνίδες εκπαιδευτικοί σε σχολεία της Βαυαρίας, καθώς και εκπρόσωποι του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας, συμμετείχαν με διαδικτυακή ανακοίνωση μέλη του ΚΕΓ από την ομάδα πιστοποίησης της ελληνομάθειας (ο Επιστημονικά Υπεύθυνος, κος Δημήτρης Κουτσογιάννης, και οι συνεργάτες Αρετή Τσακαλούδη και Αντώνης Κωνσταντινίδης). Η παρουσίαση, με περιεχόμενο την ελληνομάθεια σε ελληνικές οικογένειες στη Γερμανία, φώτισε σημαντικές πλευρές των ελληνόγλωσσων πρακτικών σε επίπεδο οικογένειας και άνοιξε έναν εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τη διατήρηση της ελληνικής σε διασπορικές κοινότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καθιστική διαμαρτυρία γονέων στο Γενικό Προξενείο Μονάχου για το κτιριακό ζήτημα των ελληνικών σχολείων (audio)
Την Μαρία Μπάκου, Αναπληρώτρια Γραμματέα Β' Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και περιχώρων, φιλοξένησε σήμερα η εκπομπή ''Πάρε τον χρόνο σου'' με τον Προκόπη Αγγελόπουλο, με αφορμή την καθιστική διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και περιχώρων στο Γενικό Προξενείο Μονάχου, για την επίλυση του ...
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας εορτάστηκε στην Ουάσιγκτον
Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας τιμήθηκε στην Ουάσιγκτον, με μια εκδήλωση η οποία έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Μέριλαντ. Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος τ...
Επίσκεψη γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Μ. Μυρογιάννη στην Ουάσιγκτον
Την Ουάσιγκτον επισκέφθηκε, στις 8-12 Φεβρουαρίου, η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρα Μυρογιάννη, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων και συμμετείχε στο 6ο Φόρουμ των Δελφών. Η κα Μυρογιάννη έλαβε μέρος σε συζήτηση με τίτλο «Μια Στρατη...
Εγκαίνια της έκθεσης «Δημήτρης Πικιώνης, μια αισθητική τοπογραφία» στον Κύκλο Καλών Τεχνών της Μαδρίτης
Έκθεση για τον μεγάλο Έλληνα αρχιτέκτονα, ζωγράφο και διανοούμενο, Δημήτρη Πικιώνη, διοργανώνει ο Κύκλος Καλών Τεχνών της Μαδρίτης, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα της ισπανικής πρωτεύουσας, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ισ...
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο Βουκουρέστι
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Βουκουρέστι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας και την ελληνική πρεσβεία στη Ρουμανία, ενώ υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι το Βουκουρέστι υπήρξε σημαντική κοιτίδα του Νεοελληνικού Δ...
Με διάλεξη της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου τίμησε την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η Κωνσταντινούπολη
ανταπόκριση από την Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης Με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη με προσκεκλημένη την ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου. Η κεντρική εκδήλωση με ομιλήτρια την κα...