Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Εκδηλώσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για την Παγκόσμια Ημέρα ελληνικής γλώσσας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9/2/2025), το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποίησε τις εξής εκδηλώσεις-δράσεις:

1. Εκδήλωση του Δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας: Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, Δημοτικό θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής».

Η δήμαρχος Καλαμαριάς κα Χρύσα Αράπογλου προσφώνησε την εκδήλωση και μίλησε για τον ρόλο της ελληνικής γλώσσας διαχρονικά, τονίζοντας, παράλληλα, πόσο σημαντική είναι για τον Δήμο η παρουσία σε αυτόν ενός δημόσιου φορέα διεθνούς εμβέλειας, όπως το ΚΕΓ, που στοχεύει στην προβολή και προώθηση της ελληνικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του ΚΕΓ Θεόδωρος Παπαγγελής ανέλυσε το θέμα «Ελληνική γλώσσα: μια πολιτισμική ιστορία», όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η γνώση των ελληνικών συνόδευε πάντα κρίσιμες επιλογές εκπαιδευτικής φιλοσοφίας, επιστημολογικού προσανατολισμού, φυλετικής αυτοαντίληψης ακόμη και ταξικής/κοινωνικής αυτοεπιβεβαίωσης, γεγονός που διαμόρφωσε την πολιτισμική φυσιογνωμία της ευρύτερης Δύσης. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Παπαγγελής, το χρονικό της ελληνικής γλώσσας, αν και της προσδίδει ιδιαίτερο πολιτισμικό βάρος, δεν την καθιστά ανώτερη των άλλων γλωσσών, ούτε μητέρα των γλωσσών, αλλά μάλλον «όμορφη και πολύφερνη θυγατέρα».

Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ Ανθή Ρεβυθιάδου, με την ομιλία της «Διαδρομή από τις διαλέκτους στην Κοινή ποντιακή», σύστησε στο κοινό της Καλαμαριάς, ανθρώπους που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από περιοχές του Πόντου, τις διαφορές και τις ομοιότητες των ποικιλιών της ποντιακής, όπως μιλιόταν στις διάφορες ποντιακές κοινότητες στην παλιά πατρίδα του Πόντου, και της κοινής ποντιακής όπως διαμορφώθηκε, μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη σημασία του γλωσσικού οικοσυστήματος και των γλωσσικών επαφών στη διαμόρφωση και εξέλιξη των γλωσσών.

Τις παρουσιάσεις συνόδευσε εννεαμελές σχήμα από μουσικούς του Τμήματος Πολιτισμού και του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς, με μελοποιημένη ελληνική ποίηση, καθώς και με χαρακτηριστικά αποσπάσματα ποντιακής μουσικής.

2. «Χαρτογραφήσεις» της διεθνούς ομάδας ειδικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ (Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό), που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΚΕΓ: Διαδικτυακή ημερίδα, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο της Σειράς διαδικτυακών διαλέξεων «Χαρτογραφήσεις», κατά τις οποίες αποτυπώνεται η διδασκαλία της ελληνικής σε διαφορετικά συγκείμενα στο εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα «Φωνές νέων ερενητ.ρι.ών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό». Στην ημερίδα νέοι και νέες ερευνητές/ερευνήτριες παρουσίασαν μέρος της επιστημονικής τους δουλειάς (σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο) σε ελληνικές διασπορικές κοινότητες στην Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Παρουσιάστηκαν διαφορετικές μεθοδολογίες (κοινωνιογλωσσικές, παιδαγωγικές, ψυχογλωσσικές), γεγονός που αναδεικνύει τη σύνθετη και διεπιστημονική φύση της έρευνας σε πολυγλωσσικά περιβάλλοντα.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών, χάρη στα σχόλια των οποίων πραγματοποιήθηκε γόνιμη συζήτηση στην οποία υπογραμμίστηκε το υψηλό επίπεδο των εργασιών που παρουσιάστηκαν, ενώ δόθηκε και ανατροφοδότηση για μελλοντικές πτυχές προς διερεύνηση.

3. Εκδήλωση σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο (Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025).

Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν Έλληνες και Ελληνίδες εκπαιδευτικοί σε σχολεία της Βαυαρίας, καθώς και εκπρόσωποι του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας, συμμετείχαν με διαδικτυακή ανακοίνωση μέλη του ΚΕΓ από την ομάδα πιστοποίησης της ελληνομάθειας (ο Επιστημονικά Υπεύθυνος, κος Δημήτρης Κουτσογιάννης, και οι συνεργάτες Αρετή Τσακαλούδη και Αντώνης Κωνσταντινίδης). Η παρουσίαση, με περιεχόμενο την ελληνομάθεια σε ελληνικές οικογένειες στη Γερμανία, φώτισε σημαντικές πλευρές των ελληνόγλωσσων πρακτικών σε επίπεδο οικογένειας και άνοιξε έναν εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τη διατήρηση της ελληνικής σε διασπορικές κοινότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

9ο Beyond Borders στην Αθήνα – Έναρξη με το ντοκιμαντέρ “I Shall not hate” της Tal Barda
To Beyond Borders Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ανοίγει το τριήμερο προβολών του (28/30 Μαρτίου 2025) στον φιλόξενο χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με μια από τις πιο επίκαιρες ταινίες, το “I Shall not hate” της Tal Barda, που αφηγείται την συγκλονιστική ιστορία του Παλαιστίνιου γιατρού, ...
Ο Καβάφης στο Κάιρο: Μια θεατρική περιπλάνηση από το «Θέατρο Σαλαμίνας»
Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου, στο ανακαινισμένο θέατρο της ιστορικής Αμπετείου Σχολής στο Ντεμερτάς του Καΐρου, έλαβε χώρα ένα γοητευτικό ταξίδι στα κατάβαθα της ανθρώπινης ψυχής μέσα από τον ανυπέρβλητο ποιητικό λόγο του Κωνσταντίνου Καβάφη. Το τιμόνι αυτής της ιδιότυπης περιπλάνησης στον βαθύ υπαρξιακό στοχα...
Στον Καναδά για την Εθνική Επέτειο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Φίλιππος Φόρτωμας
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας  Φίλιππου Φόρτωμα, στον Καναδά, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, από τις 20 έως τις 24 Μαρτίου 2025. Ο κ. Φόρ...
Βρυξέλλες: Οι ελληνικές θεατρικές ομάδες γιορτάζουν την Ημέρα Θεάτρου (audio)
Για πέμπτη συνεχή χρονιά θα γιορτάσουν από κοινού οι ελληνικές θεατρικές ομάδες των Βρυξελλών την Παγκόσμια Ημέρα θεάτρου που γιορτάζεται κάθε χρόνο σήμερα 27 Μαρτίου. Στη "Φωνή της Ελλάδας" το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τον Ελληνισμό της Διασποράς, φιλοξενήθηκε χθες Τετάρτη 26 Μαρτίου,  ο σκηνοθέτης και επικεφαλής τη...
Με την Ομογένεια της Ν. Αφρικής γιόρτασε η γεν. γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Μάιρα Μυρογιάννη την 25η Μαρτίου (audio)
Η κα. Μάιρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, μίλησε χθες Τρίτη 25η Μαρτίου, από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής για τις εντυπώσεις της από τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου στα σχολεία της Ομογένειας στο Κέιπ Τάουν και πιο πριν στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο ...
Ο Παναγιώτης Πεντάρης για τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες, την κοινωνική εργασία και την θανατολογία 
Της Eliana Nunes Ο Παναγιώτης Πεντάρης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας και Θανατολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Goldsmiths, όπου διατελεί επίσης Διευθυντής Έρευνας στο τμήμα Κοινωνικών Σπουδών. Ζει στην Αγγλία τα τελευταία 14 χρόνια. Επιπλέον, είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλ...