Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 14:00 - 15:00
Greek Music Express
Ηρακλής Οικονόμου
ΕΠΟΜΕΝΟ 15:00 - 16:00
Τα Ξωτικά της Παράδοσης
Μαρία Κουτσιμπύρη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εκδηλώσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για την Παγκόσμια Ημέρα ελληνικής γλώσσας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9/2/2025), το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποίησε τις εξής εκδηλώσεις-δράσεις:

1. Εκδήλωση του Δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας: Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, Δημοτικό θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής».

Η δήμαρχος Καλαμαριάς κα Χρύσα Αράπογλου προσφώνησε την εκδήλωση και μίλησε για τον ρόλο της ελληνικής γλώσσας διαχρονικά, τονίζοντας, παράλληλα, πόσο σημαντική είναι για τον Δήμο η παρουσία σε αυτόν ενός δημόσιου φορέα διεθνούς εμβέλειας, όπως το ΚΕΓ, που στοχεύει στην προβολή και προώθηση της ελληνικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του ΚΕΓ Θεόδωρος Παπαγγελής ανέλυσε το θέμα «Ελληνική γλώσσα: μια πολιτισμική ιστορία», όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η γνώση των ελληνικών συνόδευε πάντα κρίσιμες επιλογές εκπαιδευτικής φιλοσοφίας, επιστημολογικού προσανατολισμού, φυλετικής αυτοαντίληψης ακόμη και ταξικής/κοινωνικής αυτοεπιβεβαίωσης, γεγονός που διαμόρφωσε την πολιτισμική φυσιογνωμία της ευρύτερης Δύσης. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Παπαγγελής, το χρονικό της ελληνικής γλώσσας, αν και της προσδίδει ιδιαίτερο πολιτισμικό βάρος, δεν την καθιστά ανώτερη των άλλων γλωσσών, ούτε μητέρα των γλωσσών, αλλά μάλλον «όμορφη και πολύφερνη θυγατέρα».

Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ Ανθή Ρεβυθιάδου, με την ομιλία της «Διαδρομή από τις διαλέκτους στην Κοινή ποντιακή», σύστησε στο κοινό της Καλαμαριάς, ανθρώπους που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από περιοχές του Πόντου, τις διαφορές και τις ομοιότητες των ποικιλιών της ποντιακής, όπως μιλιόταν στις διάφορες ποντιακές κοινότητες στην παλιά πατρίδα του Πόντου, και της κοινής ποντιακής όπως διαμορφώθηκε, μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη σημασία του γλωσσικού οικοσυστήματος και των γλωσσικών επαφών στη διαμόρφωση και εξέλιξη των γλωσσών.

Τις παρουσιάσεις συνόδευσε εννεαμελές σχήμα από μουσικούς του Τμήματος Πολιτισμού και του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς, με μελοποιημένη ελληνική ποίηση, καθώς και με χαρακτηριστικά αποσπάσματα ποντιακής μουσικής.

2. «Χαρτογραφήσεις» της διεθνούς ομάδας ειδικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ (Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό), που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΚΕΓ: Διαδικτυακή ημερίδα, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο της Σειράς διαδικτυακών διαλέξεων «Χαρτογραφήσεις», κατά τις οποίες αποτυπώνεται η διδασκαλία της ελληνικής σε διαφορετικά συγκείμενα στο εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα «Φωνές νέων ερενητ.ρι.ών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό». Στην ημερίδα νέοι και νέες ερευνητές/ερευνήτριες παρουσίασαν μέρος της επιστημονικής τους δουλειάς (σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο) σε ελληνικές διασπορικές κοινότητες στην Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Παρουσιάστηκαν διαφορετικές μεθοδολογίες (κοινωνιογλωσσικές, παιδαγωγικές, ψυχογλωσσικές), γεγονός που αναδεικνύει τη σύνθετη και διεπιστημονική φύση της έρευνας σε πολυγλωσσικά περιβάλλοντα.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών, χάρη στα σχόλια των οποίων πραγματοποιήθηκε γόνιμη συζήτηση στην οποία υπογραμμίστηκε το υψηλό επίπεδο των εργασιών που παρουσιάστηκαν, ενώ δόθηκε και ανατροφοδότηση για μελλοντικές πτυχές προς διερεύνηση.

3. Εκδήλωση σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο (Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025).

Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν Έλληνες και Ελληνίδες εκπαιδευτικοί σε σχολεία της Βαυαρίας, καθώς και εκπρόσωποι του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας, συμμετείχαν με διαδικτυακή ανακοίνωση μέλη του ΚΕΓ από την ομάδα πιστοποίησης της ελληνομάθειας (ο Επιστημονικά Υπεύθυνος, κος Δημήτρης Κουτσογιάννης, και οι συνεργάτες Αρετή Τσακαλούδη και Αντώνης Κωνσταντινίδης). Η παρουσίαση, με περιεχόμενο την ελληνομάθεια σε ελληνικές οικογένειες στη Γερμανία, φώτισε σημαντικές πλευρές των ελληνόγλωσσων πρακτικών σε επίπεδο οικογένειας και άνοιξε έναν εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τη διατήρηση της ελληνικής σε διασπορικές κοινότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Μουσείο Μπενάκη η παρουσίαση του 11ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»
Στο Μουσείο Μπενάκη και με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της δημοσιογραφίας, παρουσιάζεται επίσημα την Τρίτη 29 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που για δεύτ...
Το Βραβείο Galien Scientific Research Award στην ομογενή ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου
«Είμαι συγκινημένη και υπερήφανη γι’ αυτή την διάκριση. Πάντα πίστευα πως μέσα από την έρευνα μπορούμε να βρούμε λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα υγείας. Αυτή η διάκριση δεν είναι προσωπική. Την μοιράζομαι με άλλους ερευνητές, συναδέλφους, φοιτητές, προσωπικό και μέντορες με τους οποίους συνεργάζομαι». Αυτ...
Ντύσελντορφ – Ιατρικό φόρουμ με θέμα: “Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία”
Ιατρικό φόρουμ με θέμα “Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία: Ευκαιρίες, προκλήσεις και επιτυχίες”, διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων και Κυπρίων Ιατρών Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας – Γένεσις. Το φόρουμ θα λάβει χώρα το Σάββατο 17 Μαΐου 2025, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντύσελντορφ, από τι...
“Jo Di – Μεταξύ Πραγματικότητας και Διαδικτύου”. Έκθεση ψηφιακής τέχνης στο Λόφος Art Project (audio)
O Λόφος Art Project παρουσιάζει την πρώτη ανασκόπηση των ψηφιακών έργων του δημοφιλούς ψηφιακού δημιουργού - content creator Jo Di (Δημήτρης Ιωακειμίδης), σε μία πρωτοποριακή έκθεση που αναδεικνύει τη σύγκλιση τέχνης, τεχνολογίας και πολιτισμού του διαδικτύου. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 26 Απριλίου...
«Φόβος, τρόμος, πανικός»: Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη περιγράφουν στο Πρώτο Πρόγραμμα το πως βίωσαν την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,2 ρίχτερ (audio)
Ο χθεσινός σεισμός των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, 12:50 τοπική ώρα, με επίκεντρο ανοιχτά της Σηλυβρίας στη θάλασσα του Μαρμαρά, προκάλεσε έντονη ανησυχία και πανικό στους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής ομογένειας. Με αφορμή λοιπόν, ...
Βρυξέλλες: Μια βραδιά αφιερωμένη στη Μαρινέλλα με την Αναΐς Βάθη στο Art Base
Μια μοναδική συναυλία, με την Αναΐς Βάθη να πρωταγωνιστεί σε ένα αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρινέλλα, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαΐου 2025 και ώρα 20:00, στο Art Base στις Βρυξέλλες. Μαζί της στη σκηνή θα βρεθούν οι εξαιρετικοί μουσικοί Θάνος Παγκούτσος (μπουζούκι), Γιώργος Παπα...