Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από τον θάνατο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, η “Επιτροπή Καραθεοδωρή Μονάχου” διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης,
την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 4 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο “Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος” στο Μόναχο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή δίδασκε στο Μαθηματικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μονάχου. από το 1924 μέχρι το 1950, και το Μαθηματικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μονάχου τον τίμησε με την ονοματοδοσία της μεγάλης αίθουσας διδασκαλίας του σε «Constantin Caratheodory Hörsaal», ενώ το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου μετονομάστηκε σε Ελληνικό Λύκειο Μονάχου “Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή“.
Παράλληλα τον Ιούλιο του 2019, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του επιτύμβιου κίονα του Καραθεοδωρή, στο προαύλιο του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων. Πρόκειται για έναν κίονα που βρισκόταν πριν, στον τάφο του μαθηματικού στο νεκροταφείο Waldfriedhof του Μονάχου, και πάνω του είναι χαραγμένα το όνομά του και τα ονόματα της συζύγου του Ευφροσύνης και του γιου του Στέφανου.
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή γεννήθηκε στο Βερολίνο, το 1873 και άφησε την τελευταία του πνοή στο Μόναχο, στις 2 Φεβρουαρίου 1950. Ήταν Έλληνας μαθηματικός που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν γνωστός εκτός Ελλάδας ως Konstantin Carathéodory. Το επιστημονικό έργο του επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης. Τα περισσότερα έργα του τα έγραψε στα γερμανικά. Η φήμη του ως μαθηματικού τον έφερε σε φιλική και επαγγελματική επαφή με άλλους μεγάλους ομολόγους της εποχής του όπως ο Μαξ Πλανκ (Max Planck), ο Σβαρτς, ο Φρομπένιους, ο Σμιτ, ο Ντάβιντ Χίλμπερτ, ο Κλάιν, κ.ά. Ιδιαίτερη ήταν η σχέση που συνέδεε τον Καραθεοδωρή με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Το 1920, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ανέλαβε να οργανώσει το Ιωνικό Πανεπιστήμιο στη Σμύρνη. Στη Σμύρνη έμεινε μέχρι την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου τον Αύγουστο του 1922. Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην πόλη, ο 49χρονος Καραθεοδωρή κατόρθωσε να διασώσει τη βιβλιοθήκη και πολλά από τα εργαστηριακά όργανα του Ιωνικού Πανεπιστημίου και να τα μεταφέρει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η δωρεά Καραθεοδωρή βρίσκεται μέχρι τις μέρες μας στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1932, επέστρεψε στην έδρα του στο Μόναχο και παρέμεινε στην πόλη αυτή, ακόμα και μέσα στα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος
πηγές: Επιτροπή Καραθεοδωρή Μονάχου – Βικιπαίδεια