ΕΚΜ: Σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού εστιασμένα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Ένα πλούσιο και φιλόδοξο πρόγραμμα σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού ανακοίνωσε η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης(ΕΚΜ) για το 2021, έτος που συμπίπτει με την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος των 30 σεμιναρίων που θα παρουσιαστούν, έχει αφιερωθεί σε θέματα για το 1821.

Ακόμη, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο αριθμός των σεμιναρίων να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς επίσης και να προστεθεί και μια σειρά σεμιναρίων που απευθύνονται σε φοιτητές.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει με τον διακεκριμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, Βρασίδα Καραλή, την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021, περιλαμβάνει Σεμινάρια με οκτώ ακαδημαϊκούς με έδρα στο εξωτερικό που έχουν αποδεχτεί προσκλήσεις για συμμετοχή.

Ο καθηγητής Αλέξανδρος Κιτροέφ με έδρα το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ θα εξετάσει την Επανάσταση του 1821 ως διεθνές γεγονός, ενώ το τελευταίο σεμινάριο θα δοθεί από τον βραβευμένο Έλληνα ιστορικό, Αντώνη Λιάκο, σχετικά με τη διεθνή απήχηση του 1821.

Διαφορετικοί άνθρωποι και διαφορετικοί τομείς της κοινωνίας είχαν διαφορετικές προσδοκίες και οράματα για το τι πρέπει να συνεπάγεται η Επανάσταση, αλλά και για το είδος του έθνους-κράτους. Οι καθηγητές Πασχάλης Κιτρομιλίδης και Θάνος Βερέμης, μαζί με τον Κωνσταντίνο Καλυμνιό, θα παρουσιάσουν θέματα από αυτή την οπτική γωνία.

Επιπλέον, οι διοργανωτές ελπίζουν ότι το σχεδόν ετήσιο Πρόγραμμα Σεμιναρίων, που συμπληρώνεται από άλλες σχετικές εκδηλώσεις, θα προωθήσει την ενημέρωση, τη συζήτηση, θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση και θα διαλύσει τους μύθους γύρω από την Επανάσταση, ενώ θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν περαιτέρω έρευνα και ανάγνωση σε θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα